Sesli arama gün geçtikçe daha popüler bir hale geliyor. Yapılan son araştırmalara göre, her 5 yetişkinden 2’si günde en az bir kere sesli arama yapıyor. Beklentiler, 2020 yılına kadar yapılan aramaların yarısının klavyeden mikrofona taşınacağı yönünde. SEMrush da bu terimin bu yıl içinde çok fazla konuşulmasından hareketle yeni bir araştırmaya imza attı.
Sesli arama gün geçtikçe artıyor
Sesli arama teriminin ilerleyen yıllarda daha da popülerleşeceği tahmin ediliyor. Google’ın verileri de bu tahminleri doğrular cinsten. Google Android uygulaması üzerinden yapılan aramaların yüzde 20’sinin sesli arama ile yapıldığı açıklandı. İlerleyen dönemde yeni sürümü piyasaya çıkacak olan Google Asistan’la ilgili yapılan açıklamaya göre de yeni versiyon şu anki versiyondan 10 kat daha hızlı olacak. Halihazırda ‘sesli arama’da söylenen kelimelerin doğru tanımlanma oranının yüzde 95 olması bile, kullanıcıların bu teknolojiye hızla adapte olacağının ipuçlarını veriyor.
SEMrush araştırması için kendine iki hedef koydu. Bunlardan ilki Google Asistan’ın sesli aramalara cevap belirlerken kullandığı parametreleri anlamak, diğeri ise farklı cihazlardan alınan cevapların farklılıklarını anlamak ve karşılaştırmak.
Araştırmada 3 farklı cihaz ile 50 binden fazla soru analiz edildi. Alınan cevapların yüzde 80’e yakını ilk üç organik sonuçtan elde edildi. Sesli aramalardan alınan cevapların yüzde 70’inin SERP özelliği taşıdığı belirlendi . Backlink’leri analiz edildiğinde, cevapların URL’leri için cihaz fark etmeksizin Sayfa ve Güven Skorunun daha yüksek olduğu görüldü. Google Home ve Home Mini için seçilen cevapların yarısında soruyla örtüşen baclinklerin ve anahtar kelimelerin URL’lerinin yanıt olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
İyi link almış sayfalar (iç ve dış olarak) Google Home ve Home Mini aramalarında öne çıkıyor. evapların üçte birinde Schema kullanılmıyor. Farklı Schema, makale ve organizasyon en popüler olanları olsa da, düşük yüzdelerle kullanılıyor.
Google Asistan’ın seçimi için HTTPS ve URL derinliğinin bağlantılı olmadığı görüldü.
Neredeyse anında öne çıkan ortak bulgu, Google Asistan tarafından sağlanan cevapların yüzde 97’sinin ilk 10 organik sonucun içerisinde yer aldığı oldu. Buna dayanarak ilk sayfada yer alan sıralamanın, sesli arama sorgularında öne çıkmak için bir gereklilik olduğunu belirtebiliriz.
SEMrush bulguları yedi anahtar alana böldü. Ortalama kelime sayısı, sıralama, SERP özellikleri, okunabilirlik, sayfa hızı, backlink’ler, schema HTTPS & URL derinliği.
Google Asistan’ın sesli arama sorgularına sağladığı cevapları etkileyen en önemli faktörlerin; sayfa hızı, ilk üç sonuçtaki sıralama ve özellikle Öne Çıkan Snippet pozisyonu olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Paylaşılan bulguları doğru bir şekilde anlayıp hareket etmenin aramalar için daha fazla cevap sağlamaya yardımcı olacağını hatırlatalım.
Android Google Uygulamasında daha fazla sesli arama yapılıyor ve ABD’deki evlerin yüzde 55’inin 2022’ye kadar akıllı hoparlör sahibi olacağı tahmin ediliyor. Demek oluyor ki kıran kırana rekabette ön plana çıkmak için sesli arama pazarlama stratejisinin kurgulanması giderek daha kritik hale gelecek.
Almanyada sınırsız 7/24 konusabiliyoruz. Öyle dakika falanda yok. Sebebi bu olabilir. Türkiye’de ayni tarife olsa sınırsız konusurduk.