The Intercept tarafından ortaya çıkardığı Meta şirket içi yazışmaları, firmanın İsrail ve Yahudi Diasporası politika yöneticisi Jordana Cutler aracılığıyla, Filistin yanlısı öğrenci gruplarının Instagram paylaşımlarının sansürlenmesi için şirket içi girişimlerde bulunduğunu gösteriyor. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler…
Meta yazışmaları, Filistin dosyasını yeniden açabilir!
Meta içerisinden sızdırılan belgelere göre, eski bir üst düzey İsrail hükümet yetkilisi olan Cutler, özellikle Gazze’deki savaşa karşı kampüs protestolarında önemli rol oynayan Filistin için Adalet Öğrencileri (Students for Justice in Palestine – SJP) grubunun Instagram hesaplarını incelemeye aldırmış.
Şirket içi politika tartışmalarında Cutler’ın, en az dört SJP gönderisini ve İsrail’in dış politikasına aykırı diğer içerikleri, Meta’nın içerik yükseltme kanallarını kullanarak incelemeye aldırdığı söyleniyor. Cutler bu girişimlerinde, Meta’nın ‘Tehlikeli Organizasyonlar ve Bireyler’ politikasını gerekçe göstermiş.
Meta sözcüsü Dani Lever, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İçeriği kimin işaretlediği önemsizdir, çünkü platformda neye izin verilip verilmeyeceğini politikalarımız belirler. Kamu Politikası dahil olmak üzere Meta’daki birçok ekipten beklenti, politikalarımızı ihlal edebilecek içerikten haberdar olduklarında bunu üst makamlara iletmeleridir” şeklinde konuştu.
2016’dan beri Meta’da görev yapan Cutler’ın özgeçmişinde, Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’nde kurmay başkanlığı, Likud partisi kampanya danışmanlığı ve Başbakan Benjamin Netanyahu’ya danışmanlık gibi görevler bulunuyor. 2020’de Jerusalem Post’a verdiği röportajda Cutler, “Görevim Facebook’u İsrail’e ve İsrail’i Facebook’a temsil etmek” açıklamasını yapmıştı.
Binance hakkında korkunç iddia: Filistinlilerin kripto paralarına el mi koyuldu? (Güncelleme)
Sosyal medya, Binance ve birkaç kripto para platformunun Filistin vatandaşlarının kripto paralarına el koyduğu iddialarıyla çalkalanıyor.Uzmanlar, herhangi bir hükümetin çıkarlarını temsil etmekle görevli üst düzey bir çalışanın, bu çıkarlara aykırı kullanıcı içeriklerinin kısıtlanması için savunuculuk yapmasının endişe verici olduğunu söylüyorr. Dijital haklar kuruluşu Access Now’dan politika danışmanı Marwa Fatafta, durumu “Taraflılık açıkça görülüyor” diyerek açıkladı.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.
Engellesin klavye delikanlılarını..
Bu hep vardı zaten, paylaşımlar ön plana çıkmıyor, hikayeler alanında görünmüyor sadece profile girince görünme gibi sansür yapıyor. Siz Filistin yazınca bu yazıyı kimse görmüyor. (çoğunlukla böyle)
acilen türki devletleri arapları ve afrikayı kapsayıcı devlet destekli özel sektör eliyle bir sosyal medya uygulaması yapılmalı. kimlik ile kayıt olunup yaş sınırı getirilmeli. başka türlü sansür ve yalan haberin önüne geçilemez. batı kendi çöplüğün ne yapıyorsa yapsın ondan sonra. orayıda kullanmaya devam ederken burayıda şenlendirmek gerekiyor. başka türlü bu dev teknoloji şirketleriyle mücadele veya rekabet edilemez.