Intel’in kendi ekran kartını üretme projesi bir süre önce rafa kaldırılmıştı. Larabee adı verilen bu grafik işlemci projesinde bugüne kadar elde edilen gelişmeler tamamen kaldırılıp çöpe atılmadı elbette. Bunun yerine Intel, bu proje dahilinde ulaştığı teknolojiyi yeni bir platformda kullanmaya karar verdi.

Intel’in yeni projesinin adı Knights. Mevcut Xeon sunucu platformlarının yerini alması beklenen Knights platformları, sahip oldukları özelliklerle standart bir sunucu işlemcisinden çok farklılar.

Intel’in konferansta tanıttığı Knights Ferry adlı cihaz

Intel’in Uluslararası Süper Bilgisayar Konferansı’nda tanıttığı Many Integrated Core (MIC) adı verdiği mimari, evimizde kullandığımız bilgisayarın işlemcilerinde kullanılan x86 mimarisi ile süper bilgisayarlarda kullanılan mimariyi bir araya getiriyor.

{pagebreak::Knights Ferry}

Knights Ferry

MIC projesi Intel’in Terascale adını verdiği ve tek bir işlemci üzerine 80 çekirdek sığdıran ve 48 çekirdekli “single chip cloud computer” adlı işlemciyi ortaya çıkaran proje ile x86 tabanlı grafik kartı projesi olan Larabee’yi temel alıyor.

Knights serisine dahil olacak ilk ürün Knights Ferry olacak. Dış görünüş olarak bir ekran kartını andıran cihaz bilgisayara PCI Express slotu üzerinden takılacak.

Knights Ferry’de 32 adet çekirdek yer alıyor

İçerisinde her biri 1,2 GHz gücünde çalışan 32 çekirdek bulunacak olan Knights Ferry’de 8 MB ön bellek ve 2 GB GDDR5 bulunacak. Üründeki her çekirdek 4 işlem birimi olarak çalışacağı için Knights Ferry’de toplam 128 adet işlem birimi (thread) bulunacak.

Knights Ferry, PCI Express arayüzü ile takıldığı bilgisayardaki ana işlemciye yardımcı olarak çalışacak. Böylece paralel işlem gerektiren uygulamalarda çok daha fazla performans elde edilmesi hedefleniyor.

{pagebreak::Kimleri hedef alıyor?}

Kimleri hedef alıyor?

Son kullanıcıları hedef almayan ürünler daha çok araştırma merkezleri ve laboratuarlarda bulunan HPC (High Performance Computing) sistemleri için kullanılacak. Knights Ferry, geliştiricilerin kullanması için bir yazılım geliştirme kiti ile birlikte gelecek.

Knights Ferry’den sonraki adım Knights Corner olacak

2010′un sonlarına doğru piyasaya sürülmesi beklenen Knights Ferry’den sonra 2012 yılında serinin bir diğer üyesi olan 50 çekirdekli Knights Corner piyasaya sürülecek. Knights Ferry’nin 32 nm süreci ile üretilmesine karşın, Knights Corner 22 nm mimarisine sahip olacak.

Intel’in bu hamlesi kendisine, ATI Radeon ve NVIDIA GeForce serilerinin yerine ATI FireStream ve NVIDIA Tesla modellerini rakip olarak seçtiğininin bir göstergesi olarak görülebilir.

:: Intel’in bu projesi son kullanıcıya ne şekilde yansıyabilir?