Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Intel, var olmayan bir şirkete tazminat ödeyecek

Ana sayfa / İşlemci

Ryzen serisi işlemcilerin yükselişiyle beraber zor günler geçiren Intel, zor günler geçirmeye devam ediyor. Özellikle kullanıcılara yönelik işlemci piyasasında pazar payı kaybının ardından, şirkete bir darbe de telif davasından geldi. Mahkeme Intel’in, uzun süredir aktif olmayan VLSI Technology‘e 2.18 milyar dolar tazminat ödemesini istedi.

ByteDance’ın Tencent’e açtığı tazminat davasına onay

Çin mahkemesi, tekel iddiasıyla Tencent aleyhine açılan ByteDance davasını kabul etti. Davanın sonucuna göre teknoloji dünyasında önemli değişiklikler kendini gösterebilir.

Dava için küllerinden doğan şirket, VLSI

Pek çoğumuzun adını ilk kez duyduğu VLSI, Apple ve Acorn ile beraber ARM projesinin mimarlarından. Daha sonra küçülen şirketi, Philips 1999 yılında satın aldı. Bu olayın ardından tüm varlıkları Philips’in alt şirketi NXP’ye gitti. Bu tarihten sonra adını bir daha duymadığımız şirket, 2019 yılında küllerinden doğdu. Üstelik bir dava için.

Reklam
Reklam

Intel’e dava açan VLSI, şirketi önemli telifleri ihlal etmekle suçladı. Üç farklı patentin ihlal ettiğini söyleyen şirket, yarı iletken üreticisi Intel’den tazminat talep etti. Söz konusu patentler, 2009, 2010 ve 2012 yıllarında başka şirketlere verilmesine rağmen, kısa süre önce kurulan VLSI’a geri döndü.

Suçlamaları kabul etmeyen Intel, VLSI’ı  deyim yerindeyse “zombi” olmakla suçladı. Ancak yeterli olmayan bu savunma mahkemeyi ikna etmeyi başaramadı. Başvurulan üç patentten ikisinin kesinlikle ihlal edildiğine karar veren Intel, cezadan kaçamadı. Şirket bir telif için 1.5 milyar, diğeri için ise 675 milyon dolar ödeyecek. Teliflerin bir kısmı ise NXP’ye ödenecek. Davanın konusu olan patentler, işlemcinin hızı ve gücünü arttırmak için yapılan işlemlerle ilgili.

Davanın ardından açıklama yapan şirket, “Temyize gitmeyi planlıyoruz ve bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz.” açıklamasını yaptı. Şirket temyizi kaybetmesi durumunda yıllık gelirinin %10’luk kısmına denk gelen bu tazminatı ödemek zorunda kalacak.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam