Türk Standartları Enstitüsü (TSE), kullanılmış telefonların ekonomiye tekrar kazandırılması ve güvenli şekilde tüketiciyle buluşturulması için  sertifikalandırma yoluna gidiyor. TSE “İş Yerleri-Cep Telefonu Yenileme Merkezileri İçin Kurallar” standardını yayımladı.

Huawei P50 serisinin detayları ortaya çıktı

Huawei P50 serisinin detayları ortaya çıktı

Huawei'nin yeni amiral gemilerini tanıtmasına yaklaşık bir ay kaldı. Tanıtım öncesinde serinin kaç modelden oluştuğu ve diğer detayları sızdırıldı.

İsteyen işletmeler bu standart için başvuru yapabilecek

TSE ikinci el cep telefonlarını yenileme standardı getirerek tüketiciyi korumayı hedefliyor. Standart dahilinde açılacak cep telefonu yenileme merkezleri, ikinci el telefonlarda önceki kullanıcıyla illiyet bağını kaldıracak. Bu merkezler ikinci el telefonların onarılması gereken parçaları onarıp tüketiciye sorunsuz bir şekilde cihazları ulaştıracak. İsteyen işletmeler yenileme merkezi için başvuru da bulunabilecek. İşletmelerin bu belgeyi alabilmesi için TSE‘ye başvurması yeterli.

Yenileme merkezi olmak isteyen işletmeler cihazların da sorumluluğunu üstlenecek. İşletmelerin telefonlara vereceği garanti süresi “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik“te belirtilen süre kadar olacak.

Kısacası TSE’den bu standardı alan işletmeler şunları yapacak:

-Cihazların kayıp, klonlanmış ve çalıntı olup olmadığı kontrol edilecek.

-IMEI numarası beyaz listede olmayan cihazlara yenileme işlemi uygulanmayacak.

-Cihazın yenilenmesine engel olan fonksiyon kaybı sorunlar kontrol edilecek.

-İkinci el cihazın değerini belirleyecek ve bu işlemi en geç beş iş günü içerisinde yapması gerekecek.

-Cihazın performans testleri yapılacak.

-Cihazların verileri kalıcı olarak yok edilecek ve bu durum müşteriye belirtilecek. Buradaki tüm hukuki, idari ve cezai sorumluluk müşteriye ait olacak.

-Yenileme merkezleri, ikinci el telefonların yenileme işlemini yaparken, onarım ve parça değişikliğinin yapılmasını, önceki kullanıcıya ait kişisel veriler dahil tüm bilgilerin geri getirilemez şekilde yok edilmesini, performansının ve tüm fonksiyonlarının gerektiği gibi çalıştığının tespitini yapabilecek.

-Yenileme işlemi yapılan ikinci el telefonların elektronik kimlik bilgileri değiştirilemeyecek.

-Yenileme işlemi yapılan ikinci el telefonların sertifikalandırma işlemi yapılacak. Bu sertifika ve yenilenme işlemlerini gösteren liste, yenilenmiş telefonla birlikte verilecek.

-Yenilenen ikinci el telefonlar, tüketicilerin kolayca görebileceği ambalajına, etiketine, garanti belgesine, IMEI numarasını içeren faturasına, reklam ve ilanlarına “Yenilenmiş Ürün” ibaresi ve iş yeri bilgilerine yer verilerek satışa sunulacak.

-Yenilenen cep telefonuna yapılan işlemler, değiştirilen parçalar ve garanti şartlarıyla ilgili bilgiler cihaz ambalajı üzerindeki bilgilerle uyumlu olacak.

-İkinci el cep telefonunun ana kartı değiştirildiğinde bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığına bildirilecek.