Rus kökenli fizikçi ve girişimci Mikhail Kokorich tarafından İsviçre’de kurulan start-up Destinus, havayolu ile ulaşım süresini en az 5 ila 10 kat arası düşürecekleri yeni hipersonik hızlarda jet seyahati teknolojisi üzerinde çalışıyor. Üstelik ilk desteğini de aldı. İşte detaylar…
Hipersonik özel jet ve yolcu uçağı artık hayal değil!
Avrupa’dan Avustralya’ya yapılan uçak seyahati şu anda yaklaşık 20 saat sürüyor. ABD’nin ise kıyı şeridi eyaletlerinden New York 8 saat, Kaliforniya ise 15 saat civarı sürüyor. Bu iki örneğin verilmesinin en büyük nedeni ise Avrupalı turistlerin en çok tercih ettiği bölgeler oluşu.
Fakat her iki ülkede okyanusaşırı olduğu için Avrupa’da yaşayan insanlar yolculuk süresinden şikayet ediyor. İsviçre’de kurulan ve ilk yatırımlarını almayı başaran start-up Destinus ise bu konuda beklenmedik bir çözümle geliyor.
Rusya’ya misilleme: ABD’nin hipersonik füzesi kullanıma hazır!
Şirket, Mach 5 ve üzeri hızlarda seyahat edebilen ve hidrojenle çalışan yeni nesil bir uçak prototipi üzerinde çalışıyor. Yani ses hızının 5 katından daha yüksek bir sürat ile gidebiliyor. Bu sayede Avustralya yolculukları 4 saat, ABD ise yalnızca 90 dakika sürecek.
Bu uçağın Türkiye’ye gelmesi halinde ise İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir arası seyahat süresi yalnızca 5-6 dakikaya düşebilir. Ancak normal bir uçak yolculuğundan bahsetmiyoruz. Çünkü bu hızlara ulaşmak için Dünya atmosferinin üst sınırı olan 50 km’nin üzerine çıkması gerekiyor. Zira sürtünme ancak o zaman minimuma inecektir.
Biraz daha teknik tarafına bakacak olursak hipersonik uçak, kalkış ve inişlerde hidrojen yakıtlı hava soluyan turbojet motorlarını kullanacak. Hipersonik hızlara çıkması için ayrı bir ramjet roket motoru bulunacak. Ancak bir avantaj olarak atmosfere yalnızca ısı ve su buharı yayacağını söyleyebiliriz.
Destinus’in ilk uçak prototipi 25 yolcuyu 7 bin 500 km’ye kadar taşıyabilecek. Zamanla hem yolcu sayısı artacak hem de menzili. Zaten şirketin gelecek planlarına baktığımızda ulaşmak istediği hedefin 100 kişi kapasitesine sahip bir yolcu uçağı olduğunu görüyoruz.
Genel sonuca bakarak bir tablo çizecek olursak, şirket 2021 yılından beri uçağın tasarım ve test sürecini sürdürüyor. Aldığı yatırımlar da işleri hızlandırmasına olumlu etki yaptı. Fakat kullanımda görebileceğimiz en erken tarih 2030’lu yıllara uzanıyor. Mevcuttaki uçak yolculuklarının yerini alması ise 2040’ları bulabilir.
Garam o zaman 2040 seçimlerine kadar bekleyelim haberi o zaman yapın şimdi aklı evvelin biri çıkar seçim vaadi diye kullanır ortalık zaten 66 aman deyim siz de dek durun da
66 ne demek??
66 degil 56 😁
O 56 değilmiydi yaa 😊
Yani diyorsunuz ki “Ayda 100 bin Tl ister misiniz?”
O zaman Ay’a gidin.
kısa mesafe yani Türkiye için bu hız güvenlik açısından olamaz yerçekimi ve uçağın o hıza ulaşması belirli ivmeyi geçmemeli yani G değeri sınırı var deniz aşırı uzun seyahatler için uyar
Bundaki en büyük sorun hidrojenin çok depolanamaması.
saatte 7000 km hızı yaptın,hidrojen kusur kaldı.
ANKARAYI 5 DAKIKADA ALACAK VE SES HIZININ EN AZ 5 KATINDA UCACAKSA ARACI HAVADA ROTAYA OTURTUP GAZI KESIP INISE GECECEKLER ,SANIRIM BU ARACLARDA ÖNEM ARZ EDEN KONU HIZLANMAK DEGIL YAVASLAYIP YERE INMEK🤣
Aaa bu doğru harbi bursayı geçer geçmez ayağını gazdan çekmesi lazım 😊😄
Böyle bişey olsaydı ne güzel olurdu konulu saçma sapan bi haber olmuş
bu kadar büyük hızda gidecek br nesnenin oluşturacağı hava boşluklarında diğer uçaklar nasıl uçacaklar? Uçak düşmeleri artar. En hızlı batacak girişim şirketi olmuş. Hayır bunlara sermaye verirler de daha çevreye duyarlı ve çözüm odaklı olan zararsızlara beş kuruş yatırım vermezler.
Gunes bile ankaradan istanbula bu kadar hizli hafeket etmiyor.
Aaa bu doğru harbi bursayı geçer geçmez ayağını gazdan çekmesi lazım 😊😄
Bu teknoloji füzelerde kullanılabilir,ama güvenlik açısından yolcu uçaklarında kullanılması sorunlu olabilir
Uçak bir saat sonra ama emniyetle yerine varsa daha mantıklı olmaz mı?
Hayali olmayanın geleceği olmaz. Adamlar geleceğin teknolojileri için kafa yoruyor. Burada yorum yapan bazı arkadaşların ufku epey dar.
İyi de o G kuvvetine kim daynabilecek
ben dayanırım
Çay servisi de yok o kadar para ver bulutların üstünden geçerken bir çay içeme olacak iş değil
İnsanoğlu en verimli en randımanlı,en çevreci en hızlı uçakların elektrikli olduğunu anladığında doğru yola gelmiş olacaktır.şuan elekrikli otolar sadece emekleme döneminin başlangıcı.bunlar zamanla evrimleşecek,menzil sorunu ortadan kalkacak.hidrojen ve elektro manyetik hareket sağlayıcılar gideceğimiz 40 yıl sonraki varacağmız yer
Acaba git gel Konya kaç saat sürer
Artik onlaf tarih olur, konyada duramaz adam o hizda nasil duracak. Solugu vanda aliriz artik. Abi debriyaj tutmadi bee derler
bir ucak ,pist başına 1 saatde gidiyorsa. hangi 5dk da bulasacak gittigi yere.
New York inecek var derken ilerde kalıfornia da inseniz olmazmı diyebilir mesela
Çok güzel düşünmüşler keşkem hollada İzmire de olsa ne iyi olur
Bu tarz projeler güvenlik açısından uygun değil hızlı gidebilir ama her an yanmasi söz konusu daha önce concorde uçakları bu yüzden kaldırıldı olmaz yani bu iş
Bu kadar yüksek bir hızda g kuvveti konusunda ne yapacaklar? Uçak yapacaksan bizim yerli uçağımız gibisini yapacaksın. Yıllarca hiç yere inmeyecek, kimse görmeyecek.
Heheeee :))))