1990 yılında fırlatıldığından bu yana uzayın derinliklerini bizlerle paylaşan Hubble Uzay Teleskobu yeni ve etkileyici görüntülere imza atmaya devam ediyor. Paylaşılan görüntüde GAMA 526784 adı verilen galaksi, görüntünün merkezinde bir geniş ışık kümesi olarak yer alıyor. Suyılanı takımyıldızında yer alan gökada yaklaşık dört milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Bu galaksi sahip olduğu yıldız yoğunluğu ile bir rekor kırmış durumda.
Hubble uzay teleskobu 32. yaşını özel bir video ile kutluyor!
NASA, Hubble uzay teleskobu tarafından son zamanda çekilen etkileyici görüntüleri doğum günü için bir araya getirdi.“En kabarık” galaksi!
Paylaşılan görüntünün, ultra dağınık gökadalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Hubble projesinin parçası olarak çekildiği açıklandı. 60 bin ışıkyılı kadar büyük olduğu belirlenen bu galaksi yaklaşık olarak Samanyolu ile aynı boyutta. Benzer boyutlara rağmen bu galaksideki yıldız sayısı Samanyolu’ndakinin sadece yüzde 1’ine eşit. Bu durum GAMA 526784’yi “en kabarık” galaksi yapıyor.
Düşük yıldız yoğunlukları nedeniyle birbirlerinden ayrılmaları beklenen bu galaksilerin nasıl hayatta kaldıkları ise büyük bir soru işareti. İşte bu noktada karanlık madde devreye giriyor. Araştırmacılar, yüksek düzeyde karanlık maddeye sahip olan galaksilerin bu sayede korunabileceğini düşünüyor.
Hubble bilim insanları galaksi hakkında ise şu ifadeleri kullandı:
GAMA 526784 gibi ultra dağınık gökadalarda bir takım farklı özellikler bulunuyor. Örneğin, bu galaksiler evrenin çoğunluğunu oluşturduğu düşünülen karanlık maddelere çok düşük veya yüksek miktarlarda sahip olabiliyor. Ultra-yaygın gökadalarla ilgili gözlemler, bazılarının neredeyse tamamen karanlık madde eksikliğine sahip olduğunu, diğerlerinin ise neredeyse sadece karanlık maddeden oluştuğunu ortaya koydu. Bu gökada sınıfının bir başka tuhaflığı da, diğer gökada türlerinde gözlemlenmeyen parlak küresel kümelerin olağandışı bolluğudur.
Neredeyse hiç karanlık madde içermeyen ultra dağınık galaksiler için ise henüz net bir açıklama yapılabilmiş değil. Araştırmacılar hâlâ bu soruyu cevaplamak için çalışıyor. Peki siz karanlık madde ve galaksiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.