Önce devlet adamlarını Twitter ve Facebook‘ta aktif olarak görmeye başladık. Sonradan bu durum çok sıradan bir hal aldı, herkes ülkesinin Başkan ya da Cumhurbaşkan’larını takip etmeye başladı. Pek çok siyasi, sosyal medyayı seçim propogandısı için kullandı, halen de kullanıyor.
Obama, ABD Başkanlığını sosyal medya’ya borçlu
Şu anda yeniden seçilmek için seçim çalışmalarını sürdüren Obama, en büyük yatırımı da dijital alanda ve sosyal medyada gerçekleştiriyor. Barack Obama özellikle Twitter ve Facebook‘ta oldukça aktif.
ABD Başkanlığı koltuğuna oturmasında sosyal medyadaki etkinliğinin büyük payı olduğu iddia edilen Obama için yapılmış mikrositelere ya da iPad uygulamalarına rastlamak mümkün. Obama seçildikten sonra, ABD’deki devlet organları da sosyal medya’da daha fazla aktif olmaya başladı.
Kamu kuruluşlarının sosyal medyanın gücünü keşfetmeye başlaması ile birlikte, kurumlar da kendi aralarında kıyasıya bir rekabete başladı. Örneğin yukarıdaki görselde görebileceğiniz Facebook sayfası, Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ait bir resmi hesap. Resmi hesap üzerinden Londra 2012 Olimpiyatları için kapak fotoğrafını ve tasarımını değiştiren U.S. Army sayfası sosyal medyayı ve gündemi etkin bir biçimde kullanmış.
Türkiye’de akımın öncüsü Cumhurbaşkanı Gül
Şu anda Türkiye’de en çok takip edilen hesaplar arasında bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün @cbabdullahgul adlı Twitter hesabı, 2 milyondan fazla kişi tarafından takip ediliyor. Abdullah Gül, ilk başlarda yanlış bir Twitter kullanımı gerçekleştirse de, bir süre sonra muhtemelen danışmanlarının da desteği ile sosyal medya’nın samimi ve birebir diline geçiş yaptı.
Elbette öncü ABD de olsa, sonrasında bizim devlet kurumlarımız da sosyal medyaya geçti. Örnek olarak Dışişleri Bakanlığı‘nın Facebook‘ta resmi yayın yapan bir sayfası var. Henüz her kamu kurumumuz sosyal medya’ya geçiş yapmasa da, gidişat gösteriyor ki bir gün tüm devlet birimleri sosyal medya’da olacak ve sosyal medya iletişim faaliyetlerini yürütecek.
Devlet, sosyal medya’da yer almalı mı?
Kamu kuruluşlarının sosyal medya iletişimi yapıp yapmama kararı oldukça önemli. Özellikle ordu, bakanlık gibi ciddi kurumların yapması gereken bazı şeyler var. Aslında tüm firmalar için geçerli olan ve devlet kurumlarının yapması gerekenleri sizler için maddelendiriyoruz.
- Kurum kendi içerisinde bir sosyal medya rehberi oluşturmalı. Tüm her şeyin, A’sı, B’si, C’si yazılıp çizilmeli ve talimatlandırılmalı.
- Tüm çalışanlar, kurumun sosyal medyadaki varlığı ile ilgilendirilmeli ve sosyal medya ile ilgili işin uzmanı tarafından verilecek kurumsal bir eğitime tabi tutulmalı.
- Strateji sadece tek bir kişi etrafında değil, bir ekip etrafında oluşturulmalıdır. Tasarımsal süreçte tasarımcılar, içerik oluşturma konusunda uzman destek mutlaka alınmalıdır.
- Kamu kuruluşları için geri bildirimler de aslında en az özel sektördeki kadar değerli ve önemli. Bu süreçte raporlama iyi yapılmalı ve yine işin uzmanları tarafından yorumlanmalıdır.
- Güvenlik önemleri en yüksek seviyede tutulmalı, özellikle takipçilerin ve çalışanların veri güvenliği sağlanmalı, takipçilerin de güveni kazanılmalıdır.
- Kurum, sosyal medya’daki varlığını kabul etmeli ve kamuya aktaracağı tüm duyuru ve hatırlatmaları, sosyal medya kanallarında da yansıtmalıdır.
Bizim devlet kurumlarımızın, sosyal medyada bulunması gerekliliğini belirtirken Amerika’dan fazlasıyla örnek verilmesinin mantığını anlamlandıramadım.
Sosyal medya zımbırtısı değil yüksek hızda gerçek sınırsız ve düşük fiyatlı internet istiyoruz hemde normal kalite bile yeter sürekli kopmasın :D.
Facebook amele kaynıyor diye boşa dememişler.
Kamu kurumları sosyal medyada yer alsın isterlerse, ama önce kendi siteleri ile ilgili iyileştirme ve sistemler arası entegrasyon sağlanmalı. Maliye sisteminden maaş yapılıyor, keseneği sgk dan giriliyor. Maaş belli, gelen belli, giden belli… neden oran çekmiyorsun verini değil mi ? Mesela memur atama yer değiştirme dönemi şimdi. Maliye ye, sgk ya, bölge müdürlüğü ne, genel müdürlüğe, gideceği müdürlüğe ayrı ayrı yazıp çizip sistemlerini güncelliyoruz. Yani facebook a girmekle teknoloji kullanımında iyi olduğumuz sanılmasın. Çok gelişme var, ama çok da geriyiz aslında. Yanlış bilgilendiriliyor vatandaş. Eskiden günler süren işler saatlere indi belki ama , eskiden 10 dakikada yaptığımız işler de günler sürmeye başladı.