NASA’nın Hubble Uzay teleskobu, şimdiye kadar keşfettiğimiz en eski yıldızlardan birinin fotoğrafını çekmeyi başardı. National Geographic’e göre Earendel ismindeki bu yıldızın adı “Sabah Yıldızı” ve “Yükselen Işık” terimlerinden geliyor.

Tabii Hubble’ın şimdiye kadarki keşifleri göz önüne alındığında Earendel’in çok önemli olmadığı düşünülebilir. Fakat bu yıldızın ne kadar uzakta olduğunu ve de astronomlar tarafından bilinen en eski yıldızlar arasında işaretlenmesini göze alarak baktığımızda oldukça önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Hubble teleskobunun çektiği görüntü, göz kamaştırdı!

Hubble teleskobunun çektiği görüntü, göz kamaştırdı!

NASA, NCG 1097 ile NCG 1097A gökadasının Hubble teleskopu ile çekilen göz kamaştırıcı yeni bir fotoğrafını paylaştı.

Hubble kendini aştı: İşte bilinen en eski yıldız Earendel!

Gökbilimciler Hubble Teleskobunun yaptığı keşfi oldukça önemsiyor. Çünkü Earendel ya da Sabah Yıldızı ve Yükselen Işık isimleriyle bilinen yıldızın Big Bang’den sadece 900 milyon yıl sonra oluştuğunu tahmin ediyor.

Hubble Earendel

Bu, yıldızın evrenin tamamen karanlık bir çağdan çıkmasından kısa bir süre sonra oluştuğu anlamına geliyor. Yani bilinen galaksiler oluşmaya başladıktan kısa bir süre sonra var olduğu için, bilinen en eski yıldız olabilir.

Earendel öncesinde bilinen en eski yıldız İkarus’un Big Bang’den 4,3 milyar yıl sonra var olduğu tespit edilmişti. Ayrıca bu yıldızın ışığının dünyaya gelmesi 9 milyar yıl sürerken Earendel’in ışığının ulaşması 12.9 milyar yıl sürüyor. Yani çok daha yaşlı ve uzakta olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bizim Güneş’imizden de 50 kat daha büyük olduğunu belirtelim.

Hubble Earendel

Bu keşfi bu kadar şaşırtıcı ve özel yapan şeylerden biri de astronomların bunu nasıl başardığıdır. Uzak evrenleri incelemek aslında bir anlamda geçmişe bakmak gibidir. Zira ışığın uzayda seyahat etmesi çok uzun sürdüğü için bilim adamları uzaktaki yıldızları milyonlarca hatta milyarlarca yıl önce göründükleri gibi görebiliyorlar.

Bu durumda Earendel’in 12.9 milyar yıl önceki halini, yani evrenin çok kalabalık olmadığı ve hala genç bir yıldız olduğu günleri görüyoruz. Bu sebeple şu anda aslında var olmayan bir yıldızı izliyor olabiliriz. Burada editör olarak şunu söylemem gerekiyor: Henüz kendi gezegenimizin geçmişini göremesek bile evreninkini görebiliyoruz. Bu gerçekten beni heyecanlandıran muazzam bir durum.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!