Apple‘ın son bombası iPhone, bugün (bizim için sabaha karşı gibi) akşam (Windows 98 satışlarında olduğu gibi geceden mağaza açtırma durumu olmasın diye akşamı seçmiş olabilirler) A.B.D’de satışa sunulacak. 4 GB olanın fiyatı 499$, 8 GB olanınkiyse 599$ olarak belirlendi. Cep telefonu kategorisinde yeniliklerin öncüsü olacağı, taklitlerinin geliştirildiği haberlerinden belli.


Telefon + iPod

iPhone telefon ve iPod özelliğini bir arada içerirken, internet tarayıcı konusunda da oldukça iddialı. iTunes yardımıyla hem Windows hem de Mac bilgisayarlarla senkronize olabiliyor. Ekran boyutu ve hafızasıyla da benzerleri arasında öne çıkmayı başarıyor. Rakibi sayabileceğimiz akıllı telefonların çoğuna göre de oldukça ince ve daha uzun pil ömrüne sahip. Yaklaşık 1,2 santim kalınlığında.

Fiziksel bir klavye içermeyip ekran üstünde dokunmatik klavyeye sahip olması önyargılara neden olsa da, deneyenler kullanımının gayet kolay olduğunu söylüyor. Ortada menüyü ekrana getiren tek bir tuş bulunmakta. Bizi şimdilik etkilemeyen kötü tarafı ise, sadece AT&T ile çalışması. Diğer operatörlerin SIM kartlarını iPhone ile kullanmak mümkün değil. Tabii ileride bu engelin kırılma hadisesi yaşanır mı bilemeyiz.

Bir Nevi Çizilmeyen iPod

iPhone‘un Wi-Fi kablosuz ağlara bağlanabildiğini biliyorsunuzdur. Bu konuda da oldukça başarılı, kablosuz bağlantı tespit ettiğinde otomatik olarak ağ listesi gösteriliyor. Ayrıca 9 santime (3,5 inç) yakın ekranıyla dikkat çekiyor. Bu ekran plastik değil, sağlam camdan yapılmış ve çiziklere karşı dayanıklı. Sadece ekranı değil diğer yüzeyleri de çizilmelere dayanıklı. Apple iPod Nano ile yaşadığı hatadan ders almış görünüyor.

iPhone’u yakın gördüğümüz rakipleriyle karşılaştırdık

Cihaz, basit görünen arayüzü ve sadece dört sıradan oluşan menüsüne rağmen pek çok faydalı özelliği bünyesinde barındırıyor. Yan taraflarında üç adet tuş bulunmakta. Biri açıp kapatmaya, diğeri ses kontrolüne sonuncusu da ses açıp kapatmaya yarıyor. İnternet gezintisi ya da resim görüntüleme sırasında telefonu yatay konuma getirdiğinizde görüntü de yan çevrilerek daha geniş bir alanda görüntüleniyor ve otomatik olarak boyutlandırılıyor.

Uyumluluk Sorunu

Bir kötü tarafı kulaklık çıkışının biraz içeri gömülü olması nedeniyle mevcut iPod aksesuarlarının bazılarıyla uyumlu olmaması. Alt yüzeyde yar alan bağlantı girişi aynı iPod‘dakine benziyor ancak bununla ilgili de bazı uyum problemleri yaşandığını duyduk. Apple bu problemi gidermek için bir yazılım güncellemesi üzerinde çalışıyor.

Dokunmatik kontrol telefonu kullanmayı aşırı derecede kolaylaştırmış. Cihaz çoklu dokunmayı da destekliyor, yani resimleri büyütmek istediğinizde iki parmağınızla tutup çekmeniz yeterli. Ekranda internet sitesi görüntülenirken bir bölüme iki kez dokunduğunuzda o bölüm yakınlaştırılıyor. Böylece gezinti kolaylaştırılmış oluyor. Dokunma işlemi için diğer dokunmatik cihazlardaki gibi sivri-ince uçlu bir alet kullanamıyorsunuz.

