Intel ve BOE, ekran teknolojisinde önemli bir yeniliğe imza attı. Dizüstü bilgisayarlarda enerji tasarrufu konusunda her eve lazım olacak bir teknoloji geliştirdi. Winning Display 1Hz adı verilen yeni teknoloji, ekranların yenileme hızını ihtiyaca göre 1Hz’e kadar düşürebiliyor ve ekranın güç tüketimini %65’e varan oranlarda azaltıyor. Yani ekranlar, 1Hz ile 120Hz arasında değişken hızlarla çalışacak, böylece cihazın hangi işlemi yaptığını anlık olarak algılayıp gereken enerjiyi en verimli şekilde kullanacak.
Intel ve BOE’nin ortak ekranı: Güç tüketimini %65 azaltan teknoloji geliyor
Öncelikle, bu gelişme en çok dizüstü bilgisayar kullanıcılarını mutlu edecek. Hepimiz biliyoruz ki, dizüstü bilgisayarların en çok enerji tüketen bileşenlerinden birisi de ekran. Yeni teknoloji, ekranın gereksiz yere yüksek yenileme hızında çalışmasını engelleyerek, kullanım sırasında batarya ömrünü uzatacak. Hatta, düşük yenileme hızında çalışırken bile ekran kalitesinden ödün vermeyeyecek.
Bu teknolojinin temelinde Intel’in Akıllı Ekran Teknolojisi (IIDT) yatıyor. IIDT, cihazın ihtiyaç duyduğu anda ekranın yenileme hızını otomatik olarak ayarlıyor. Örneğin, bir video izlerken ekran hızı optimize edilirken, hareketsiz bir sayfa okuduğunuzda yenileme hızı minimuma indirilerek güç tüketimi ciddi şekilde azaltılıyor. Aslında, Intel’in Meteor Lake platformunda halihazırda kullanılan bu özellik, gelecekteki Lunar Lake platformlarında daha da geliştirilecek.
Bu arada, bu özelliği sadece dizüstü bilgisayarlarda değil, telefonlar gibi diğer mobil cihazlarda da görmeyi bekleyebiliriz. Yani ileride bir gün, akıllı telefonlarda da hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yüksek performans sunacak.
Yeni teknolojinin sunduğu bir başka ilginç özellik ise LTPO mimarisi. Bu mimari sayesinde ekran, yüksek yenileme hızına ihtiyaç duyan oyunlar gibi işlemler sırasında 120Hz’e kadar çıkabiliyor, fakat düşük enerji gerektiren işlemlerde 1Hz’e kadar inebiliyor. Sonuç olarak, hem performanstan hem de güç tüketiminden taviz vermeden kullanım mümkün oluyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Bu olay nit olayını ciddi olarak etkileyecek. Olumsuz anlamda. Bence hala bir çok soru var konuda ama şu bir gerçek güç tüketimi ciddi şekilde düşeceğe benziyor.
AMD de bunu yapmalı.