Akıllı telefon dediğimiz zaman akla gelen ilk isimlerden birisi Tayvanlı dev şirket HTC oluyor. Şirketin sevilen arayüzü Sense’de HTC büyüdükçe gelişimini sürdürüyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda One M8 ile birlikte tanıtılan Sense 6 ile birlikte 6. ana sürümüne ulaşan arayüzün kökenlerinden şu anki haline kadar tüm gelişimini detaylı olarak inceliyoruz.

Sense’in temelleri atılıyor

HTC 1997 yılında Tayvan’da kurulduğundan beri dikkat çeken akıllı telefonlar üretmekte. iPhone öncesi dönem olarak adlandırabileceğimiz dönemde de zamanının ötesinde akıllı telefonlar üretmeyi başaran HTC‘nin Sense arayüzünün temelinde Windows Mobile işletim sistemini kullanan telefonlar için geliştirilen Touch Flo yatmakta.

HTC Touch, Touch Dual ve Touch Cruise isimli 3 akıllı telefonda kullanılan Touch Flo arayüzünde şirketin ikonikleşmiş ana ekran saatinin de temellerini görebiliyoruz.

{pagebreak:::: 2} 3. Boyuta merhaba!

Günümüz Sense arayüzüne Touch Flo 3D ile daha çok yaklaşılıyor. Sense‘in 5.0 sürümüne kadar izlediği yol haritasına uygun olarak tasarlanan Touch Flo 3D, HTC‘nin efsane haline gelen akıllı telefonlarından HD2‘nin de kullandığı arayüzdü.

{pagebreak:::: 3} Ve Sense doğar

Arayüzün Sense adını alması ve Android akıllı telefonlara da sıçraması 2009 yılında HTC Hero ile gerçekleşiyor. Zamanının çok ötesinde görülen Sense 1.0 arayüzünün izleri Sense 5.0‘a kadar kendini göstermeye devam etti.

{pagebreak:::: 4} Sense ünleniyor

HTC Hero ile birlikte Android akıllı telefonlar ile tanışan Sense arayüzü, 2.0 sürümü ile dünya çapında büyük ün kazandı. Bu ünde zamanın amiral gemisi HTC Desire‘ın da çok büyük katkısı oldu. Android 2.2 Froyo güncellemesi ile birlikte Sense 2.1‘e kavuşan Desire, çoklu dokunmatik ekranını çok daha iyi kullanmaya başlamıştı.

{pagebreak:::: 5} Sense güçleniyor

Sense 3.0 arayüzü ile gelen en önemli değişiklik akıllı telefonun kilit ekranında kendini gösteriyor. Klasik sağa – sola, yukarı – aşağı sürükleyerek ekran kilidini açan tasarımı değiştiren HTC, kilit ekranına konulan uygulama simgeleri sayesinde çabuk açmanız gereken telefon, kamera gibi uygulamaları saniyeler içerisinde elinizin altına sunuyordu. HTC Sense 3.0 şirketin eski amiral gemilerinden HTC Sensation ile birlikte tanıtılmıştı.

{pagebreak:::: 6} Yeni anlaşmalar Sense’i etkiliyor

Sense 3.0 sürümünün tanıtılmasından çok uzun süre geçmeden şirket Beats Audio ile anlaşma imzalamıştı. Bu imzalanan anlaşma 2013 yılı sonlarında bitene kadar şirketin neredeyse her telefonu Beats Audio desteği ile gelmekteydi. Bu büyük anlaşma tabiki Sense‘i de etkiledi. Sensation‘dan bir kaç ay sonra tanıtılan Sensation XE ile birlikte gelen Beats Audio desteği Sense‘in 3.6 sürümüne terfi etmesine sebep oldu.

Sense 3.6 sürümü ile birlikte gelen tek yenilik Beats Audio desteği değildi. Sense 1.0‘dan beri ufak değişimler yaşan dock bölümü Sense 3.6 ile birlikte tamamen değişip 4 uygulama barındırabilecek kapasiteye ulaştı.

{pagebreak:::: 7} Değişim çanları çalıyor

Sense‘in ikonikleşmiş eğimli dock tasarımı Sense 3.6 ile bir kenara bırakılmıştı ancak değişimin asıl çanları One X, One V ve One S ile birlikte karşılaştığımız Sense 4.0 arayüzü ile birlikte çalmaya başladı. Dock tasarımında değişime giden şirket, yine ikonikleşmiş Flip Clock adı verilen saatinde de Touch Flo 3D‘den beri ilk büyük değişikliği yapmış oldu. Flip Clock artık daha ince bir yazı tipi kullanıyor.

{pagebreak:::: 8} Hoşgeldin Sense 5.0

Sense‘in yaşadığı en köklü değişim Sense 5.0 sürümü ile yaşandı. Çok daha minimalistik bir yapı ile baştan tasarlanan Sense arayüzü, BlinkFeed ve Zoe gibi uygulamaların da ilk defa görüldüğü sürüm olmuştu. Sense 5.0 geçtiğimiz yıl HTC One M7 ile birlikte duyurulmuş, geçtiğimiz haftalarda One M7‘nin Sense 6 güncellemesi alması ile birlikte eski önemini kaybetmiş ve yerini Sense 6‘ya bırakmıştı.

{pagebreak:::: 9} 6. Hissi güçleniyor

Geçtiğimiz aylarda tanıtılan HTC One M8 ile birlikte karşılaştığımız Sense 6 ya da şirketin sunum sırasında tanıttığı adı ile 6. His sürümü, yenilenmiş BlinkFeed, sanal tuşlar gibi önemli değişiklikleri bünyesinde barındırıyor. Sense‘in şu an için en güncel sürümü konumunda olan Sense 6, şirketin One M8 dışında kalan diğer telefonlarına da dağıtılmaya başlandı. Bakalım Sense‘in sonraki sürümü bizlere ne gibi değişiklikler getirecek?

:: HTC Sense’in hangi sürümlerini kullandınız? En çok hangi sürümünü sevdiniz?