Reklam

IMEI kayıt ücretine büyük zam geliyor! İşte yeni ücret

54
Reklam

Akıllı telefon fiyatları her geçen gün biraz daha yükseliyor. Özellikle de ülkemizdeki vergi oranlarından dolayı alım gücü düşen kullanıcılar, çözümü Yurt dışından telefon getirmekte buluyor. Getirilen cihazların ise kullanılması için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Bu ücret 2022 için 2732 TL olarak belirlenmişti. Ancak ödenen bedelin yakın zaman içerisinde zamlanması bekleniyor. Son olarak açıklanan ‘Yeniden Değerleme Oranı’ ise 2023 IMEI kayıt ücreti için bizlere bir fikir veriyor

2023 IMEI kayıt ücreti ne kadar olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında çeşitli vergi, harç ve cezaları hesaplarken kullanılan Yeniden Değerleme Oranı’nı açıkladı. Geçtiğimiz sene bu oran yüzde 36,2 civarındayken 2023 için yüzde 122,9 olarak belirlendi. Ne yazık ki bu IMEI kayıt ücreti ya da pasaport harcı gibi pek çok şeyde fiyatların artacağı anlamına geliyor. Peki 2023 yılında yurt dışından telefon getirmenin ücreti ne kadar olacak?

2023 IMEI kayıt ücreti ne kadar olacak? İşte zam oranı!

Geçtiğimiz yılın pasaport kayıt ücreti ve 2023’e ait Yeniden Değerleme Oranı’nı baz alarak basit bir hesap yaptığımızda bulduğumuz ücretler ise şu şekilde:

2023 IMEI kayıt ücreti pasaport kayıt ücreti
Reklam

2022 IMEI kayıt ücreti: 2 bin 732 TL
Zam oranı: Yüzde 122,9
2023 IMEI kayıt ücreti: 6 bin 90 TL
Zam tutarı: 3 bin 358 TL

Meclisten geçti! Aktif olmayan tüm telefonlar kapatılacak

Tekrar belirtmekte fayda var ki burada yazdığımız ücretler Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı baz alınarak hesaplandı. Bu nedenle aralık ayında belirlenen yurt dışı telefon kayıt ücreti, bizim hesapladığımızdan bir miktar farklı olabilir. Yine de bu hesaplamanın oldukça yakın sonuç vereceğini söylemek mümkün.

Yurt dışından telefon getirmek zorlaşıyor!

Yurt dışından telefon getirmek ise her geçen gün biraz daha zor hale geliyor. Bunun somut örneklerinden biri olan Sinyal Kanunu, birkaç hafta önce TBMM’den geçti. Kanuna göre, bir yıl boyunca kullanılmayan tüm telefonların IMEI numarasının devre dışı bırakılmasının yolu açıldı.

Vatandaşlar mağdur olmaları durumunda telefonlarını ve faturalarını alarak yetkili kurumlara başvurabilecek ve telefonlarının IMEI açtırma işlemini yaptırabilecek. Faturaları olmayan ya da IMEI numarasını farklı bir telefona aktarmış olan kullanıcılar ise telefonlarını kullanamayacak.

TBMM, bu sayede ülkeye yurt dışından kaçak olarak telefon getirilmesinin önüne geçecek. Böylelikle vergilendirilmeden yurt dışına çıkan paranın azaltılması ve cari açığın önüne geçilmesi öngörülüyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce IMEI kayıt ücreti zammına rağmen yurt dışından telefon getirmek hala mantıklı mı? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

54 Yorum

  1. TBMM ben günlük aldığım nefesiz vergisini ne zaman ödeyeceğim. Veya adım atma parasını nereye ödeyeceğiz?

  2. Devlet vergi almasın insanlarda yurtdışından tel getirmesin millet enayimi bi telefon kendine bi telefon devlete alsın

  3. Eğer ben bu ülkeye vergimi ödeyip satın aldığım ürünü bana bir sene kullanmadın için kapatırım derse bu olmaz. O zaman ülkeye telefon sokmasınlar. Dumanla haberleşsin insanlar. Ayrıca kaçak getirilme yurtdışı diyince doğu sınırından ülkemize giren tüm telefonları denetlemeleri lazım.

