HTC, MWC 2012‘de One ailesini tanıtmıştı. 2012 yılında az ve öz modelle piyasada bulunmayı düşünen HTC, One ailesinde 3 tane model ile ülkemize giriş yaptı. ABD‘de satılacak olan One XL modelini saymazsak globalde de One ailesi 3 modelden oluşuyor.

Bunlardan biri incelemesini yaptığımız 3.7 inç ekran ile gelen One V. One V incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi incelediğimiz HTC One S ise One ailesinin ortanca üyesi. 4.3 inç ekran ile gelen One S‘i, 4.7 inç ekranlı One X modeli takip ediyor. One X incelememize de buradan ulaşabilirsiniz.

İncelediğimiz One S, One X‘e benzer yanları ve daha kullanışlı boyutları ile dikkat çekiyor. One X‘in 4.7 inç ekranından korkan kullanıcılar, taşınabilirlik için 4.3 inçi daha ideal görenler, HTC One S‘i epey dikkat ile inceliyorlar.

Henüz Türkiye piyasasında resmi olarak satışa sunulmayan HTC One S, 1700 lira fiyat etiketi ile Vodafone tarafından satışa sunulacak. ShiftDelete.Net ekibi olarak hazırladığımız özel haberden, çıkış tarihi ve fiyat ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

4.3 inç AMOLED ekran, Qualcomm‘un 28nm ile üretilen yeni nesil yüksek performanslı işlemcisi, gelişmiş 8 megapiksel kamerası, Sense 4 arayüzü ve Beats Audio desteği ile One S bir hayli popüler bir model. Lafı fazla uzatmadan HTC One S incelememize başlayalım. Videomuzda One S ile ilgili aklınıza takılan her sorunuza cevap bulacağınızı düşünüyoruz. İyi seyirler.

#video_6246#

İleriki sayfalarda One S‘in kamera çekim performansına yönelik örnekler ve performans tablolarını göreceksiniz.

{pagebreak::2}

HTC One S Dış Görünüşü:

HTC One S, HTC’nin en ince akıllı telefonu. 4.3 inç ekran boyutu ile rahat bir kullanıma sahip. HTC One S‘in daha önce bir kaplama sorunu yaşadığı haberini sizlerle paylaşmıştık. O habere buradan ulaşabilirsiniz.

Bizim kullandığımız model gri versiyondu ve bu modelde herhangi bir kaplama dökülmesi ile karşılaşmadık. Ya Türkiye’ye gelen modeller revizyona uğrayan modeller ya da bu sorun sadece siyah One S‘lere özel bir sorun.

HTC One S, 10,000 volt elektrik verilerek seramikleştirilen mikro ark oksidasyonlu, 5 kat daha sert alüminyumdan imal edilmiş. Kasası oldukça başarılı ve sağlam diyebiliriz. Bu alüminyum kasa telefonu bir iskelet gibi sarmalıyor. Ahize ve kamera delikleri bu alüminyum kasayı lazer ile delinerek açılmış.

Zaten elinize aldığınızda bu sağlamlığı hissediyorsunuz.

HTC One S‘in tasarımı oldukça başarılı. Fakat ekranın üzerinde kalan siyah kısım biraz daha kısa tutulabilirmiş.

{pagebreak::3}

HTC One S’nin Fotoğraf Çekim Kalitesi:

HTC One S, HTC One X‘deki gibi F2.0 ve 28mm‘lik lense sahip 8 megapiksellik kamera ile geliyor. Tabi bu da başarılı bir fotoğraf çekim performansı ortaya koyuyor.

HTC One X‘i, iPhone 4S, Galaxy S2 ve Xperia S ile karşılaştırdığımız videoyu buradan izleyebilirsiniz. İşte HTC One S aldığınızda diğer telefonlara göre üstün bir fotoğraf kalitesini de satın almış oluyorsunuz.

HTC One S, oldukça hızlı bir biçimde fotoğraf kaydı yapabiliyor. Özellikle açık alandaki fotoğraflar son derece başarılı. Karanlık alanlarda ise BSI sensör iyi iş çıkarıyor ve nispeten aydınlık fotoğraflar ortaya çıkıyor. Tabi iç mekanlardaki noise biraz can sıkıcı.

HTC One S‘in fotoğraf kalitesini anlamanız için 13 tane fotoğraf çektik. Bu fotoğraflara aşağıdaki galerimizden ulaşabilir, fotoğrafları tam çözünürlüklerinde görebilirsiniz.

{pagebreak::4}

HTC One S Performans Testleri:

HTC One S, Qualcomm’un 1.5 GHz hızında çalışan yeni nesil 28nm üretim teknolojisi ile üretilmiş Snapdragon S4 ailesinden bir işlemciden gücünü alıyor. 

Bu işlemci, Cortex A9 tabanlı ARM işlemcilerden çok daha verimli bir performansa sahip çünkü ARM Cortex A15 mimarisinden pek çok özelliği kullanıyor. Tabi yenilenen Adreno 225 GPU‘su 3D gücünü daha da arttırıyor.

HTC One S, şimdiye kadar testlerimizdeki en başarılı telefon oldu. Performansı ve menü geçişleri inanılmaz hızlı. Qualcomm’u Krait çekirdeği için tebrik etmek lazım. Hem az güç tüketiyor, hem az ısınıyor hem de 4 çekirdekli işlemcilere, çift çekirdek ile kafa tutuyor.

