Apple’ın iPhone OS işletim sistemi piyasada %28’lik bir kabul oranı ile RIM’in Blackberry işletim sisteminin hemen arkasında yer alıyor. Yapılan bir araştırmaya göre Apple iPhone sahiplerinin %80’i, yeni işletim sistemli bir iPhone ürününe tekrar satın alma yapacaklarını belirttiler (Apple iPad ile Başlayan Esaret!).
Bu rakam iPhone 4’ün teknik detaylarına bakıldığında daha da aratılacağı düşünülüyor. Çünkü Apple bu sefer tamamen farklı bir tasarım, birçok donanım birleşeni yenilikleri ve yeni işletim sistemi ile kullanıcısının karşısına çıkacak.
Apple iPhone 4, 137 gram ağırlığında ve 115x59x9 mm büyüklüğünde.
iPhone 4’ün Teknik Özellikleri
Apple, iPhone 4 adlı yeni ürünün tasarımını değiştirdi. Fakat ürünün temel görüntüsü aynı. Yakından bakıldığında, iPhone 4’ün arka kısmı daha düz ve yuvarlak tasarımdan kenarlıklara geçilmiş (iPhone 4, Engelleri Yıkıp Geçti).
Ürünün ön tarafında bulunan Home tuşu, telefon hoparlörü ve siyah kenarlıklarda değişiklik yapılmamış. Fark, telefon hoparlörünün yanında video görüşmeleri için ekstradan bir kameranın olması. Yalnız şunu belirtmekte fayda var; video görüşmeler şimdilik sadece WLAN arabirimi üzerinden yapılabiliyor. Apple iPhone4, 3G şebeke üzerinden video görüşmeler yapamıyor.
{pagebreak::Micro SIM ile Çalışıyor}
Micro SIM ile Çalışıyor
Bu yeni ürün 115x59x9 mm boyut değerleriyle, bir önceki nesile göre 3 mm daha ince. Buna karşın 137 gram ağırlığı ile 2 gram daha ağır. Telefonun kasası için çelik ve siyah cam malzeme kullanılmış. Düz olan arka tarafta kameranın yanında LED flash entegre edilmiş (iPhone 4 Şimdiden Yüzbinlere Ulaştı!).
SIM kart yuvası yan tarafa alınmış. Bununla birlikte Micro SIM kullanmak gerekiyor. Bu birçok kişi için bir sorun teşkil edecek. Açma kapama butonu ve kulaklık girişinde herhangi bir değişiklik yok. Ses ayarı iki yuvarlak düğmeden oluşuyor.
Bu yeni ürün 720p HD video ve 5Mp çözünürlüğünde resim çekebiliyor.
Apple iPhone 4’un ekranı 3.5 inç büyüklüğünde. Bu ekran 3G ve 3GS modelleriyle kıyaslandığında aynı. Fark 320×480 piksel çözünürlük yerine 640×960 piksel çözünürlüğünü desteklemesi. Bu da çok daha kaliteli bir görüntü anlamına geliyor.
Apple bu yeni ürününde kendi yongasını kullanıyor. A4 olarak adlandırılan bu yonga System-on-a-Chip mimarisine dayanıyor. ARM işlemci komutlarını kullanan bu yonga, işlemci, grafik yongası ve bellek kontrollerini tek bir birimde barındırıyor (Bir iPad Nasıl Erir?).
{pagebreak::5MP Kamera Kullanıyor}
5MP Kamera Kullanıyor
Yeni iPhone 4’de yapılan diğer bir değişiklik 3 megapiksel kamera yerine 5 megapiksel kamera kullanması. Sony Ericsson ve Samsung’un 8 megapiksel kameraları piyasadayken bu çok önemli bir karar (FBI iPad İşine El Attı!).
Fakat kullanılan kameradan çok fazla bir şey beklemek yanlış olur. Apple bu yüzden olsa gerek, bu kamerayı LED aydınlatma ile destekliyor. Bu sayede loş ışıklarda resimler çekebildiğiniz gibi 720p HD video kaydı da yapabiliyorsunuz.
Kesintisiz 7 saat konuşma ya da 40 saat müzik dinleyebilme. Pil kullanım süresi artmış.
