Paylaşımlı scooter teknolojisinin ülkemizdeki temsilcisi diyebileceğimiz Martı‘lara İstanbul’da ceza kesilmeye başlandığını paylaştığımız özel haber ile duyurmuştuk. Ulaştırma Bakanının scooter düzenlemesi açıklamasından sonra bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçtiği ortaya çıktı.
Martı scooterlara ceza kesilmeye başlandı!
Türkiye dünyada gittikçe yaygınlaşan paylaşımlı elektrikli scooter deneyimi ile kısa bir süre önce tanıştı. Martı scooterlara ceza kesiliyor!Martı düzenlemesi: Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemleri Yönergesi!
İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından elektrikli kaykay (e-scooter) kiralama sistemlerinde kuralların belirlenmesi ve sunulan hizmetin hukuki altyapı kazanması amacıyla bir yönerge hazırlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de paylaşılan “Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemleri Yönergesi”, 23 Temmuz günü yapılacak UKOME toplantısında görüşülecek.
Cumhuriyet’in haberine göre, yönergenin amacı kullanıcılar, işletmeciler ve kamu yararına kapsamlı düzenlemeler getiriyor. Firmalar için çok sayıda güvenlik zorunluluğu getiren yönerge, kullanıcıların da aldığı hizmetin kalitesini artırmayı hedefliyor.
Yönerge sonrasında bu alanda hizmet veren firmalara lisans verilecek ve kayıt altına alınacak. Her kaykayın bir kimlik numarası bulunacak ve bu sayede gerektiği durumlarda kullanıcılar kolayca tespit edilebilecek. Yönerge ile birlikte kaykayların devrilme sensörü gibi birçok teknolojik özellikle donatılması zorunlu hale geliyor.
Devrilme sensörü sayesinde kaza geçiren kullanıcılar ile hemen iletişime geçme ve acil yardım talebini alma zorunluluğu da getiriliyor. İşletmeciye yönelik bir başka düzenleme ise kullanıcılara şarj durumu, menzil gibi konularda açık bilgilendirme yapılması konusunda olacak.
Alkollü kaykay kullanımı, yayaları tehlikeye atacak davranışlar, yaya akışını engelleyici parklanmalara da yaptırım getiren yönerge ile işletmecilerin kullanıcılara sürüş disiplini konusunda mobil eğitim yapması zorunluluğunu da kapsanıyor. İBB’nin Martı düzenlemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
SAHSI KENDI ALETI OLAN KULLANICILAR KAPSAM DISI OLMALI
Güzel, yerinde bir düzenleme. En azından Uber’de olduğu gibi bir yasaklama yok, daha sistemli hale getirecek bir yönerge var.
Martılar kredi kartıyla değilde akbille veya ininal,tosla vb. Kartlarla ödemeler yapılsa çok daha rahat olabilirdi
18 yaş ve altı kişilerin kullanmaması adına uygulamalarda yapılmalı. Babasının bilgileriyle kullanan bir sürü reşit olmayan kullanıcı var, bunlar güzel uygulamayı maalesef mahvediyorlar.
Mantıklı. Hukuki alt yapısı incelenip müşterilerine eğitim verilerek sorunu çözebilirler..
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gereken sistem ve düzenlemeyi yapacaktır.
Kredi kartı kullanılıyor sistem nası saglammı digilse binlerce kişinin bilgileri çalınma riski var o zaman ne olucak saglam güvenlik lazım bu işe
Yerinde bir yaptırım.
Gayet normal, hareket makaret içermeyen bir yorum göndermiştim, niye yayınlamıyorsunuz???
He he. Dakikası 3-5 lira olan birşeyi çoluk çocuk kullanır. Trafikte kazada kolu bacağı kopar. Sersörler sayesinde de gelir yardım ederler. Tamam bu iş çözülmüş. Belediye bu işi halletmiş. Helal olsun
dakikası 0,59 kuruş , ayrıca martıyla niye trafiğe çıkıyorsun kaldırım varken
Abi gelişiyor geliştirmiyorlar vallaha helal
Harika bir uygulama, eğlenceli, pratik, kolay yalnızca fiyat bır tık pahalı, biraz daha azaltılır ise fiyatlar muhteşem olur.
Ne kadar fiyatı ? Gaziantep de açılış bedava dakikası 39 kuruş
Merhaba…
Martı mevzuat eksikliği nedeniyle parklanma, güvenlik, sertifika ve donanım konusunda başına buyruk faaliyet içerisindeydi.
Taşınan şeyin “İnsan” olmasından dolayı bu gibi bir düzenleme olması hem adil rekabet şartları, hemde insan sağlığı için faydalı olacak..
