Bilim insanları insanlığın ilk evi olduğu iddia edilen mağarada yeni buluntu ve kalıntılar keşfetti. Güney Afrika’nın Kalahari çölündeki Wonderwerk Mağarası‘nı araştırmacılar insanlığın ilk mağara işgali olarak tanımlıyor. Yeni yayımlanan bir çalışma, mağarada kül, hayvan ve alet kalıntılarını gösterdi.

Kudüs İbrani Üniversitesi ve Toronto Üniversitesinden bir arkeolog ve jeolog ekibi, Kalahari çölündeki mağarada insanlığın izlerini birkaç yıldır arıyor. Tarih öncesi insanlar arasında yaygın olarak kullanılmış olan Wonderwerk Mağarası’nda birçok kalıntı ve buluntu buldular. Ekip, 1 milyon yıl önceye dayanan ateş kalıntısını çalışmanın en önemli keşfi olarak açıkladı. Yine önceki çalışmalarda da bilim insanları, alet yapımının en eski göstergelerinden bazılarını bu mağarada bulmuştu. Bu son çalışmayı ekip, Quaternary Science Reviews‘de yayımladı.

300 milyon yaşındaki Godzilla köpek balığına yeni isim

300 milyon yaşındaki Godzilla köpek balığına yeni isim

New Mexico'da keşfedilen Godzilla köpek balığı artık yeni ismine kavuştu. Ortaya çıkan bulgular neticesinde araştırmacılar tarafından yeni bir verildi.

İnsanlığın ilk evinde keşfedilen aletler

Araştırmacılar, 2,5 metre kalınlıktaki tortul katmanlarını analiz etti. Bu tortul katmanlardaki insan faaliyetleri çeşitli yontma taş aletler, yanmış hayvan kalıntıları ve küldü. Bilim insanları eski katmanlarda Oldowan aletlerini (bir yontma taş tekniği) keşfetmişlerdi ama yeni katmanlarda el baltalarının kanıtlarını da buldu.

wonderwerk mağarası ilk ev
Araştırmacılar, Wonderwerk Mağarası’nı insanlığın ilk evi olarak tanımladı. Wonderwerk, Afrikaanca’da (Güney Afrika Hollanda lehçesi) “mucize” anlamına geliyor. 

İbrani Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsünden araştırmanın baş yazarı Dr. Ron Shaar, açıklama yaptı. Shaar, “Mağara duvarlarından yüzlerce küçük tortul örneğini dikkatlice çıkardık ve manyetik sinyallerini ölçtük.” dedi. Araştırmacılar daha sonra tortul örneklerini analiz ederek aletlerin yaşını buldu. Sonuçlar, en eski insanların yaklaşık 2 milyon yıl önce Wonderwerk Mağarası’nda yaşamaya başladığını gösterdi. Profesör Shaar, “Artık insan atalarımızın 1,8 milyon yıl önce Wonderwerk Mağarası’nda basit Oldowan taş aletler yaptığını güvenle söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Mağaranın sahipleri Homo habilis mi?

Aletlerin yanı sıra bilim insanları yanmış hayvan kalıntıları ve ateş kullanımına dair kanıtlar keşfetti. Ateş kalıntılarının 1 milyon yıl önceye ait olduğunu tahmin ettiler. Daha önceki çalışmalarda araştırmacılar, açık havada ateş kalıntıları bulmuştu. Ancak bu çalışmanın bulgularını önemli kılan bir mağarada ateş kalıntısının keşfedilmesi. Çünkü açık havadaki ateşin nedeni doğal bir orman yangını olabilir. Ancak mağaradaki kül kalıntılarının sebebi insanlar tarafından mı yakıldığı ya da bilinçsizce mi yangın çıktığı konusunda önem taşıyor.

dünyanın bilinen ilk evi
İnsanın en eski evi bu mağara olabilir. Bilim insanları, bu mağarada Homo habilis’in yaşadığını düşünüyor.

İbrani Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi araştırmacısı Liora Kolska Horwitz, yine de insanın evrimi ve gelişiminde önemli bir bulgu olduğunu söyledi. Devamında Horwitz, “Çünkü ateş yaktığınızda kendinizi koruyabilir, ısıtabilir, ışık oluşturabilir ve yemek pişirebilirsiniz.” diye ekledi.

Horwitz, yerel topluluklar tarafından manevi bir yer olarak kabul edilen Wonderwerk Mağarası’nın “zamanın başlangıcından itibaren” özel bir değeri olduğunu öne sürüyor. Ekip, mağarada insan kalıntıları ise bulamadı. Bu da mağarada hangi insan türünün yaşadığını tespit etmeyi imkansız kılıyor. Araştırmacılar, en olası adayın Homo habilis olduğunu söyledi. Bilim insanları, Homo habilis’in günümüzden yaklaşık 2.5 ila 1.65 milyon yıl önce yaşadığını düşünüyor. İnsana en az benzeyen kısa boylu, uzun kollu tür H. habilis‘i homo cinsinin ilk örneği kabul ediyorlar.