Huawei gelirleri, ABD yaptırımlarından nasibini aldı!

2

ABD ile Çin arasındaki gerilimin en olumsuz etkilediği şirketlerden biri şüphesiz Huawei oldu. ABD Hükümeti’nin Çinli teknoloji devini kara listeye almasının ardından Google, Huawei ile arasındaki bağları kopardı. Söz konusu karardan sonra Huawei’nin tanıttığı yeni telefonlarda ve tabletlerde, Play Store için gerekli Google Mobil Servisleri yer almadı.

Çip kısıtlamasına kadar genişleyen ambargolara cevap olarak kendi işletim sistemini geliştiren Huawei, HarmonyOS ile yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 200 milyon kullanıcı sayısını aşan HarmonyOS sistemli mobil cihazlarda Petal Harita, Petal Mail gibi Google’a alternatif hizmetler de yer alıyor. Ancak tüm bu çabalara rağmen şirket gelirlerini artıramadı.

Bu arada Huawei, ilk elektrikli otomobilini tanıttı!

Huawei, 2021’de yüzde 30’a yakın gelir kaybı yaşadı

Huawei Başkan Yardımcısı Guo Ping, 2022 Yeni Yıl konuşmasında şirketin satış gelirlerinden bahsetti. “2021’de çok zor bir süreç yaşadık. Müşterilerimiz ve toplum için değer yaratmaya, operasyon kalitesini ve verimliliği artırmaya devam ediyoruz.” diyen Ping, 2021’de toplam gelirlerinin 634 milyar Yuan (yaklaşık 100 milyar dolar) olduğunu söyledi.

Çinli teknoloji devi, 2020 yılında toplam 891 milyar Yuan (yaklaşık 150 milyar dolar) gelir elde etmişti. Yıldan yıla yüzde 28,9’luk bir kayıp yaşayan Huawei, 2021’in dördüncü çeyreğinde ise yüzde 19 düşüşle 178 milyar Yuan (yaklaşık 30 milyar dolar) kazandı. Ayrıca Guo Ping, Huawei’nin 2021’de gösterdiği performanstan da memnun olduğunu belirtti.

Huawei’nin uluslararası alanda çok iyi iş çıkardığını ifade eden Guo Ping, tüm çalışanlara teşekkür ederek “Yönetim kurulumuz adına, çok çalışan ve katkıda bulunan herkese en yüksek saygılarımı sunarım. Ayrıca Huawei’ye güvenen ve destekleyen tüm müşterilere, hükümetlere, iş ortaklarına ve tüketicilere en içten teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.

Huawei’nin Honor ile bağları tamamen koptu

Konuya hakim olmayanlar için; Huawei, 2013’ten beri alt markası olarak faaliyet gösteren Honor’u ABD Hükümeti’nin baskıları nedeniyle Çin merkezli bir konsorsiyuma sattı. Ancak şirket eski markasının yönetiminde doğrudan söz sahibi olmasa da Honor’a ait bazı tescilli yan markalarla hala bağı vardı.

Huawei – Honor ayrılığında yeni dönem!

Bu bağlar da 2021’de tamamen koptu. Ortaya çıkan bilgilere göre Huawei, Honor’a ait 700 tescilli markayı yeni sahibine devretti.

2 YORUMLAR

  1. Bir gün yıkılışını büyük bir zevkle izleyeceğim ABD 😂 hep korkudan bu yaptırımlar vs. ecel terleri döküyor yavaş yavaş. Elindeki şirketler de diğer ülkelere kaçınca görürüz bakalım gerçek halini.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version