Diyelim ki bir internet sitesi kurmak istiyorsunuz. Sitenizin yayın yapacağı alan adını belirlediniz. Sitenin içeriklerini de hazırladıktan sonra sitenin yayın yapması aşamasına geldiğinizde içeriklerinizi yükleyeceğiniz bir internet sunucusunun olması gerekmektedir.

İşte bu noktada devreye hosting kavramı gelmektedir. İngilizcede barındırma anlamına gelen hosting kelimesi aslında tam olarak anlamına geldiği kavramı internet dünyasında üstlenmiştir.

Biz de bu yazımızda sizlere hostingin kısaca işlevinden bahsederek türlerinin neler olduğunu anlatmak istiyoruz. Lafı çok fazla uzatmadan dilerseniz hızlıca konumuza başlayalım.

Hosting nedir?

 

Hosting nedir?

Yukarıda da kısaca aktardığımız üzere hosting, internet sitenizin içeriğini sitenize giriş yapan kullanıcıların tarayıcılarına iletmek üzere barındıran ve sitenizdeki içeriğe erişim sağlamak isteyen kullanıcıların tarayıcılarına ve dolayısıyla bilgisayarına güvenli bir şekilde içeriği ileten bilgisayarların yaptıkları içerik barındırma hizmetine verilen isimdir.

Bu barındırma işlemini yapan özel bilgisayarlara sunucu ismi verilmektedir. Bu sunucular üzerinden sitenize giriş yapmak isteyen kullanıcılar bu içeriklere erişim sağlamaktadır.

Hosting işlemini gerçekleştirmenin farklı yolları vardır. Bu yöntemlerin en popüleri ve düşük maliyetli olanıysa barındırma işlemi için gerekli olan sunucuları belli dönemler için kiralayan şirketlerden sunucu kiralamaktır. Bu sunucu kiralama işlemi sonrasında, kiraladığınız internet sunucu belli bir dönem için sadece sizin sitenizin içeriğini barındıracak ve bu sunucunun tüm yönetimi sizin olacaktır. Sadece belli dönemler için kiralandığı ve sunucunun güvenliği ile birlikte diğer bütün bakım gibi giderleri de ilgili şirketin sorumluluğunda olması nedeniyle bu yöntem en ucuz hosting yöntemidir.

Hosting işlemini gerçekleştirmenin bir diğer yöntemi de internet sitesinin kendi sunucusu üzerinde içeriklerini barındırmasıdır. Elbette ki bu yöntem kiralamaya göre site için çok daha maliyetli olacaktır. Ancak çok büyük operasyonlar gerçekleştiren bir site için en mantıklı yöntem budur. Nitekim siteye yapılacak olası saldırıları engellemek ve sunucular üzerinde yer alan bilgileri kendi bünyesinde barındırmak bu siteler için hayati derecede önemlidir.

Ancak küçük çaplı operasyonlar yapan internet sitelerinin bunlardan kendi sunucuları üzerinden yayın yapmaktan ziyade sunucu kiralaması çok daha mantıklı bir yöntem olacaktır. Nitekim özellikle küçük siteler için hosting şirketi ile çalışmanın sunulan ek hizmetler nedeniyle de oldukça avantajlı olacağı bir diğer gerçektir. Hosting şirketlerinin internet sitesinin içeriğini barındırma hizmetinin yanı sıra sunduğu diğer hizmetleri şu şekilde belirtebiliriz:

  • SSL sertifikaları
  • E – posta barındırma hizmeti
  • Canlı müşteri destek hizmeti
  • Tek tıkla web site kurulumu (WordPress vb. CMS’lerin kurulumu.)

Hosting Çeşitler

 

Hosting Nedir

Hosting işleminde kullanılan sunucuların farklı çeşitleri vardır. Şimdi dilerseniz biraz da hosting çeşitlerinden bahsedelim. Hosting şirketleri tarafından sunulan en popüler hosting planları şunlardır:

  • Paylaşımlı Hosting
  • VPS Hosting
  • Cloud Hosting
  • WordPress Hosting
  • Dedicated Server Hosting

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting, en düşük maliyetli ve küçük internet siteleri için harika bir çözüm sunan hosting türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere bir sunucunun paylaştırılmış bölümlerinden birinin kullanıldığı bu hosting planını internet sitenizin ilk dönemlerinde tercih edebilirsiniz.

Paylaşımlı hosting’de aynı sunucu üzerinde yer alan internet siteleri hafıza, işlemci gücü, disk alanı gibi sunucu kaynaklarını birlikte kullanırlar.

