ABD‘de üretimi 1976‘da onaylanan ve envantere 1978‘de giren Lockheed Martin imzalı F-16‘ın, artık ilk sürümleri yavaş yavaş hurdaya çekiliyor.
İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra üretilen jet uçakları arasında MIG-21‘den sonra en çok üretilen uçak olma ünvanını elinde tutan F-16, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere pek çok ülkede kullanılmaya devam ediyor. Ek bir bilgi verelim F-16‘lar C ve D olmak üzere iki farklı tipte üretildi. Ayrıca uçaklar zamanla yenilendiler ve yenilenen uçaklar Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ olarak adlandırıldı. Ülkemizdeki F-16C Blok 30 ve 40 modelleri, Blok 50 seviyesine modernize edilmiş durumdalar. Ülkemizde de 240 tane F-16 mevcut. (“Kazalar sonrası 30 tane kaybedildi. 2005 yılında 30 tane F-16 Blok 50+ siparişi verilmiş ve sayı tekrardan 240’a çıkartılmıştır. Siparişler 2012’de ülkemize gelmiş bulunmakta.”)
Bu kadar ön bilgiden sonra artık savaş jeti görünce “aaa F-16” diyecek kadar adı duyulan bu uçağın yeni görevinden bahsedelim. Günümüzdeki yerini yeni nesil savaş uçaklarına bırakan F-16, özellikle çift kişilik sürümleri ve modernize edilmeyen Blok 30 modelleri hurdaya çıkartılmaya ya da başka yerlere hibe edilmeye başlandı.
Hurdaya çıkartılan F-16’ları insansız uçacak şekilde modernize eden üretici firma Lockheed Martin, yaptığı açıklamada insansız F-16′yı havada uçurduklarını ve içerisinde pilot varken yapması çok zor olan manevraları yapabildiği açıklandı.
Açıklamaya konu olan insansız yapıda olan ve uzaktan kumandayla yönetilen ilk F-16 dün 1.47 Mach hızla 12.2 kilometre yükseklikte uçuruldu. İçerisinde 9G kuvveti oluşturacak sertlikte ve anca çok iyi bir pilotla yapılabilecek manevraları başarılı bir şekilde yapan insansız F-16, daha sonra tatbikatlarda düşman uçağı olarak kullanılacak.
Yıllardır ülkelerin korkulu rüyası olan F-16‘ların yavaş yavaş eğitim uçağı olmaya başlaması da bizlere bir devrin daha sonunun geldiğini hatırlatıyor ve ister istemez yılların geçtiğini düşündürüp bizi üzüyor. Bakalım insansız F-16’lar ya da başka yeni nesil uçaklar acaba bir savaşa çıkabilecek kadar geliştirilebilecek mi?
:: İnsansız jet uçakları sizce savaşta kullanılabilir mi?
sürekli upgrade edilen uçaklar. artık sonuna geldik. yakın zamanda yerli malı ve daha gelişmiş uçaklar istiyoruz.
biz hala g3 ve f-16 ya devam 😀
Adamlar neler yapıyor bizim insanımız neyle uğraşıyor.
sitenin konusu genişliyor he ne oldu böyle SDN
Faydali bir haber olmus.Bu demek oluyorki bizdeki ucaklarda omrunu tamamlamak uzere veya tamamladi.Bakalim bizde ne olucak.
desekki 15 yılı geçmiş ürünler miadını doldurmuş teknolojisi
eskimiştir ordumuzun p gider.. bir türlü ilerliyen devletleri
gerisiden çıkamadık… işte ülkeside sayiden toplanması gereken vergiler kerhaneden kumardan içkiden toplanırsa birgün kapıda
birilerin ordusunu görmek kaçınılmaz olur..
HAyırdır tolgaciiimm android haberlerini ferhata bırakıp kendini jet uçaklarina mi verdin
“gelişen ülkeler” sözü politiktir, siyaset dilinde kullanılır, aslı; gelişmemiş, geri kalmış ülkedir
F 35ler gelsin sıkıntı kalmaz
insansız hava araçlarındaki büyük gelişmeler sadece f16’ların değil tüm insanlı hava araçlarını zamanla bitirecektir.
o zaman F35 projesi neydi son insanlı uçak projesi yaptılar trilyonlarca dolar gitti madem böyle bir imkan vardı neden ona bu kadar para gitti.
amerika 1978 de üretmiş sene 2013 hala yapamadık bunlardan 😀
Turkiyedeki Blok30 lar konusunda yanlisiniz var. Bu ucaklarin hurdaya çıkarıldığı yok veya hibe edilmesi de soz konusu degil. Aselpod, SOM, HGK, KGK nereden geldi saniyorsunuz ? Blok30 uçaklarını modernize eden Türk muhendisleri Tübitak Aselsan gibi kuruluslarla gerekli tecrubeyi paylastigi icin bu pod ve muhimmatlar gelistirilebildi. Lütfen yazilarinizda daha dikkatli olun…