2019’da patlak veren koronavirüsün hemen ardından gelen çip krizi, her sektörde olduğu gibi akıllı telefonları da doğrudan etkiledi. Bu durum, şirketlere ekran tedarik eden firmaların da elini kolunu bağlarken iPhone 13 panellerini üreten BOE, son dönemde ilginç bir olayla gündeme geldi.
BOE’den iPhone 13 panel tasarımında izinsiz değişiklik
Çinli bileşen üreticisi BOE, Apple’ın tedarik zincirindeki firmalardan biri. Şirket, daha önce birkaç defa kalite sorunlarıyla gündeme gelmiş, hatta panelleriyle Apple’ın testlerinden geçememişti. Ancak iPhone 12 serisiyle şirketin ekran tedarik zincirine girmeyi başardı.
TheElec’te yer alan habere göre, son zamanlarda BOE için işler pek de yolunda gitmiyor. Zira Apple, 6.1 inçlik iPhone 13 modelleri için ekran üreten şirketin şubat ayında üretimi durdurmasına karar verdi. Bu durumun nedeni ise firmanın devam eden bileşen kıtlığı (IC) nedeniyle inisiyatif alarak izinsiz bir şekilde ince film transistörlerin devre genişliğini artırması. Kısacası Apple’dan izin almadan panelin tasarımında değişiklik yapması diyebiliriz.
Apple da bu değişikliğin farkına vardıktan sonra şirkete üretimi durdurmasını söyledi. Hatta BOE’nin bu konuda ihtiyacı olan IC (DDI) bileşenlerini bir diğer tedarikçisi LG Display’e yönlendirerek firmanın ekran tedarik zincirindeki aktifliğini de büyük ölçüde düşürdü. Bu nedenle BOE, soruna bir çözüm bulamaması halinde üretim hedeflerini yakalayamayabilir.
Son olarak şunu belirtmeliyiz ki, yukarıda da görüldüğü üzere Apple’ın tek ekran tedarikçisi BOE değil. Bu nedenle yakında iPhone 13 fiyatlarında ekran kaynaklı bir artış beklenmiyor. Ancak, 2021’de tüm iPhone’ların yüzde 10’lık kısmının OLED panellerini üreten BOE‘nin sorunlarının uzun bir süre devam etmesi halinde Apple’dan kritik bir zam kararı gelebilir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce devam eden çip krizi ne zaman çözüme ulaşır? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.