Paylaşımlı sunucuların internet siteleri açısından en büyük avantajı site barındırma maliyetini ciddi ölçüde düşürmesidir. Nitekim bu sunucu türünün bir diğer avantajı olarak da yeni başlayanlar açısından düşünülmelidir. Çok yüksek maliyetlere katlanmadan kolay bir şekilde bir sunucu üzerinden internet sitesini yayınlama imkanını sunmaktadır.

VPS (Virtual Private Server) Hosting

VPS hosting olarak adlandırılan hosting planında da yine paylaşımlı hostinge benzer şekilde aynı hosting üzerinde birden çok internet sitesi barındırılır. Ancak VPS hosting planını seçen internet sitesi için bu sunucu üzerinde özel bir alan açılmaktadır. VPS hosting’de internet sitesinin sunucu üzerinde kendine özel bir alanıyla birlikte daha güçlü işlemci performansı ve hafıza alanı olmaktadır.

VPS hosting, başlangıç aşamasını geçerek ilerleyen orta büyüklükteki işletmelerin internet siteleri için oldukça güzel bir hosting seçeneğidir.

Cloud hosting

Cloud hosting Türkçe ismiyle bulut hosting, sitenin tarayıcıya indirme süresini neredeyse sıfıra indirdiği için son zamanların en çok tercih edilen hosting seçeneklerinden biridir. Cloud hosting seçeneğinde hosting firması internet sitesinin hizmetine bir sunucu kümesi sunar. Bu şu demektir. Sitenin hizmetine sunulan sunucu kümelerinin hepsinde sitenin içeriği yer almaktadır. Bu sunuculardan birine erişim talebi geldiğinde eğer bu sunucu meşgul ise anında diğer sunucuya yönlendirme yapılır ve bu durum, sitenin tarayıcıya indirme süresini sıfıra indirir. Bu hosting türünde sunucudan kaynaklı problemlerden dolayı sitenizin çökmesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaliniz yoktur.

WordPress Hosting

WordPress hosting, adından da anlaşılacağı üzere WordPress site sahipleri için oluşturulmuş özel bir hosting çeşididir. Aslına bakılırsa WordPress hosting hizmeti de paylaşımlı bir hosting hizmetidir. Ancak burada paylaştırılmış sunucu sadece WordPress siteleri için özel olarak yapılandırılmıştır.

WordPress’e göre ölçeklendirilmiş ve buna göre güçlendirilmiş sunucunuz sayesinde siteniz olduğundan çok daha hızlı bir şekilde yüklenir. WordPress hosting, WordPress ile kurulmuş siteler için daha yüksek performans sunması açısından bu siteler tarafından tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting adı verilen hosting türünde hosting firması, tek bir sunucusunu veya içeriğinizin boyutuna göre sunucularını tamamen sizin kullanımınıza sunmaktadır. Ancak bir şirket aracılığıyla sunucuya sahip olmanın doğrudan sunucu satın almaktan daha avantajlı yanı şu şekilde belirtilebilir. Böylesi bir durumda o hosting şirketinin tüm teknik desteğini de almış olursunuz.

Dedicated hosting hizmetinde o sunucu tamamen size aittir. Bu şu anlama gelmektedir. Sunucu üzerine dilediğiniz program ve yazılımları yükleyebilirsiniz. Böyle bir durumda işlem yapma esnekliğinin tamamına hâkim olmuş olacaksınız. Dedicated hosting hizmeti genellikle yüksek trafik alan büyük internet siteleri için tavsiye edilen bir sunucu kiralama hizmetidir.

Bu sunucu hizmetinin en önemli avantajı, kullanıcılara yüksek güvenlik sunmasıdır. Ancak elbette ki bu yüksek güvenlik ve tek bir sunucunun sadece tek bir site tarafından kullanılmasının yüksek maliyeti olacağı da gözden kaçırılmamalıdır.

 Hangi hosting paketi alınmalı?

 

Hosting firmaları tarafından internet siteleri için sunulan bütün hosting planlarından yukarıda bahsettik. Bu noktada akıllara takılan soruların başında hangi hosting paketi tercih edilmelidir sorusu gelmektedir.

Biz sorunun cevabını nispeten hosting paketlerini tanıttığımız başlıkların altında aslında belirttik. Ancak toplu olarak burada da belirtmekte fayda var.

WordPress siteler için WordPress hosting planı seçilmelidir.

-İnternet sitesini yeni kurmuş olanlar için VPS hosting veya paylaşımlı hosting planları

-Büyük çaplı internet siteleri için ise dedicated hosting planı tercih edilmelidir.