Smartbench 2011:

Akıllı telefonların hem oyun performansını hem de günlük kullanım performansını ölçen yazılım, Game ve Productivity olmak üzere iki farklı sonuç veriyor. Yüksek skor daha iyi.

{GRAPH::1313}

{pagebreak::5}

HTC One S Performans Testleri -2:

Quadrant Standart:

Akıllı telefonların genel sistem performansını test eden, meşhur Android yazılımı. 2D, 3D modlarının yanında işlemcileri de etkili biçimde test ediyor. Bu testte de yüksek puan daha iyi.

{GRAPH::1311}

{pagebreak::6}

HTC One S Performans Testleri -3:

Nenamark 2:

Android platformunun en meşhur grafik test programı. Bu programda telefonun doğal çözünürlüğü, skorları etkiliyor. Mesela Galaxy S2, 480 x 800px çözünürlüğü ile HD ekranlı telefonlardan daha avantajlı.

Nenamark 2’de Galaxy S2’ye 10 FPS fark atan HTC One S, daha yüksek çözünürlüğü olmasına rağmen güçlü işlemcisi ile yoluna dolu dizgin devam ediyor.

{GRAPH::1350}

AnTuTu Benchmark:

AnTuTu genel performansı ölçen bir program. Biz burada Custom benchmark yapıyoruz. SD ve IO testlerini yapmıyoruz.

{GRAPH::1351}

{pagebreak::7}

HTC One S’in Ekran Kalitesi:

HTC One S‘in bir açıdan en iyi bir açıdan da en zayıf noktası ekranı. Super AMOLED Advanced ekran, pek çok kullanıcı tarafından sevilir ve övülür. 

AMOLED paneller, sonsuz kontrast oranı, gerçekçi ve canlı görüntü sunuyor. Ama üretim teknikleri yüksek çözünürlüklü panellerin üretimi için elverişli olmadığından PenTile adı verilen bir alt piksel dizilimi geliştirildi. Böylelikle çözünürlük arttırılabildi. 

Örnek olarak 480 x 800 piksel çözünürlüğündeki Super AMOLED Plus ekran ile, 540 x 960 piksel Super AMOLED ekranı karşılaştırdığımızda, daha yüksek çözünürlüklü ekran daha iyidir diyemiyoruz.

Super Amoled ekranlar pentile alt piksel dizilimini kullandıkları için, mevzu bahis çözünürlüğü etkin olarak verememektedirler. Bu ekranlarda alt piksel sayısı normal rgb ekranların 3’te 2’si olduğu için de etkin çözünürlük %81e düşmektedir.

İşte One S‘in ekranı kontrast ve renk değerleri bakımından oldukça başarılı. Fakat Pentile teknolojisi yüzünden 540 x 960 piksel çözünürlükten daha düşük bir çözünürlüklü ekran kullanıyormuş hissi alıyorsunuz.

Engaget’ın One X ve One S’in ekranlarını karşılaştırmasına bir bakalım. Dediğimizin doğruluğu ortaya çıkıyor.

{pagebreak::8}

HTC One S Teknik Özellikler ve Sonuç:

Teknik Özellikler:

  • Boyutlar: 130.9 x 65 x 7.8mm
  • Ağırlık: 7.8mm
  • 540 x 960 piksel çözünürlüğünde 4.3 inç Super AMOLED ekran
  • Qualcomm’un 1.5 GHz hızında çalışan çift çekirdekli MSM8260A işlemcisi
  • Adreno 225 GPU
  • 1GB RAM / 16GB dahili hafıza
  • Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich + Sense 4.0
  • WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, Bluetooth 4.0, 3G ve GPS bağlantıları
  • BSI sensörlü F 2.0 28mm lensli 8 megapiksel kamera, 1080p @ 30 FPS hızında stereo ses kaydı ile beraber video kaydı ve aynı zamanda 1080p fotoğraf çekme
  • Görüntülü görüşme için VGA ön kamera
  • 1650 mAh batarya

Sonuç:

HTC One S, üst seviye performans, kamera deneyimi, ses performansı ve kaliteli kasa yapısı ile dikkat çekiyor. Özellikle gittikçe büyüyen telefon boyutlarına karşı 4.3 inçlik güçlü telefonlar altın değerinde kıymetli olmaya başladılar. One S‘de bu altın değerindeki telefonlardan.

Telefondaki arayüz oldukça başarılı. Donanım da son derece başarılı. Pek eleştirilebilecek bir nokta yok. Sadece Pentile teknolojisini kullanan AMOLED ekran ile 540 x 960 piksel çözünürlük düşük kalıyor. Pentile dizilim alt pikselleri bazen görebiliyorsunuz. Bu One Sin en büyük kusuru. Tabi One S‘in ekranının sonsuz kontrast değeri ve gerçekçi renkleri gibi avantajlarını da göz ardı etmemek gerek.

AMOLED ekran ve 28nm‘lik yeni nesil işlemci ile az güç tüketen telefon, 1 gün yeterli bir şarjı sizlere sunuyor. Ayrıca oyunlarda pek ısınma da hissetmiyorsunuz. Kısaca çok yüksek çözünürlük ve büyük ekran hastalığınız yoksa alınası modellerden.

:: HTC One S mi One X mi ?