ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi için tasarlanmaya başlanan Sequoia’nın öncelikli görevi ABD’nin nükleer silahlarının güvenliği ile güvenilirliğini test etmek ve gerçek silah testleri gerçekleştirmek olarak açıklanıyor. Daha sonrasında astronomi, enerji, genom bilimi ve iklim değişiklikleri konularındaki araştırmalar için de kullanılacak olan bu süper bilgisayar, günümüzün süper bilgisayarlarından yaklaşık 15 kat daha hızlı olacak.
Sequoia tamamlandığında böyle bir fotoğrafa bir kısmı sığabilecek.
Linux işletim sistemi tabanlı olarak tasarlanan Sequia, vat başına 3.050 hesaplama yapabilme gücüyle enerji açısından da oldukça verimli. Dünya genelindeki süper bilgisayarların listesinin bulunduğu Top500 sıralamasında şu an ilk sırada yer alan IBM’in Roadrunner süper bilgisayarıyla kıyaslandığında 2 kat fazla güç harcayarak 16 kat daha fazla performans sunabiliyor.
{pagebreak::Sayılarla IBM Sequia}
Sayılarla IBM Sequia
20 petaflopun (saniyede 20 katrilyon hesaplamanın) üzerindeki hızlara ulaşabilecek olan Sequia’nın 1 günde işleyeceği bilgiyi işlemek için 120 milyar insanın hesap makinesi kullanarak yaklaşık 50 yıl çalışması gerekiyor. IBM’in BlueGene teknolojisine dayanacak olan Sequoia, 96 adet buzdolabı boyutundaki raflar üzerinde 318 metrekare alan kaplayacak. Sistemde 1.6 milyon adet IBM Power işlemcisi ve 1.6 terabyte bellek kullanılacak. 2011’de ABD Enerji Bakanlığı’na teslim edilecek olan Sequoia’nın 2012’de kullanıma girmesi bekleniyor.
:: Evinizdeki bilgisayar böyle bir performans sunsaydı neler yapardınız?
linux olmamış.Baştan yapın.