Günlerden 22 Eylül 2009. Salı sabahı erkenden toplantı salonuna gittik. İlk konuşmayı yapacak olan, Intel’in başkanı ve aynı zamanda CEO‘su olan Paul S. Otellini.

7:30’da birçok uluslararası gazeteci basın odasında saat 10 da başlayacak olan konferansın açılışını bekliyor. Erken gelen konferans salonundaki en iyi yerleri kapar. En iyi yeri kapmak Intel’in yakın zamandaki teknolojik değişimlerinin resmini daha iyi yakalamak demek. Bu yüzden bizler de ön sıralarda yerimizi aldık.

 

Paul S. Otellini yaptığı konuşmada yeni standartların duyuracağını söyledi. Önümüzdeki günlerde göreceğimiz teknolojik değişimlerden bahsetti. Buna ek olarak yazılım, platform mimarisinde ve Moore’s Law kanundaki gelişmelerden kısaca değindi.

 

Yapılan konuşmalarda şu ana kadar 200 milyon 45 nm mimarisindeki işlemcilerin üretildiğini ve paketlendiğini söyleyen Otellini, 2009’un son çeyreğinde 32 nm seri üretimine geçileceğini, 2011’in ikinci yarısında da 22 nm işlemcilerle tanışacağımızdan bahsetti. Bu birçok kişi için zaten bilinen bir gerçek. Fakat Otellini 22 nm‘de üretilen ilk Wafer’i gösterdiğinde dijital kameralar anında çalışmaya başladı.

 

Intel 22 nm mimarisinde işlemci üretmeye başardı.

 

Bu esasında oldukça ilginç bir durum. Çünkü Intel daha önceleri de böyle şovlar yapardı. Fakat bu sefer durum çok farklıydı. Gösterdikleri Wafer çalışan bir örnekti. Bu da demek oluyor ki Intel 22nm yongasını resmi olarak üretti ve bu sayede de her iki yılda bir işlemci performansını katlayan Moores Law kanunun hala yürürlükte olduğunu gösterdi.

 

Intel bu yüzden 2013 yılında 15 nm mimarili işlemciler tasarlayacak. 2015 yılında 15 nm mimarisinin altına da inilecek.

 

İşlemci mimarisinin küçülmesi işlemcinin üzerinde yer alan transistör sayısının artmasına neden oluyor. Ortaya daha az ısınan, daha az güç tüketen ve yüksek bir performansa sahip olan bir ürün ortaya çıkıyor.  

{pagebreak::32 nm ile Tanışın}
32 nm ile Tanışın

Sıra geldi bazı çalışan örnekleri göstermeye. 32 nm işlemci mimarisi seri üretime hazır olduğunu duyduk. Fakat bu işlemciler’in çalışan demolarını görmek hiç de fena olmazdı. Paul S. Otellini konferans salonunu dolduran kişileri hayal kırıklığına uğratmadı.

 

32 nm mimarisi ile üretilen bu iki işlemciyi çok konuşacağız.

 

32 nm teknolojisi ile üretilen Westmere ve SandyBridge kod adlı işlemci mimarilerinden SandyBridge masaüstü sistemi gösterildi. Yapılan küçük demoda SandyBridge’li bir sistem MovieMaker programı ile videolar oluşturuldu. Çekilen resimlerle video oluşturmak 20 sn’yi geçmemesi herkesi şaşırttı.

 

Sandy Bridge kullanılmaya hazır. Yapılan demoda Sandy Bridge oldukça yüksek bir performans gösterdi.

 

Tabi burada kullanılan yazılımları da unutmamak lazım. Intel yazılıma özellikle önem verdiğini söyledi. Öyle ki geçen yıllarda sadece bunun için 10 farklı yazılım şirketi satın aldı. Bu esasında oldukça önemli bir özellik. Çünkü bu entegrasyon sayesinde yeni nesil işlemcilerin kullanıldığı sistemler daha akıllı, daha düşük güçte daha yüksek performans, yönetebilirlik ve güvenlik ile ön plana çıkabiliyorlar.

