James Webb Uzay Teleskopu uzaya fırlatıldığı günden beri Hubble Teleskopu unutulup bir kenara atılmış gibi hissettirse de hala sağlam olduğunu ve çektiği fotoğraflarla bizleri şaşırttığını görmek sevindirici bir haber oldu.
James Webb Uzay Teleskobu’ndan göz kamaştıran ilk fotoğraf!
James Webb Uzay Teleskobu çektiği yeni yıldız fotoğrafı ile meraklandırdı. İşte 18 aynanın hizalanmasıyla kaydedilen ilk görüntü.Hubble teleskopu, bir kez daha kendini kanıtladı
NASA, Hubble Uzay Teleskopu ile bu ay çekilen yeni bir görseli kamuoyuyla paylaştı. Hubble’ın bu fotoğrafı çekebilmek için iki farklı teknolojiyi kullandığı bildirildi. Paylaşılan görsele yakından baktığımızda, 48 milyon ışık yılı uzaklıkta, Fornax takımyıldızında yer alan NCG 1097 gökadası ile, NCG 1097A adlı gökadasının iç içe geçtiğini görüyoruz.
2000’li yılların başından beri NASA bu galaksiyi yakından takip ediyor. Zira içerisinde oldukça yaşlı yıldızların bulunduğu bu alan bildiğimiz kadarıyla en az 3 süpernovaya tanıklık etmemize olanak sağladı. Bunlar da yıllar içerisinde SN 1992bd, SN 1999eu ve SN 2003B olarak adlandırıldı.
NGC 1097’nin bu görüntüsünün Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 (WFC3) ve Araştırmalar için Gelişmiş Kamerasının (ACS) kullanılarak elde edildiği bilgisi paylaşıldı. Yani aslında tek bir fotoğrafa değil, birden fazla kamera ile çekilen görsellerin birleşimine bakıyoruz.
Konuyla ilgili açıklama yapan bilim insanları ise şunları söyledi:
İki farklı kameranın tek bir görüntü çekebileceği fikri pek sezgisel değil. Ancak, bunun gibi ne kadar güzel astronomik görüntülerin oluşturulduğuna baktıktan sonra çok daha mantıklı geliyor. Gözlerimiz, her biri bu aralığın sadece bir dilimine duyarlı olan üç tip reseptör kullanarak, yaklaşık 380 ile 750 nanometre arasındaki optik dalga boylarındaki ışık dalgalarını algılayabilir. Beynimiz bu belirli dalga boylarını renkler olarak yorumlar. Buna karşılık, WFC3 veya ACS gibi bir teleskop kamerası, toplanan ışık miktarını en üst düzeye çıkarmak için tek, geniş bir dalga boyu aralığına duyarlıdır. Teleskoplardan alınan ham görüntüler her zaman gri tonlarındadır ve yalnızca tüm bu dalga boylarında yakalanan ışığın miktarını gösterir.
NASA buna benzer görüntü birleştirme teknolojilerini daha öncede kullanmıştı. Örneğin yukarıda gördüğümüz fotoğraf, aslında birden fazla kamera ile birden fazla spektrumda çekilen görsellerin insan gözüne hoş gelen bir formatta sergilenmesiyle ortaya çıktı. Bu sebeple aynı bulutları birden fazla yerde görmek mümkün. Düz dünyacıların iddialarının aksine bu durum kasıtlı bir işlemin sonucunda ortaya çıkıyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Zaman makinası
makinesi olacak , tdk kuralları
olacak..
gelecekte yani ilerleyen zamanda 🙂
Var zaten
TDK olacak kurum kısaltmaları her zaman büyük yazılır
TDK’ ye göre TDK büyük yazılımalı.
Yazılımalı değil yazılmalı.
” TDK’ye göre ” yazarken ” ye” hatalı yazılmıştır.
ooooo yeaaaaaahhhh 😁😁😁
Hayır TDK’ye doğru yazılış şeklidir
TDK ne ?
TDK’ye göre virgül boşluklu olmaz, cümleden sonra yanına eklenir. Bruh…
TDK’ye mi, TDK’ya mı?
Ya
Aga ne yasiyonuz skdjsjsj
Rakip eliyor
TDK bu halinizi görse yüzünüze tükürük 😁😁
kainat insan vücudu olsaydı dünya korona virüsü olurdu 🙂
Ne konuşuyonuz siz
Yorum için bilgi gerek. Sadece büyük bir hayranlıkla izliyorum. Bilimin ötesinde hiç bir şey aranmaz.
Bilim,bilim dediğin nedir ki be gülüm? Ben seni Allah için sevdim . Yazın bunu bir yere. 😉
Bu fotoğraftan da görüldüğü üzre,dünya düz gençler