  4. Ulan dünyada telefon üretmeyipte üretenden fazla kazanan başka bir ülke yoktur herhalde. Bu vergilerle kimlerin cebi doluyor hepsinin araştırılması gerekiyor.

  5. Gurbetteki bir yakınımızdan gücümüz yettiği ölçüde 3 kuruş uygun fiyata telefon sipariş edelim diyoruz, onu da çok görüyorlar. Şuan ki rakam bile uçuk zaten. Yatacak yerleri yok bunların. Ama tüm bunları unutmayacağız. Er ya da geç o koltuklarınızdan indiğiniz zaman bu adaletsiz uygulamalara sebep olduğunuz için adalet karşısında inşallah yargılanırsınız. Er ya da geç!

    • Levent Bey, sadece mecbur olduklarımızı alacaksak biz neden yaşıyoruz? 2022 yılında, bilim ve teknoloji çağında insanların istedikleri şeylere sahip olma hakkı yok mu? Alım gücü dünyanın çoğu yerinde bu kadar düşük değil ve bu ürünler sizin kafanızdaki kadar lüks şeyler de değil. Bırakın artık şu anlamsız düşünce yapısını.

    • Kendimizi sınırlayacaksak istediğimize sahip olamayacaksak yaşamak boştur idiot levent kimse pahalı olduğu için değil ihtiyacı olduğu için almak zorunda örneğin elimdeki telefon şuan 4 bin tl oyun oynamayı bırak arama yapmaya zorlanıyor donanımlı bir telefon minimum 10 binden başlıyor bu telefonla bi işlem yapacak olsam dakikalarca beklemem gerekiyor benimde hakkım değilmi güzel güçlü donanımlı bir telefonum vesaire olsun Türkiye’de alacak olsam bi telefon kendime alıyorsam bi tane de devlete alıyorum aldığı verginin haddi hesabı yok bide sana bi tavsiye bu yaşlı akpli dayılar teyzelerin kafasından kurtul yazık Allah’ın verdiği o akıla

  6. Yav nereye gidiyoruz anlamadım gitti yurt dışından izin verilmiyor içeride fiyatlar almış başını gitmiş kdv’den tut kültür bakanlığına herşey vergi alınıyor bu millet ne yesin ne içsin ne kullansın bu nasıl bir sistem amaçları ne çözemedim gitti

  7. Yorumları okuyorumda herkes yönetim biçiminden şikayeyçi. Ama gel gelelim 20 senedir aynı b*kun laciverti. Yahu ben atmıyorsam, sen atmıyorsan kim oy atıyor bunlara? Ondan sonra atılan postların altında ağlaşan insanlar görüyoruz. Bu ne lahana ne perhiz yapcak bisey yok. Koyun olana herzaman gerekir çoban. Kurunun yanında yaş yanmasa iyide ne yapalım.

    • doğru söze ne denir!!! kimse oturup ağlamasın perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. ben isterim 10,000 tl olsun müstahak olsun.

    • Bunlara oy atanlar telefon bilgisayar kullanmayı bilmeyen hatta okuma yazması olmayan cahillerden oluşuyor zaten büyük bir çoğunluk olarak.

  8. Sözde elektronik (cep telefonu, bilgisayar, tablet vs) ürünlerde ötv alınmayacak indirim olacak diye konuşuyordular. Yurt dışı cihazların kayıt ücretine zam yaptıklarına göre indirim falan olmaz. İnsanlar bir şey alamasın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Seçim zamanı oyunuzu ona göre kullanın.