 

Atom işlemcili Netbook sistemler Windows 7 Starter, yeni nesil Arrandale işlemcili diz üstü sistemleri de Windows 7 Home Premium işletim sistemiyle çalışabilecek.

 

Elbette Windows 7’nin avantajlarını da unutmamak lazım. Intel, Windows 7‘yi çok sevdiği belli. Çünkü yeni nesil Core i5, Core i7 ve yakın zamanda tanışacağımız Core i3 işlemciler özellikle Windows 7 ile birlikte çok daha verimli çalışacağını özellikle belirtti.

{pagebreak::ATOM İşlemcilerini Küçümsemeyin}
ATOM İşlemcilerini Küçümsemeyin

32 nm değişimi ATOM işlemcilerde etkilenecek. Saltwell işlemci mimarisi 32 nm ATOM işlemciler için kullanılacak. Diz üstü sistemler 32 nm mimarili Arandale işlemcilerle tanışacak. Hatta yapılan demoda Arandale diz üstü sistemi ile birçok uygulama aynı anda çalıştırıldı. Yüksek kapasiteli Winzip işlemci sistemi hiçbir şekilde zorlayamadı.

 

ATOM işlemciler de değişime uğrayacak. Taşınabilir internet cihazlarında ATOm işlemciler kullanılacak. Yeni ATOM işlemciler 32 nm mimarisinde üretilecek. 

 

Buna ek olarak bazı yazılım demoları da yapıldı. Anti Theft güvenlik demosu bunlardan en ilgi çekeniydi. Poison Pill adlı bir uygulama çalılan bir diz üstü sistemine Internet ortamına bağlanarak sabit diski ve sistemi kitledi. Diz üstü sistemi kullanılmaz hale geldi.

Paul S. Otellini yeni nesil diz üstü işlemcilerle Windows 7 işletim sisteminin rahatlıkla destekleneceğini söyledi. Öyle ki Netbook sistemler Windows 7 Starter, Arandale diz üstü sistemler’de Windows 7 Home Premium işletim sistemleriyle rahatlıkla çalışabilecek.

 

ATOM işlemciler küçük internet cihazları ile birlikte cep telefonlarda da kullanılabilecek.

 

Gelelim daha küçük çihazlara. Yani mobil internet cihazlarına. 2010 yılında tanışacağımız Moorestown platformu ATOM bazlı olacak. Bu platform %90 daha az güç tüketimi, %85 daha küçük işlemci yapısı ve %65 daha ucuz bir işlemci maliyetine sahip olacak. 2011 yılında Medfield ortaya çıkacak. Bu platform düşük güç tüketimi ve küçük boyutu ile fark yaratacak.

Intel, ATOM işlemcilerine o kadar çok güveniyor ki ATOM geliştiriciler programının duyurusunu da yaptı. Asus, Acer ve Dell gibi devler bu programa dahil. Buna ek olarak Microsoft ve Adobe‘dan destek alındığı da söylendi.

 

Netbook sistemlerde de kullanılan Moblin cep telefonlarında da kullanılacak.

 

Konuşmanın sonuna doğru Atom işlemcilerinin BMW7 ve Mercedes C ve S sınıfı arabalarda kullanıldığı, yeni nesil cep telefonlarda da bu işlemcilerle karşı karşıya kalacağımız söylendi. Burada ilginç olan bir durum cep telefonlarda kullanılan ATOM işlemcilerinin Moblin 2.1 adlı bir Linux sürümü ile çalışmaları. Yapılan demoda oldukça basit ve mültimedya özellikleri ön planda olan Moblin, birçok kişiyi etkiledi.

Intel’in ilk konferansındaki notlar yukarıdaki gibi. Sıra geldi öğle yemeği yemeye. Ardından da günün ikinci seansı ile tekrar karşınızda olacağız.

:: En çok hangi yenilikler ilginizi çekti?