Hyperloop trenler ile Paris – Berlin arası ulaşım 1 saate inecek. Zeleros şirketi, yüksek basınçlı tüplerle benzersiz bir teknoloji tasarladı. İspanyol girişimcilerin tasarladıkları hızyuvar ulaşım aracı gelecekte uçakların yerini alabilir. Hızyuvar (ya da hiper döngü), Elon Musk’ın ortaya attığı üst düzey hızlı ray ötesi ulaşım sistemi.

Kasım 2020’de Las Vegas çöllerinde Virgin Hyperloop‘un mürettebatları, 160 km / saat hızla havasız bir tüpten ilk denemeleri yaptı. Yolculuk sadece 15 saniye sürdü. Bu başarı, gelecekte yapmayı hedefledikleri 1200 km / s’den çok uzaktı. Ancak büyük bir atılımı temsil etti. Hyperloop teknoloji, orta uzunluktaki yolculuklar için ulaşımın geleceği olacak. Yüksek hızlı demiryolunu da geride bırakabilir. Bu teknoloji bir uçak hızındadır fakat çevre ve enerji maliyetleri daha düşüktür. Bu yönüyle girişimcilerin dikkatini çekiyor.

Virgin Hyperloop’tan vakumda yolculuk videosu

Virgin Hyperloop’tan vakumda yolculuk videosu

Virgin Hyperloop, taşıma bölmelerinin yeni görünümüyle tamamlanan, hayali yolcu deneyimini detaylandıran tanıtım videosu paylaştı. Virgin Hyperloop ekibinin ilerlemesi devam ediyor

Hyperloop trenler uçakların alternatifi

Fikir, SpaceX ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk‘tan çıktı. SpaceX ve Tesla mühendislerinden oluşan bir ekip 2013’te açık bir tasarım yayımladı. Ardından birçok girişimci ve hatta öğrenci bu fikri geliştirmeye başladı. Bunların arasında İspanya’nın Valencia şehrinde yaşayan birkaç öğrenci de vardı. Hyperloop girişimi Zeleros‘un kurucu ortağı ve pazarlama müdürü Juan Vicén Balaguer, tasarımını anlattı. Balaguer, “Elon Musk’ın duyurusundan sonra henüz öğrenciyken 2015 yılında başladık. Bu teknoloji üzerinde 5 yıldır çalışıyoruz.” dedi.

süper hızlı hızyuvar trenler
Hyperloop trenler, 1000 km / s’lik hıza ulaşıyor. Grafik; Horizon

1000 km / s’lik bir hız ile hyperloop trenler, hava yolculuğuna daha çevreci ve daha hızlı bir alternatif. Vicén Balaguer, tasarımının farkının tüp yaklaşımı olduğunu söyledi. Tren neredeyse hiç sürtünmeyeceğinden, bu durum çok yüksek hız sağlıyor. Ancak uzun boru uzantıları için bu seviyedeki basıncı elde etmek ve sürdürmek çok zor ve pahalıdır. Güvenlik sorununu da unutmamalı. Trenin gövdesine bir şey olursa, yolcular tehlikeli vakum koşullarına maruz kalır. Bu nedenle Zeleros, daha yüksek basınçlı tüpleri kullanıyor. Zeleros’un önerdiği tüplerdeki basınç, yaklaşık 100 milibara kadar çıkıyor.

Vicén, “Aracın önündeki havayı boşaltmanız gerekiyor. Aksi takdirde, araç durur. Bu yüzden aracın önünde bir kompresör sistemi kullanıyoruz. Sıfır basınç olsaydı, buna ihtiyacımız olmazdı ama bu, ekonomi ve verimlilik arasında bir denge.” şeklinde konuştu.

Tamamen elektrikli bu araçlar çevre dostu 

Trenin önünde, bir yolcu uçağı motorunun ön tarafına benzeyen kompresör var. Bu, havayı emiyor ve arkadan dışarı çıkararak aracı itiyor. Aracın tepesindeki mıknatıslar sayesinde araç havaya yükseliyor. Bu sayede ray boyunca kendi kendine ilerliyor. Araç, 50 ila 200 yolcu taşıyacak ve 1000 km / saat hıza kadar ulaşacak. Kısa mesafeli bir yolcu uçağının seyir hızı ise yaklaşık 800 km / s’dir.

hyperloop ulaşım araçları
İspanyol girişimciler hyperloop trenin tasarımını paylaştı. Görsel; Zeleros

Yüksek hızlı trenlerin hızı sınırlıdır (genellikle 300-350 km / s). Bu nedenle yüksek hızlı tren, aceleniz olan bir yere gitmek istiyorsanız kötü bir seçim. Böyle bir durumda yolcular uçak tercih ediyor. Ancak uçaklar trenlere kıyasla yüksek miktarda karbon salınımı yapar. Bu da uçakları çevreci bir alternatif olmaktan çıkarıyor. Gelecekte hyperloop trenler bu sorunu çözecek. Hiper döngü trenler, 400 ila 1500 kilometre arasındaki yollar için tasarlanıyor. Bu ulaşım araçları, yüzde 100 elektriksel olduğu için doğrudan emisyon (karbon salınımı) üretimi sıfır.

Zeleros şirketi 2023 yılına kadar teknolojilerini göstermeyi umuyor. Şirket, İspanya’da belirlenecek bir yerde 3 km uzunluğunda bir test pisti inşa etmeyi planladı. Kullanımı incelemek için de Valencia Limanı ile birlikte çalışıyorlar. Süper hızlı trenlerin kullanımı en erken 2030 yılında.