Otomotiv endüstrisinde ve özellikle elektrifikasyonda yeni hedefler doğrultusunda ilerleyen Hyundai Motor Grubu, şimdi de uzay araştırmalarına başlıyor. Havacılık ve uzay araştırma kuruluşlarıyla birlikte çalışan şirket ay keşif platformu ve kaşif robotlar geliştirmeye hazırlanıyor.
Hyundai, uzayda elde edeceği tecrübelerden yararlanacak
Tarih boyunca insanlığı heyecanlandıran aya yolculuk ve uzay macerası gibi fikirleri daha somut örneklerle desteklemek isteyen Hyundai, Ay’a çıkmak ve mobilitede daha farklı bir boyuta geçmek için bilimden ve teknolojiden daha fazla yararlanma hedefinde.
Kore Astronomi ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (KASI), Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü (ETRI), Kore İnşaat Mühendisliği ve Yapı Teknoloji Enstitüsü (KICT), Kore Havacılık ve Uzay Araştırma Enstitüsü (KARI), Kore Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü (KAERI) ve Kore Otomotiv Teknoloji Enstitüsü (KATECH) gibi havacılık ve uzay sektöründeki araştırma merkezleriyle ortak bir araştırma geliştirme anlaşması imzalayan Hyundai, böylelikle insanlığın bilimden ve teknolojiden daha fazla yararlanmasına katkıda bulunacak.
Türk bilim insanlarından yeni rekor: Geliştirilen güneş pilleri verimlilikte bir numara!
Türk bilim insanları tarafından geliştirilen güneş pilleri, yeni bir dünya rekoruna imza attı. Piller, verimliliği üst seviyeye taşıyacak.Hyundai Motor Grubu, ortak kuruluşlarla yapılan görüşmelerin ardından ilk uzay keşfini ay yüzeyinde gerçekleştirmeye karar verdi. İlk test ünitesini 2024’ün ikinci yarısında tamamlamayı planlayan grup, 2027’de de hareket kabiliyetine sahip bir model oluşturmayı hedefliyor. İnsan erişimini ve mobilite deneyimlerinin kapsamını genişletmek isteyen Hyundai, uzayda elde edeceği tüm tecrübeleri hayatın her alanında kullanmayı hedefliyor.
Koreli kuruluşlarla birlikte ortaklaşa geliştirilecek ay plarformu ve kaşif robotikler, Hyundai Motor Grubu’nun otonom sürüş teknolojilerini, elektrikli motor, yürüyen aksam ve süspansiyonlardan oluşan sürüş sistemini, solar panel ve batarya şarj parçalarını ve aynı zamanda Hyundai Rotem’in geliştirdiği hareketli özel robotu için oldukça önemli bir test olacak.
Platform ve robotikler, ay yüzeyinin koşullarına dayanmak için termal yönetim işlevine ve radyasyon kalkanına sahip olacak. Araştırma ve geliştirme aşamalarından sonra ay yüzeyine yakın bir ortamda test evresine geçecek olan grup, platform ve robotikleri ayın güney kutbuna yakın bir yere indirmeyi planlıyor. Güneş enerjili ve otonom sürüşlü robotların ağırlığının ise yaklaşık 70 kilogram olduğu belirtiliyor.
Ay yüzeyinin kazılması ve örnek maddelerin alınması için özel hareket mekanizmasına da sahip olacak robotikler, çeşitli bilimsel görevleri yerine getirerek hem havacılık hem de otomotiv sektöründe önemli adımlar atılmasını sağlayabilir. Peki siz Hyundai ve Ay’a çıkmak için yaptığı çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Batarya hammaddesi peşinde