Araçlar için geliştirilen yaya tanıma teknolojisi elbette hayatımızı bir nebze daha güvenli kılıyor. Ancak “Nasıl olsa araçlar bizi tanıyor” deyip yola atlıyor muyuz? Asla. Bizim için ışığın yeşile dönmesini bekliyoruz.

Trafiğin yoğun olduğu, çok kalabalık caddelerde yaya grupları karşıdan karşıya geçmeye çalışırken ışık, araçlar için birden yeşile dönebiliyor. Bu durumda da araçlar yayaların yoldan kaçılmasını bekliyorlar.

Londra’da geliştirilen bir teknoloji ise karşıdan karşıya geçmeyi kolaylaştırıyor ve daha güvenli kılıyor. Londra Valisi Boris Johnson, bu sistemin daha önce hiçbir yerde kullanılmadığını iddia ediyor.

Sistemin işleyişi ise şu şekilde: yolun kenarında yeşilin yanmasını bekleyen yaya grubu kalabalıklaştığında sistem bunu algılıyor ve onları yol kenarında bekletmiyor. Ayrıca geçiş süresi, yaya grubunun kalabalıklığı ile doğru orantılı.

Yani daha kalabalık grupların karşıdan karşıya geçmesi için daha uzun süre tanınıyor. Gelecekte ise herkes karşıya geçtikten sonra trafik ışıkları daha hızlı değişecek. Böylece araçlar boşu boşuna beklemeyecekler.

Peki bu teknoloji yeni mi?

Daha önce benzer bir teknoloji yine Londra’da trafik akışını takip ederek dört yol ağızlarında trafiğin sorunsuz akması için geliştirilmişti. SCOOT adlı teknoloji, şimdi 3.000 yerde kullanımda.

Valinin büyük heyecan duyduğu bu gelişme ise bu yaz Londra’da birkaç yerde denenecek. Karşıdan karşıya geçerken meydana gelen kazada ölen insan sayılarını göz önünde bulundurursak bu gelişme herkes için umut verici olabilir.

:: Benzer bir sistem Türkiye’de kullanılabilir mi?