İdrar, yapısında bulundurduğu organik maddeler nedeniyle bilimsel çalışmalarda önemli bir potansiyele sahip. İngiltere’de UWE Bristol araştırmacılarının idrardan elektrik üretmek için geliştirdikleri teknoloji, aynı zamanda gıda zehirlenmelerinin de ana nedeni olan salmonella bakterilerini de temizliyor.

Dünyanın en büyük 3D yazıcısı!

Hem arıtıma hem enerji üretimi

Geliştirilen mikrobiyal yakıt hücresi (MFC) sistemi, idrar gibi organik atıkları çevreye güvenli bir şekilde salındığı ölçüde başarıyla temizleyebilir ve üretilen elektrik enerjisi akıllı telefonu şarj etmek, aydınlatma sağlamak gibi düşük güç gerektiren işlemlerde kullanılabilir.

İdrardan elektrik üretmek, yeni bir fikir olmasa da sistemin patojenleri temizlemesi önemli bir avantaj sağlıyor. Kanalizasyon şebekelerinde cihazın kullanılmasıyla hem arıtma işlemi hem de enerji üretimi kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

17-06/23/idrardan-elektrik-uretimi-shiftdelete.jpg

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre salmonella patojeni, ABD’de her yıl 1 milyon gıda kaynaklı hastalığa neden olmakta ve 19.000 hastaneye yatma ve 380 ölümle sonuçlanmaktadır. Gelişmemiş Afrika ülkelerinde ise bu sayı çok daha fazla.

::İdrardan elektrik üretimi hakkında ne düşünüyorsunuz?