Doğada bol miktarda ulunan hidrojen, temiz ve verimli olması nedeniyle geleceğin yakıt kaynağı olarak gösteriliyor. Günümüzde hidrojen yakıtı kullanımının önündeki en büyük problem ise ortaya saf bir şekilde çıkarmanın çok zor olması ve elde etmede yaşanan güçlükler.
Su ve alüminyum alaşımı kullanıldı
Hidrojenin, su ve normal alüminyum arasındaki bir reaksiyonun yan ürünü olması son derece yüksek sıcaklıklarda veya ilave katalizörler ile mümkündür. Buna ek olarak, hidrojen üretilmesi saatler almakta ve sadece yüzde 50’lik bir etkinliğe sahip olacaktı.
Amerikan Ordu Araştırma Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, yeni bir alüminyum alaşımına su döküldüğünde anlık olarak hidrojen oluştuğunu keşfetti. Yeni alüminyuma su dökülmesi ile yapılan üretim bir nevi otomatik bir reaksiyon olduğu için diğer yöntemlere kıyasla yüksek verimliliğe sahip. Araştırmacılar, yüzde 3’lük bir sürede yüzde 100’lük verim sağlandığını belirtiyor.
Gelişmeler şu an için umut verici olsa da cevaplanması gereken sorular bulunuyor. Laboratuvar ortamında başarılı sonuç alınan bu çalışmanın dışarıda saha ortamında test edilmesi gerekiyor. Ayrıca yeni alüminyum alaşımının seri üretiminin mümkün olup olmadığı ve maliyetinin ne kadar olacağının belirlenmesi gerekiyor.
:: Hidrojen elde etmeye yönelik yapılan bu çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eğer Hidrojen üretimi suyun geri dönüştürülemez bir şekilde ayrıştılmasıyla oluyorsa ki öyle değilse sıkıntı yok; hem yenilenebilir bir yakıt olarak sayılamaz, hem de suyun miktar olarak azalmasına neden olacağından ve bunun gelecekte sürekli olacağını düşünür isek büyük bir doğa katliamı ve su ve yiyecek kıtlığı çekilmesine neden olacağa benziyor.
geleceğin yakıtı elektriktir buna çoktan karar verildi boş çalışma bunların yaptığı gidin bakın hiç hidrojen çalışması yapan araba firması varmı sadece geçen ay audi 10 milyar dolar para ayırdı elektrikli araçlar için
Şu anda aklınıza gelen tüm araba üreticilerinin yakıt pili ile çalışan yani hidrojeni yakıt olarak kullanan araçları hazır. Toyota, Honda, Nissan başta olmak üzere 16 büyük Japon firması 2017 Haziranında tüm Japonyayı hidrojen istasyonları ile donatmak üzere Japon hükümetinden oldukça yüksek bütçeli bir proje aldı. Toyota hidrojenle çalışan (yani yakıt pilli) Mirai modelinden siparişin ilk partisini 2017 Ağustosunda Kanada’ya teslim etti. 2015 yılından bu yana Aberdden’de yakıt pilli araba kullanılıyor. Bu sene Davos’ta yapılan toplantıda “Hidrojen Energy Council” kuruldu. 2035 ve 2050 yılı hedeflerinde kaç arabanın, kaç kamyonun, gemi taşımacılığının yüzde kaçının, sürdürülebilir havacılık için uçakların yüzde kaçının hidrojenle çalışacağını belirlediler. Çin ilk hidrojenle çalışan 380 kişi kapasiteli tramvayını sefere soktu. ABD’de ekolojik dengeyi korumak ve içten yanmalı motorların gürültü ve emisyonlarla canlı hayatını etkilemesini önlemek amacıyla ziyaretçilerin milli parka kadar kendi araçları ile gelmelerine ancak milli park içinde hidrojenle çalışan (4 Toyota Mirai ve 4 adet Hyundai bu firmalar tarafından bu amaçla milli park müdürlüğüne hediye edildi ve bir de güneş enerjili hidrojen istasyonu kuruldu) araçlarla gezdirilmeleri kararı alındı. 2018 yılında hidrojenle çalışan 80 kamyon almak üzere AB firması anlaşma imzaladı. Sizce Volswagen firması yakıt pili üreticisi Ballard ile niye anlaşma imzaladı? Size daha yüzlerce örnek verebilirim. Biz bir an önce harekete geçip bu teknolojiye sahip olmalıyız. Çünkü elektrikli araçlar ve hibritler sadece geçiş aşaması için; asıl teknoloji hidrojen enerjisi (bazıları hidrojen ekonomisi diyor) teknolojisi ve bu teknolojide elektrik-elektronik mühendislerine çok büyük gereksinim var. Bir an önce bu teknolojiye adapte olmalılar.
Saygılarımla
masa başında ülke kurtaran borcular okusun bu haberi :D.
Peki sizce su yeterince ucuz bir kaynak mı? milyonlarca metreküp suyu gaza dönüştürüp onu da yaktıktan sonra insanlığın geleceği nasıl etkilenir sizce?
Mesele hidrojeni elde etme meselesi degil yegen, mesele paketleyememek…
"Peki sizce su yeterince ucuz bir kaynak mı? milyonlarca metreküp suyu gaza dönüştürüp onu da yaktıktan sonra insanlığın geleceği nasıl etkilenir sizce?" kardeş zaten çıkan hidrojeni yaktığında geri su oluyor h+o2=h2o
yorumlara bak ya işte bu ülkenin sorunu bu herkes her şeyi bildiğini sanıyor çıkan hidrojeni yaktığın zaman geri su açığa çıkıyor kardeş