Düzenleme ile ilgili asıl kritik olan yazinizda yer almayan şarj durakları konusu…
Görüntü kirliliği ve kaldırım gibi kamusal alanın gasp edilmesinin önüne geçilecek.
Kullanıcı empatisi yaparsak; istediği yere park edemeyeceği ve durakların pozisyonuna istinaden ekstra yürüme zahmeti gerektireceğinden bütün cazibesini kaybedecek.
Martı gözünden bakarsak eğer; kamusal alan gaspını artık yapamayacağından özel veya kamu kurumlarından alan kiralaması gerekecek… Muhtemelen park
ve bahçelerde yer bulabilecek. her halukarda ekstra maliyetler yüklenecek…
Sonuç olarak; ulaşım aracı olmaktan çok örneğin bostancı ile caddebostan sahili arasında turlayabileceğiniz eğlence aracı olacak…
İyi kaskı zorunlu yapmadılar. Korona zamanı bide aynı kaskı mı takacak bu millet veya yolda gezerken kendi kaskıyla gezip öyle mi martıya binicek.
Doğru kararlar. Oyuncak gibi sokak ortası gezenlerin engellenmesi gerek.
Martı gibi birşeyi belediye de yapabilir hem daha, koordine ve kaliteli hizmet olur diye düşünüyorum.. Fiyatı da uygun olur rekabet fiyatlara, olumlu yönde, yansır açılış 2 TL saati 60 TL martı günlük araç, kiralamaktan daha pahalı 20,saatte 1200 TL eder..
açılış 1.99 , dakikakısı 0,59 buda satti 35,4 tl +1,99 = 37 tl yapar 20 satte 709,99 yapar , ayrıca kim bu kadar uzan kullanırki ? belediyenin bisikletleri var ve hiç uygun değil, her kiralamada 50 tl bloke koyiyor
Hepsine plaka takılmalıki ceza yazılabilsin, trafikte yeterince baş belası var, bunlar en kötüleri hiç bir kurala uymuyorlar, PLAKA ŞART
bütün araçların plakası var ceza yazılmıyor. tek sorun martıymış gibi konuşmayın
İBB’ nin bisikletleri gibi belli park alanları olmalı. Sahil şeridinde herkes kafasının estiği yere bağlamış gitmiş. Bazen bir yayanın zor geçeceği yere bağlayanlar var. Engellileri siz düşünün.
bir yayanın zor geçeceği yerden neden geçmek istesin ki
Makbuzda tc yaziyo
Hiç kullandın mı İBB bisiklet ? Bence en büyük sorunu sadece sahil şeridinde park yeri olması. Sahile yakın değilse gideceğin yer manasız oluyor. Martı her yere gidiyor, zaten esas değerli kılan da bu. Kıytırık bir arasokakta bile bağlayıp bırakabiliyorsun. Çok da ufak aslında, yayanın zor geçeceği yere bağlanması, bağlayanın öküzlüğü, onun kontrolüne gelene kadar ülkede yoluna koyulması gereken çok öküzlük var. Engelli dostu bir şehir değil İstanbul pek zaten, bu konuda da martıya gelene kadar çok düzenlenmesi gereken şey var. Birileri kıskandı yada gıcık oldu bu martı işine uyuzluk çıkarmaya çalışıyor.
Martı’da problem yok ama insanlıkta problem var. Kaldırıma diklemesine bırakıyorlar, sanki kasıtlı yapmışlar gibi… O halde bırakan kullanıcı tespit edilebilse ve ona ceza kesilebilse çok iyi olacak..
hepsi belli. Zaten o kadar güzel sistem kurulmuş ki, TC kimliksiz kaydolunmuyor, uygulamaya kaydolmadan da kullanılmıyor. Sen bir martıyı uygulamadan kiraladığın an artık senin üstünde, kimsin belli. Bırakırken de kilitleyip, fotoğrafı çekip atman gerekiyor.
keşke ceza haberinde de ibb nin adını kullansaydınız. objektif değilsiniz.
Bu cezaların neden geldiği belli, hiç boşu boşuna kılıf uydurmaya çalışmayın! Artniyetli hükümet hasetinden halka zulüm çektirmeye devam ediyor. Belediyeleri sabote ediyorlar.
beşiktastan bebege yaya olarak yurumek imkansız
sahilde bu martıcılar kadın erkek buyuk kucuk nerdeyse 7 24 yarış yapıyolar yayaların sahilde yurumesi nerdeyse imkansız duruma geldi bu martılara özel bir yol yapılmalı yoksa bu şekilde gitmez . özel yol yapılsın o yolda birbirlerini yesinler ozaman rahat rahat kafalarını gözlerini kırsınlar