Ürün üzerinde yapılan diğer bir önemli değişiklik kuşkusuz pil kullanım süresi. Apple’ın söylediğine göre bu telefon ile kesintisiz yedi saat konuşma (3G şebekesinden) yapılabiliyor. Ürün ile on saat İnternet’te sörf, video gösterimi ya da 40 saat müzik dinlenebiliyor.
HSDPA (7.2 Mbit/sn) ve HSUPA (5.8 Mbit/sn) teknolojilerini destekleyen iPhone 4, 802.11n, Bluetooth 2.1 EDR ve GPS modülüne de sahip (iPhone, Güneş Gibi Yükseliyor!).
{pagebreak::iOS4 ile Tanışın}
iOS4 ile Tanışın
Steve Jobs, 2010 Nisan ayında iPhone Os 4.0 işletim sistemini dünyaya tanıttı. Bu yeni işletim sistemi yüzlerce yenilik sunması ile ilgi çekti. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz klasör oluşturma, gelişmiş e-mail fonksiyonu, iBook uygulaması, iAd ve Multitasking özelliği (Hangisi İş İçin Daha Uygun?).
Apple iPhone 4’ün gelişimi ile birlikte bu yeni işletim sistemi de farklı olarak adlandırıldı. Apple iPhone OS 4.0 işletim sisteminin yeni adı iOS4. Bu işletim sisteminin bu adı taşımasının başlıca nedeni, ürünün eski iPhone ürünlerinde de çalışabilmesi.
Apple iOS4 birçok yenilik ile birlikte geliyor.
iOS4’e yakından bakıldığında arayüz’ün biraz değiştiği görülüyor. En alt bardaki butonlar 3B modasına uygun hale getirildi. Multitasking fonksiyonu gerçekten çok önemli (Tablet Devrimi Başladı).
Fakat Apple buradaki Multitasking fonksiyonunu farklı yorumluyor. Buradaki Multitasking özelliği, Apple’ın üçüncü parti yazılımları alıp bu teknolojiye kendi işletim sistemine adapte etmesiyle oluyor. Apple tarafından entegre edilmeyen uygulamalar, Multitasking teknolojisinden mahrum kalıyor.
{pagebreak::Tek Bir Hesap ile Çoklu E-posta Kontrolü}
Tek Bir Hesap ile Çoklu E-posta Kontrolü
Bu yeni işletim sistemi ile birlikte kullanıcılara yeni bir mail hesabı sunuluyor. Bu mail hesabı ile birden çok posta hesabı kontrol altına alınabiliyor. Buna ek olarak gmail’den bildiğimiz mail etiketlerine de yer verilmiş.
Amazon’den bildiğimiz elektronik kitap okuma teknolojisine Apple da geçti. Apple iBook olarak adlandırılan bu yenilik sayesinde, App Store’da yer alan elektronik kitapları indirip okuyabilirsiniz. Apple, buna ek olarak kitabın içine işaretleme ve not bırakma fonksiyonları da ekledi (Yeni iPhone’un Fotoğraf Performansı).
Bu işletim sisteminin diğer bir özelliği de Exchange Server 2010’u desteklemesi. Birçok Exchange hesabını iOS4 ile ayarlamak mümkün. Hatta SSL-VPN desteği de getirildi.
Flash desteği yine yok.
Kullanıcılarının sevmeyecekleri önemli bir özellik kuşkusuz iAD. Apple iAD, uygulamanın içinde reklam gösterebilen bir özellik. Reklamlar interaktif ya da video olarak gösterilebiliyor. Yazılım geliştiriciler bu özellik sayesinde reklamlardan %60 pay alacak. Bu da demek oluyor ki, uygulamaları açarken bol bol reklam izleyeceğiz.
Apple, oldukça farklı yeniliklerle karşımıza çıkıyor. Microsoft’un Bing ve Yahoo‘nun arama motorları bile bu yeni telefonda yer alıyor. Sadece Adobe burada üvey evlat muamelesi görüyor çünkü bu yeni telefon da Flash desteğine sahip değil (iPad Kullanıcılarına Büyük Şok!).
:: Apple iPhone4 istediği ilgiyi görebilecek mi? Siz hangi telefonu tercih edersiniz?