İnternette Safari’yle gezinebilirsiniz

iPhone‘da içerik arama bulunmuyor, yalnızca internet araması yapılabiliyor. Listenin sonuna ve başına hızlıca gitmek de mümkün değil. Bu özellik sadece internet tarayıcısında bulunuyor. Göze çarpan bir diğer eksiklik kopyalama, kesme ve yapıştırma işleminin yapılamaması. Umuyoruz Apple bu eksikliği yazılım güncellemesiyle giderecektir. Sanal klavye tuşları dokunulduğunda büyüyor ve yazarken olası hataları düzeltiyor. Bu noktadaki eksiklikse virgül ya da nokta konmak istediğinizde ayrı bir klavye görünümüne geçmek zorunda olmanız. Bu durum bir süre sonra can sıkıcı hale gelebilir.

İnternet tarayıcısı olarak Safari kullanılıyor. Aynı anda birden fazla sayfa açılabiliyor ve Google ya da Yahoo aramaları halihazırdaki arama kutusundan yapılabiliyor.

E-posta Özellikleri

iPhone Yahoo, Gmail, AOL, EarthLink gibi e-posta hizmetlerine de bağlanabiliyor. Ayrıca Microsoft‘un Exchange sistemi de destekleniyor. BlackBerry e-posta desteği ise bulunmuyor. E-postaları açmadan önizlemesini görebiliyorsunuz. E-postadaki resimler herhangi bireyere dokunmanıza gerek kalmadan otomatik olarak görüntüleniyor. Word, Excel ve Adobe PDF dosyalarını da görüntüleyebilen iPhone, ne yazık ki bu dosyaları düzenlemeye ya da kaydetmeye izin vermiyor.

Cihazda YouTube videoları izlenebilecek

4 ve 8 GB’lık bellekler yeterli gibi gözükse de hafıza kartı yuvasına sahip olmaması önemli bir eksiklik. iPhone‘un en çok eleştirilen özelliğiyse pilinin sabit olması. iPhone denemelerde Wi-Fi açıkken ve arkaplanda sürekli e-posta kontrol edilirken 7 saat 18 dakikalık konuşma süresine ulaştı. Bu rakam diğer akıllı telefonlara göre çok iyi. Yine Wi-Fi ve e-posta kontrolü açıkken 22 saat boyunca müzik dinlemek mümkün. Aynı şartlarda video içinse pil ömrü 7 saat. İnternet işlemleri, Google haritalarında gezinmek, YouTube videoları izlemek ve e-postayla ilgilenmek için kullanıldığında pil ömrü 9 saate ulaşıyor. Genel kullanımda iPhone sahipleri telefonlarını tahminen her gün sarj etmek zorunda kalacaklar.

Mevcut telefonlardan iPhone‘a rehber aktarımın kolay bir yolu yok ancak PC‘ye aktardığınız adres defterini iPhone‘a yükleyebilirsiniz.

Gelelim Diğer Eksiklere

iPhone‘da anında mesajlaşma desteği bulunmuyor. Bunun yerine klasik SMS’ler sohbet ortamında gibi görüntüleniyor. 2 megapiksellik kamera fotoğraf konusunda başarılı olsa da video çekmekten aciz. Adobe Flash desteği olmadığı için bazı internet siteleri düzgün görüntülenemiyor. iPod içermesine rağmen şarkılarınızı zil sesi olarak kullanamıyorsunuz. Hiç oyun yok. Apple‘ın dediğine göre ileride ücretsiz indirilebilir eklentilerle yeni özellikler eklenecek ve mevcut eksiklikler giderilecek. Aslında bize iPhone beklentilerinin çok yüksek olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşanıyor gibi geldi. Önyargısız yaklaşıldığında iPhone gayet başarılı bir ürün.

     :: "Apple’da çalışıyorum, bundan fazlasını biliyorum" gibi bir iddianız varsa buyurun forumumuza.

Bilgi için: Apple

Yazar:
Saner Apaydın

SDN
http://shiftdelete.net