Küresel çip krizi artık hayatımızın bir parçası oldu. Pandeminin başlarında yaşanmaya başlanan çip üretimi ve tedarik süreciyle alakalı problemler, tüm dünyadaki teknoloji üreticilerinin elini kolunu bağlıyor. Geçtiğimiz günlerde telefon ve bilgisayar üreticisi Apple ve Alman otomobil devi Mercedes‘le BMW’de tedarik sorunları yüzünden üretim hattında gecikmeler olabileceğini söyledi.
Uzun zamandır pazar payında küçülme yaşayan Intel’de gelecek dönemde tekrar ayağa kalkma planlarını bizlerle paylaşmıştı. Ancak ardı ardına gelen çip krizi açıklamaları sebebiyle, bu planların bir süre daha askıda bbekletilebilme ihtimali tartışılıyor. Konuyla alakalı Intel‘in CEO‘su Pat Gelsinger‘de bir dizi açıklamada bulundu.
Intel rekabeti kızıştırıyor! Sapphire Rapids işlemciler tanıtıldı
Intel, yeni Xeon işlemcilerini geçtiğimiz yılın sonlarında onaylamıştı. Yapılan son etkinlikte de Sapphire Rapids serisini tanıttı.Çip krizi ne zaman sona erecek?
Gelsinger, CNBC ile yaptığı röportajda, oyun bilgisayarları için geliştirilen işlemci ve ekran kartlarının yonga üretimlerinde 2023 yılına kadar aksamaların devam edeceğini söyledi. Tüm teknoloji endüstrisinin başını ağrıtan bu yarı iletken kıtlığının zamanla düzelmeye başlayacağına inandığını söyledi. Ancak 2022 sonlarına kadar arz talep dengesinin oturmayacağını belirtti.
Bilgisayar satışlarındaki artış konusunda iyimserliğini korumaya devam ettiğini belirten Gelsinger, bu durumun gelecek yıl sürmesini beklediğini söyledi. AMD cephesinde de benzer durumlar yaşanıyor. Şirketin CEO‘su Lisa Su‘da bu çip krizinin ve tedarik sürecinde yaşanan problemlerin bu yıl çözüme kavuşmayacağını söylüyor.
Gelsinger‘le benzer açıklamalarda bulunan Su, 2022 yılı itibariyle arz talep dengesinin ve sektörler arasındaki yarışın biraz daha düzene oturmasıyla birlikte, problemin çözülmese bile daha az önem arz eden bir hale geleceğini söylüyor. Ancak hemen bir düzelme olmasını beklemenin de gerçekçi olmadığını da belirtiyor.
Yaşanılan bu problemlerin asıl sebebi ne?
Pek çok kişi bu problemin pandemi süreciyle başladığını söylüyor. Sağlık sorunları ve getirilen sokağa çıkma yasaklamaları yüzünden fabrikaların uzun bir süre kapılarına kilit vurması gerekti. Buna bağlı olarak da alınan siparişler teslim tarihinden birkaç ay sonra teslim edilmeye başlandı. Ayrıca gelen hammaddenin de benzer bir şekilde hem üretiminde hem de uluslararası taşınmasında bazı problemler yaşandı.
Öte yandan pek çok şirket de ofisten ziyade, evden çalışma dönemini başlattı. Buna bağlı olarak da özellikle evden kullanılabilecek tüketici elektroniklerine olan talep bir hayli artış gösterdi. Tedarik ve üretim sürecinde yaşanan aksaklıklara söylenenlere göre yüzde 30 hatta bilgisayar ve tabletlerde yüzde 40‘lara varan bir talep artışı eklendi. Ancak şu an için tüm dünyada pandemi süreci bir düzene oturmuş gibi gözüküyor. Dolayısıyla 2023 yılı gerçekçi bir beklenti gibi duruyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
taiwan’da son 50 yılın en büyük kuraklığı ve suyun çip üretimindeki rolü hakkındaki belgesel haberi izlemenizi tavsiye ediyorum.
Öneriniz için teşekkür ederim.