Son birkaç ayda sıfır ekran kartı bulmak epey zorlaştı. Sıfır olarak bulabildiğimiz ekran kartları ise fahiş fiyatlardan alıcı bulabilmekte. Hal böyle olunca ekran kartı almak isteyenlerin ikinci ele yönelmekten başka çaresi kalmıyor. İkinci el bir ürün almanın risklerinden korkanlar için ikinci el ekran kartı alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattık.
İkinci el alışveriş metotları
İkinci el alışverişler son zamanlarda iki farklı metota bölünmüş durumda. Öncelerden ikinci el satış siteleri yalnızca müşterileri ve alıcıları buluşturuyordu. Bu buluşmanın gerçekleştiği siteler, sadece bir iletişim platformu unvanını taşımaktaydı. Ülkemizdeki bazı girişimlerle güvenli e-ticaret olarak bahsedilen yeni bir tür ortaya çıktı.
Güvenli e-ticaret sistemleri ne vadeder?
Sahibinden, letgo ve Dolap gibi siteler kendilerinin aracı oldukları kargo ile gönderim seçeneği sunmaya başladı. Bu yolla gerçekleşen alışverişlerde satıcı başka şehirde olsa bile güvenli alışveriş yapabileceğiniz iddia ediliyor. Bu yolla ürün satın alırken online ortamda kart bilgilerinizi girersiniz ve paranız aracı siteye aktarılır. Sonrasında satıcı ürünü size kargoladığında ve ürün size ulaştıktan sonra onay vermeniz istenir. Eğer ürününün beklediğiniz gibi olduğunu doğrularsanız ticaret başarılı kabul ediliyor ve paranız satıcıya aktarılıyor. Eğer bir sorun çıkarsa bunu aracı siteye bildiriyorsunuz ve durumunuza göre işlem yapılıyor.
Bu yöntemin henüz yeni olduğunu söylemekte yarar var. Bu yöntemle yapılan alışverişlerde aracı sitelerin müşteriye ya da satıcıya daha fazla güvendiğini söyleyen tecrübeler duyuyoruz. Eğer güvenli e-ticaret hizmeti sunan bir sitede istediğiniz gibi bir ürüne rastladıysanız önce SDN Forum’da alışverişi yapacağınız siteyle ilgili sorular sorabilirsiniz.
Geleneksel ikinci el ekran kartı ticareti
Bir önceki maddede bahsettiğimiz yöntem henüz yeni iken geleneksel ikinci el ticareti en yaygın olanıdır. Bu yöntemle herhangi bir siteden ürünü bulur ve satıcıyla anlaşırsınız. Eğer dolandırılma gibi bir durum söz konusu olursa aracı site sorumluluk kabul etmez. Bu yöntem çok daha yaygın olarak tercih edilse de dikkat etmeniz gereken pek çok konu var. Şimdi onlardan bahsedelim.
İlanın aradığınız ürün olduğundan emin olun
Özellikle elektronik ürün satışlarında satıcı, ürünün teknik detaylarından habersiz olabilir. Bu yüzden verdiği detaylar yanlış ya da eksik olabilir. Bu yüzden size uygun olduğunu düşündüğünüz ilanın sahibiyle konuşurken önce ilandakinin aradığınız ürün olduğundan emin olun.
Örneğin ilanda GTX serisi olduğu yazan ekran kartının aslında GT serisine ait çıkması sizi epey üzebilir. Bu yüzden öncelikle ilandaki kartın markasını, modelini ve kaç GB olduğunu kesin olarak öğrenin.
Mining yapılıp yapılmadığını sorun
Her ekran kartı mining gücüne sahip değildir. 2021 için konuşacak olursak GTX 1060’ın ya da RX 570’in altındaki ekran kartlarıyla mining yapılamıyor. Teoride yapılabilse bile verimli olmadıkları için tercih edilmiyorlar. Eğer mining potansiyeli olan bir ekran kartı alıyorsanız satıcıya kartta mining yapılıp yapılmadığını sorun. Her satıcı doğruyu söylemeyecektir, eğer işinizi sağlama almak istiyorsanız garantisi devam eden faturalı bir ekran kartı arayın.
“Önce havale, sonra kargo” dolandırıcılığına kanmayın!
Özellikle küçük şehirlerde yaşayanlar bu numaraya inanabiliyor. Satıcı parasını havale ile aldıktan sonra iletişimi kesebilir. Bunun örneklerini sıkça görmekteyiz ve durum böyle olunca paranızı geri almanız çok zor. Bu yüzden ne olursa olsun satıcıyla yüz yüze görüşüp ürünün sağlam olduğundan emin olmadan ödeme yapmayın.
İkinci el ekran kartı nasıl test edilir?
