New York, ABD merkezli teknoloji şirketi IBM, önemli ölçüde güvenilir malzemelerden mikroskobik boyutta bir sinir hücresi üretti.
IBM‘nin Zürih merkezli laboratuvarı üretimini gerçekleştirdiği nöronların sinyal aktarımı simüle edilerek organik beyinlerde çalışabilirlik düzeyini ölçmek için 500 adet prototip oluşturuldu.
Araştırmacılar; diğer yapay zeka hücrelerinde olduğu üzere elementlerin gerçek kilometre taşlarına oturması için henüz erken bir aşamada olduklarını kaydettiler.
IBM’in bu başarısını önemli kılan olay ise üretilen nöronların birkaç nanometre küçültülmesi halinde hala düşük enerji ile etkinleştirilebilmesinden ileri geliyor.
1000 Çekirdekli İşlemci Yapıldı!
Yapay sinir hücresi nasıl oluşuyor?
Organik sinir hücreleri absorbe enerjiyi belli miktarlarda almak için sinyaller yardımıyla hareket kabiliyetlerini sağlıyorlar.
IBM sürümü sinir hücresi ise Germanyum-Antimon-Tellerium (GST) elementlerinden oluşan optik diskler yardımıyla meydana getiriliyor. Mevcut GST‘ye yeterli ısı verilmesinin ardından bir kristal iletkene amorf izolatör yardımıyla gelen fiziksel faz değişime uğruyor.
Sahte membran kristal fazın değişikliğe uğramasının ardından sinyallerden geçen amorfiye geri dönüyor. Bu sayede yapay nöronlar, organik nöronların işlevine sahip olmuş oluyor.
IBM araştırmacıları söz konusu çalışmalarının, gelecek süreçteki araştırmalara öncülük edebileceğini öne sürüyorlar.
IBM’den Zika Tedavisi Projesi
Bilim insanları yapay nöronların; paralel işlem tasarımları, taklit bilgisayarlar oluşturmak, karar alma-işleme, duyusal bilgi yaklaşımı gibi organik nöronlara ait işlemleri yerine getirebileceğini ifade ediyorlar.
:: IBM’in söz konusu yapay nöronlarını endüstriyel çözümlerinde kullanacağını düşünüyor musunuz?
Yapmayın kardesım 🙂
gelecek çok ilginç yapay hücreler falan :))
dünya nereye doğru gidiyor lan böyle 🙂 Yakında terminatör gerçek olursa hiç şaşırmamak lazım 🙂
Bak hava olmasın
Dünyayı yapay zeka yok edecektir. Bu bir gerçek
10 yıl önce avrupaya kurmuşdu IBM o labaratuvarı. Sonuç alınmaya başlamasına çok sevindim. Beyinde oluşan alzheimer, parkinson ve şifozreniye bi çare olur inşallah..
Varsa yoksa ibm
Yapay zeka kendini farkettiğinde muhtemel olabilecekler için ex-machina filminiz izleyebilirsiniz.
Adamlar nelerle uğraşıyor biz nelerle 🙂