Rus kökenli fizikçi ve girişimci Mikhail Kokorich tarafından İsviçre’de kurulan start-up Destinus, havayolu ile ulaşım süresini en az 5 ila 10 kat arası düşürecekleri yeni hipersonik hızlarda jet seyahati teknolojisi üzerinde çalışıyor. Üstelik ilk desteğini de aldı. İşte detaylar…

Hipersonik özel jet ve yolcu uçağı artık hayal değil!

Avrupa’dan Avustralya’ya yapılan uçak seyahati şu anda yaklaşık 20 saat sürüyor. ABD’nin ise kıyı şeridi eyaletlerinden New York 8 saat, Kaliforniya ise 15 saat civarı sürüyor. Bu iki örneğin verilmesinin en büyük nedeni ise Avrupalı turistlerin en çok tercih ettiği bölgeler oluşu.

Fakat her iki ülkede okyanusaşırı olduğu için Avrupa’da yaşayan insanlar yolculuk süresinden şikayet ediyor. İsviçre’de kurulan ve ilk yatırımlarını almayı başaran start-up Destinus ise bu konuda beklenmedik bir çözümle geliyor.

Rusya’ya misilleme: ABD’nin hipersonik füzesi kullanıma hazır!

Rusya’ya misilleme: ABD’nin hipersonik füzesi kullanıma hazır!

DARPA hipersonik füze için ikinci testin tamamlandığını ve gerçek dünyada kullanmaya hazır olduklarını açıkladı.

Şirket, Mach 5 ve üzeri hızlarda seyahat edebilen ve hidrojenle çalışan yeni nesil bir uçak prototipi üzerinde çalışıyor. Yani ses hızının 5 katından daha yüksek bir sürat ile gidebiliyor. Bu sayede Avustralya yolculukları 4 saat, ABD ise yalnızca 90 dakika sürecek.

Bu uçağın Türkiye’ye gelmesi halinde ise İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir arası seyahat süresi yalnızca 5-6 dakikaya düşebilir. Ancak normal bir uçak yolculuğundan bahsetmiyoruz. Çünkü bu hızlara ulaşmak için Dünya atmosferinin üst sınırı olan 50 km’nin üzerine çıkması gerekiyor. Zira sürtünme ancak o zaman minimuma inecektir.

Biraz daha teknik tarafına bakacak olursak hipersonik uçak, kalkış ve inişlerde hidrojen yakıtlı hava soluyan turbojet motorlarını kullanacak. Hipersonik hızlara çıkması için ayrı bir ramjet roket motoru bulunacak. Ancak bir avantaj olarak atmosfere yalnızca ısı ve su buharı yayacağını söyleyebiliriz.

Destinus’in ilk uçak prototipi 25 yolcuyu 7 bin 500 km’ye kadar taşıyabilecek. Zamanla hem yolcu sayısı artacak hem de menzili. Zaten şirketin gelecek planlarına baktığımızda ulaşmak istediği hedefin 100 kişi kapasitesine sahip bir yolcu uçağı olduğunu görüyoruz.

Genel sonuca bakarak bir tablo çizecek olursak, şirket 2021 yılından beri uçağın tasarım ve test sürecini sürdürüyor. Aldığı yatırımlar da işleri hızlandırmasına olumlu etki yaptı. Fakat kullanımda görebileceğimiz en erken tarih 2030’lu yıllara uzanıyor. Mevcuttaki uçak yolculuklarının yerini alması ise 2040’ları bulabilir.