Hidrojenden sonra en hafif gaz olan Helyum, havadan daha hafif bir maddedir. Helyum gazının kullanım alanı oldukça azdır. Çünkü Helyum, oldukça pahalı bir madde. Pahalı olmasının nedeni evren de hidrojenden sonra en çok bulunan element olmasına ve dünya atmosferinde 1/200.000 oranında bulunmasına rağmen, sıvı havanın ayrımsal damıtılmasıyla elde edilememesi.
Bu kadar teknik bir girişten sonra Helyum’un kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse, genelde sıcak hava balonları ve zeplinlerde kullanıldığını söyleyebiliriz.
Artık Hitachi sayesinde bu kullanım alanlarına Hard Diskler de eklenecek.
Mekanik disklerin içerisindeki hava alınır. O yüzdendir ki mekanik diskin içerisini açtıktan sonra, içi hava dolacağı için o disk çalışmaz. Plakalar havanın artmasıyla beraber direnç ile karşılaşacak ve bu da pek çok negatif etkiye neden olacak.
Disklerin içerisindeki hava alınmış olmasına rağmen, içerisinde az da olsa hava bulunuyor. Bu kadar az olan hava bile 5 disk plakasından fazla plakanın aynı disk içerisinde kullanılmasını engelliyor. Çünkü en düşük hızı 5400 RPM olan diskler birbirlerini türbülansa sokuyor.
Helyumun ne işe yarayacağını artık yukarıdaki bilgiler ışığında tahmin etmenizi bekliyorum. Sizinde düşündüğünüz gibi Hitachi, diskların arasında Helyum kullanarak disk plakalarının türbülansa girmesini engelleyecek. Hava yoğunluğunun oluşturduğu gecikmeler ise ortadan kalkacak ve disklerdeki okuma yazma kafaları rahat bir nefes alacak.
Disklerin daha sessiz ve performanslı çalışmasının yanında, aynı anda daha çok plakalı diskler bu teknoloji sayesinde üretilebilecek.
Hitachi’nin açıklamasına göre Helyum kullanımı plak başına güç tüketimini yüzde 20 oranında azaltıyor. Çünkü hava direnci olmadığı için plaklar daha hızlı dönüyor.
Bu teknolojiyle beraber disklerin kapasitesi %40 daha fazlalaşıp, %20 daha az güç tüketebilir. Ayrıca disklerin performansı daha da artacak hatta daha da sessiz çalışacak. Tabi pahalı bir gaz olan Helyum, disk fiyatlarını daha da arttıracak. 2013 yılında çıkaracağı modellerde Helyum kullanacak olan Hitachi, bakalım etkili bir deneyim kullanıcılara sunacak mı? Bekleyip göreceğiz.
:: Helyum, sizce mekanik disklerin hızını olumlu yönde arttırır mı?
Helyumun kullanılması çok akıllıca. Böyle akıllıca şeylere her zaman açığız 🙂
bu haberi hanginiz yazdı bilmiyorum ama 1 tane bile içinde dışarıdan giren hava kanalı olmayan disk görmedim. belki ticari disklerde olay böyledir. ama hiçbir home office üründe bu yoktur. hava boşaltma neymiş.
Patlama riski nedir acaba 🙂
eğer dedikleri doğruysa çok performanslı ve az enerji tüketimiyle çok iyi hdd ler diyebilirim fakat helyum yanıcıdır hdd düşerse bişi olursa patlama ihtimalide var
patlama riski 0. helyum hicbir tepkime vermez
HDD gerçek anlamda uçacak 🙂 Ayrıca HDD’lerde basınç dengeleyen filtreli delik olduğuna göre hava alınma durumu yok. Kapağı açıldıktan sonra da çalışıyor 7200rpm barracuda da bizzat denedim 🙂 Helyum fraksiyonlu damıtma ile elde edilebilen bi soygazdır yanmaz patlamaz. Odanın basıncını 0’a indirirseniz sizden önce mi patlar sonra mı patlar bilinmez tabi 😀 Hepsini geçtimde bi ucuzlasalar mutlu olacağım.
madem hidrojen kullansalarmış
Helyum iyi hoş has ama riskide yüksek olur diye düşünüyorum. sıkışmayla birlikte harddisk kafasının elektronik titreşimleri oluşacak ısının helyuma vereceği yan etkileri neler olabilir. mesela yüksek akım durumunda patlama olabilir gibi şeyler düşünüyorum. Eh tabi adamlar o kadar uzman mühendisler bizden daha teknik düşünüyordur kasmamakta lazım 😀 fakat bu 0 güvenilir olduğunuda kanıtlamaz 🙂
Hidrojen kulansalar daha iyi olurdu daha hafif 😀
Helyum soy gaz. Kimyayı unuttuk galiba. Hatta evrende en son patlayacak(yanacak) gazlar arasında..
Harika.
SSD diskler populer hale geldikce bu teknolojinin omrunun uzun olacagini sanmiyorum.
harddisklerin devri bitiyor artık. bu saatten sonra içine uranyum da koysalar boş. gelecek ssd devri…
Tamam helyumun riski düşük ama bizim türkiyede süper bilmiş yan sanayi tamircileri ne yapar eder tamir ettik ayağına onu patlatır arkadaş.
Helyum patlayacak olsa bizim firmada 3 5 elemanin akilsizligindan adam kalmazdi. Akillica biseye benziyor piyasaya ciksin deneyelim gorelim:)
Ssd fiyatları düşer 🙂
Hidrojen yüksek derecede yanıcı bir maddedir. Hatta patlayıcıdır. Onun için kullanılması pek mümkün değildir.
Her ne kadar kapasite açısından hala düşük olsalar da, gelecekte mekanik disklere yer yok… SSD kullanılacak.
yakında patlayan disk haberleri ile karşınızdayız 😀
Helyum soygaz olduğu için tepkime vermiyor. İstesen de bir reaksiyon gerçekleştiremezsin. Bence hidrojen koysalardı da olurdu. Sonuçta ortamda oksijen yoksa bir yanma da olmaz. Kaldı ki diskin içine düşük yoğunluklu hidrojen koyarlardı zaten. O hidrojen yansa bile ruhun duymaz. Bence hidrojen koymamalarının nedeni diskin parçalarıyla reaksiyona girip onları bozma ihtimali. Soygazda ise kafa rahat.
USB flash varken kim disk kullanir ki ?!
Bu teknolojiyle beraber disklerin kapasitesi @ daha fazlalaşıp, daha az güç tüketebilir. Ayrıca disklerin performansı daha da artacak hatta daha da sessiz çalışacak. Tabi pahalı bir gaz olan Helyum, disk fiyatlarını daha da arttıracak.
———————————————-
Fiyatlar yeterince yüksek zaten dahada arttıracaklarsa hiç icat etmesinler…
helyum çok sakıncalı,, harddşski bir yere bıraktığımızda onu havada bulabiliriz.. açık havada ise durum bir hayli vahim olabilir.. uçan harddisk dönemi böylelikle başlamış oldu.. :)))
japon aklı işte:d