Avrupa, Çin ve Amerika’nın ardından en büyük sera gazı salınımına sahip bölge diyebiliriz. Giderek hızlanan iklim değişikliği ve küresel ısınma sebebiyle, ülkeler harekete geçmiş durumda. Daha önce yenilebilir enerji kullanımının kötü gidişatıyla alakalı haberleri sizlerle paylaşmıştık. Özellikle Çin’in fosil yakıtları tercih etmesi, diğer ülkelerin işini zorlaştırıyor.
Yenilenebilir enerji kullanımı için kötü haber
Dünya gelişmeye devam ettikçe yenilenebilir enerji ve küresel ısınma konuları çok daha önemli hale geliyor. Yapılan araştırmaya göre yenilenebilir enerji kullanımı geçen yıla oranla düşmüş durumda.Küresel ısınma ve iklim değişikliği oranı gittikçe artıyor
Avrupa ülkeleri, sera gazı salınımını azaltmak için detaylı bir plan hazırlamış durumda. Bu planların hepsi henüz açıklanmamış olsa da, bazı detaylar kamuoyu ile paylaşıldı. Avrupa Komisyonu, emisyon salınımını yüzde 50 azaltmak için çeşitli bölgeler belirlemiş durumda. Şimdilik ana amaçlar arasında tarım ve ulaştırma endüstrilerini dönüştürmek ve finans merkezleri oluşturmak var. Özellikle tarım ve ulaşım alanlarının yenilebilir enerji kullanımı kritik önem taşıyor.
Avrupalı liderlerin açıklamasına göre, bu hızlı geçişin maddi olarak zarar vereceği insanlara ve iş yerlerine destekte bulunulacak. Anlaşmanın adil ve sosyal olacağı vurgulanıyor.
Avrupa Komisyonu, planını devletlere göndermiş durumda. Şuan için oluşan tek engel Polonya’nın kararı. Polonya, 2050 hedefi ile alakalı net bir karar vermemiş durumda. Ancak Avrupalı liderler plana devam edileceğini açıkladı. Polonya’nın çekincelerinin de Haziran ayında tekrar inceleneceği açıklandı.
Plana göre, önümüzdeki on yıllık süreç oldukça zorlu geçecek. Çünkü, on yıl içerisinde emisyonları yarıya indirmek için gerekli olan güneş enerjisi santralleri, rüzgar türbinleri ve diğer sürdürülebilir altyapı gereçlerini inşa etmek son derece pahalı bir durum. Ayrıca bu noktada çelik, çimento, havacılık ve tarımdan kaynaklanan emisyonları ortadan kaldıracak hazır araçlar, hemen hemen hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmuyor.
Geçtiğimiz 22 yılda, son 100 yılın en sıcak 10 yılı yaşandı. 2015 ve 2018 arasında Dünya genelindeki sıcaklık tavan yaptı. Ayrıca, son yüz yılda Dünya genelindeki sıcaklık artışı 2 dereceyi geçmiş durumda. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gittikçe daha hızlı şekilde artmaya devam ediyor. Bu da şunu gösteriyor ki, süreç ne kadar zor olursa olsun ülkeler ve insanlar bu durumu tersine çevirmek için harekete geçmek zorunda.
Siz küresel ısınmak ve iklim değişikliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Dunya kritik esigi gecmis durumda. Medyada cok cikmasada gercek bilim insanlari artik cok oldugunu belirtmekte. Sonuc olarak tabiat kendisini iyilestirecek ama milyonlarca insanin caniyla. Bu eskiden de boyle oldu. Dunya cok isininca afetler yasandi ve buzul cagina girilmisti.
cok kotu bir durum