  9. Türk hükümetinin aldığı kararla 2020 yılı aralık ayında yerli üretim hamlesi başlamıştı. 2021 yılı ocak ayıyla beraber Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Tecno Mobile, Vivo, realme ve son olarak Omix tesis kurarak üretimlerini açıkladı.

  10. Bu yüzdelik zammi askeri uçretliye de versin ler sonuna kadar destekleyeceğim..5500 ×122÷100+5500=12200 tl askeri ucret olmali olmazsa allah büyük vesselam

  11. Bu hükumet ne yapmaya çalışıyor gerçekten anlamak çok zor. Hem imei kayıt yöntemini zorlaştırıyor, hemde vatandaşın imei klonlamasına kızıyor. Yav akıl var mantık var, bu vergilerle imei klonlama işine herkesten önce kendisi teşvik ediyor. Devlet olarak sen bu kadar vergi çıkarırsan, ne yaparsan yap vatandaş imei klonlar, nokta.

  12. Al vergileri vergileri
    Senede 2 3 kopru acilisi yapsinlar
    Sonra onlardanda vergi hak etmedigi halde hgs ogs den kol gibi fatura mis gibi ulkede yasiyoruz . Avrupa bizi kıskanıyor degil mi

  13. Yurtdışında 100 sterlinlik telefon turkiyede 4500 TL telefonlara kafayi takacaklarina sahte emlakcilari sahte galericileri bulsunlar vergi odemiyorlar telefonla ugrasagina şekeri yağı ucuzlatmanin yolunu bulsun

  14. Neden Türk halkının doğru düzgün yaşamasına izin vermezler neden herzaman herşeyin en pahalısını biz alıyoruz

  15. Dünyanın hiç bir ulkesinde böyle zalimce bir uygulama yok.fakir fukara gurbetçilerin telefonundan alacakları vergiye.Allah tez zamanda belalarını versin.

  16. Bu seçimde kazandılar mı donu siyirin Taş kaynatiriz çorbasını içeriz toprakla katık yaparız verin yetkiyi görün etkiyi şahlaniyok hülooo

  17. Vergi bedeli bu denli yüksek olduğu sürece insanlar hep yurt dışında ülkeye kaçak yola getirilen cihazları alamağa devem edecektir.! Oysa vergi bedeli düşük olsan kimse böyle bir yola girmez.

  18. Abi bune yav Allah için hiç bir ülkede olmayan bir uygulama alin ama merhametli olun esimize dostumuza Bi hediye bile getirmemeize kisitlama getiren mantık cok yanlış

  19. Ben yurtdışında yaşayan bir kişiyim. Kendi telefonumu 4 ay kullanabiliyorum. Bu parayı ödemek istemiyorum ve burdan yeni telefonda almak istemiyorum. Ne yapacağım ben?

    • Merhaba gir çık yaparak süreyi uzatabilirsiniz.
      Sınırdan girip çıkmanız süreyi 4 ay uzatmanız için yeterli oluyor
      Yada çift hatlı bir cihazda 4 ay 1 hat + 4 ay 1 hat olarak kullanabilirsiniz.

  20. 2022 Aralık ayında yurtdışına gidip Ocak 2023 de dönme planım var, gittiğim zaman telefonu alıp IMEI numarası ile harcını 2700 olarak ödesem ocak ayında işletebilir miyim? Yoksa 6000 ödemek zorunda mıyım? Bilen varsa net olarak yazabilir mi?

  21. Bunlar marketlere toptancılara laf ediyorlar.kendileri enflasyonu 65 acıklıyorlr sonra yüzde 129zam yapıyorlar…bunun bana mantıklı acıklamasını yapacak varmı

  22. Ülke diyorki senin cebindeki paranı hertürlü alırım .adını da vergi olarak nitelendiririm..o kadar millet vekili ,memur alımı oluyor kendi cebinden mi veriyorlar .garibana yüklüyorlar .bunun adına sistem .ne kadar çok vergi verirsek o kadar çok memur ve milletvekili çoğalalım.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version