Dünyanın dijital olarak gelişmiş ekonomileri, bilgi ve iletişim teknolojisine büyük yatırım yaparak sürekli olarak ilerlemelerini sürdürüyor.

Aynı zamanda, dijital olarak gelişmekte olan ekonomiler ve dijital dönüşüm yolculukları için yaptıkları stratejik yatırımlara bağlı olarak büyümelerini hızlandırdı. Ancak aradaki fark büyümeye devam ediyor.

Türkiye GCI’da 35. sırada

Genişbant, veri merkezleri, bulut, büyük veri ve nesnelerin Interneti (IoT) gibi beş farklı teknolojiyi destekleyen 40 benzersiz göstergeyi temel alan endeks sonuçları, ülkelerin dijital dönüşümlerinde nasıl bir başarı elde ettiklerini ortaya koyuyor.

Bu beş temel teknolojiye yatırım yapmak, ülkelerin ekonomilerini dijitalleştirmesine olanak tanıyor. Merkezi planlama yoluyla potansiyel bağlantılılık tamamen güçlendirilerek ulusal ekonomilerin pozitif büyümesine destek olunabilir.

GCI 2017 endeksine göre; dijital ekonomiye yönelik küresel ilerleme hız kazanıyor. Dünyanın GCI puanı, 2015‘ten bu yana dört puanlık bir artış gösteriyor. Rapor, BİT’in, ekonomik büyümenin bir motoru haline geldiğini gösteriyor.

17-04/29/internetr_jpg_1493189258.jpg

Değerlendirilen 50 ülkeden 16 tanesi öncü, 21 tanesi benimseyen, geri kalan 13 tanesi ise yeni başlayanlar olarak kabul ediliyor. Bu kümeler ülkelerin dijital dönüşümdeki ilerlemelerini yansıtıyor.

GCI sıralamasına göre 2015 yılına kıyasla Türkiye 2016 yılında 3 puanlık bir artış gösterdi. Türkiye’nin GCI sıralamasındaki yeri değişmedi ve 35’inci sıradaki pozisyonunu korudu.

Raporda şu değerlendirmelere yer verildi: ‘’GCI’nin 3 yıllık verileri değerlendirildiğinde, eşitsizliğin büyüdüğünü gözlemlemekteyiz. Sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlayamayan ülkeler, vatandaşlarını besleme, eğitim olanakları ve istihdam yaratmada da zorluklar yaşayabilirler.’’

Rapor planlamacıların dikkatlerini öncelikle gittikçe büyüyen eşitsizliğe vermesi gerektiğini belirterek ‘’dijital bölünme dijital uçurum haline gelir’’ uyarısında bulundu.

:: Huawei’nin Türkiye’de ilerlemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?