Buluşma noktasına yakın bir internet kafeye ya da priz bulabileceğiniz herhangi bir yere gidin. Eğer kendi sisteminizi taşıyabiliyorsanız bir internet kafede sisteminizi fişe takarak ekran kartı için test yapabilirsiniz. Eğer sisteminizi götüremiyorsanız buluşmadan önce buluşma noktasına yakın bir bilgisayar satıcısıyla görüşmelisiniz. Sizin için test sistemi sağlayabilirler.
Ekran kartını elinize ilk aldığınızda devlere ve kondansatörlere göz gezdirin. Eğer bir sorun görünmüyorsa fanın ve fan bağlantı kablosunun iyi olduğundan emin olun. Eğer garanti şartlarını ihlal etmeyecekse fanı söküp GPU’ya ve termal macun durumuna da bir bakabilirsiniz.
İkinci el ekran kartı orijinalliği nasıl doğrulanır?
Ekran kartının sahte olmadığından emin olabilmek için GPU-Z programına ihtiyacınız var. Bu hafif program, size ekran kartı ile ilgili tüm teknik detayları gösterir. Programı açtığınızda test sistemine taktığınız ekran kartını seçin teknik detaylara göz gezdirin. Eğer ekran kartının modelinden başka bir teknik detaya hakim değilseniz anlamanın bir yolu var.
GPU-Z programının yayıncısı olan TechPowerUp, ekran kartlarının teknik detatylarını arşivinde tutuyor. Sitelerine buradan ulaştıktan sonra ekran kartı modelinizi aratıp teknik detayları görüntüleyebilirsiniz. Ardından sitede yazan değerleri GPU-Z programında yazanlarla karşılaştırmalısınız. Clock Speed ve Memory Speed gibi değerlerde ufak farklılıklar olabilir. Diğer detaylar büyük oranda aynı olmalı.
İkinci el ekran kartına nasıl stres testi yapılır?
Stres testi, en az birinci madde kadar önemlidir. Benchmark ya da stres testi olarak adlandırılan bu yöntem, ekran kartınızın sınırlarını zorlar. GPU kullanımı yüzde 100’e ulaşır ve sıcaklık değerleri en iyi şekilde gözlemlenir. Bununla birlikte ekran kartının stabil durumda olup olmadığı bu şekilde gözlemlenebilir. Eğer ekran kartı stres testini en az 10 dakika sürdüremiyorsa teknik bir arıza olabilir ya da sıcaklık aşırı yükseliyor olabilir.
Furmark bu iş için en uygun programlardan biridir.
Satıcı ile iletişim
İkinci el alışverişlerden alabileceğiniz en büyük ders güvenmemektir. Çünkü satıcı ile alışveriş gerçekleştirdikten sonra belki de hiç görüşmeyeceksiniz. İkinci el alışverişlerinde ciddi tutumunuzu koruyun ve kararlı şekilde teklif sunun.
Buluşmaları bir kafede, parkta ya da kalabalık herhangi bir yerde gerçkleştirebilirsiniz. Yaşınız küçükse bir büyüğünüzle gitmekten çekinmeyin.
Satış sonrası iletişim ve garanti durumu
Ekran kartının o an için sorunsuz olduğundan emin olduktan sonra ileriyi düşünmekte de yarar var. Eğer ekran kartının garantisi varsa faturası da olmalıdır. Bazı satıcılar garantisi olmayan ekran kartlarını “fatura kayıp” gibi bahanelerle satmaya çalışır. Eğer satıcı ısrarla garantinin olduğunu ama faturanın olmadığını söylüyorsa fiyatta indirim isteyin ya da satın almayın.
Günümüzde neredeyse tüm e-ticaret siteleri, faturayı PDF olarak indirme imkanı sunar. Hepsiburada ve Amazon gibi sitelerden alınan ekran kartlarının faturaları eski siparişler sayfasından bulunabilir. Satıcıya bunun bilgisini vererek PDF ya da fiziksel şekilde fatura isteyin.
Eğer ürünü garantisiz ya da garantili olarak satın almada anlaştıysanız satın aldıktan sonraki süreç de önemlidir. Benim burada uyguladığım yöntem sadece telefon numarasını değil, bazı sosyal medya hesaplarını da istemektir. Zira bir dolandırıcının sosyal medya hesabını bilmek ona zorluk çıkaracaktır. Satın alım sonrasında kendinizi güvene almak için sorun olması halinde satıcıya telefon numarasından nazikçe ulaşabilirsiniz. Sonrasında durum kötüleşirse yapacaklarınız size kalmış.
Umuyoruz ki ekran kartı bulmanın zor olduğu bu dönemde istediğiniz ürünü sorunsuz şekilde alabilirsiniz. Kendi tecrübelerinizi de yorumlarda belirtebilirsiniz.