3 Nisan’da iPad’i kullanıcıların hizmetine sunarak, tablet bilgisayar alanında standartları baştan belirleyen Apple, iPhone OS 4.0 konusundaki tüm detayları da düzenlenen özel bir etkinlik ile kamuoyuyla paylaştı. (Apple iPad İncelemesi)
2010 yazında kullanıcıların hizmetine sunulacağı açıklanan iPhone OS 4.0, 1500’ün üzerinde yeni API ile birlikte geliyor. Ajanda, fotoğaf galerisi, özel kısayollar, hızlı görüntüleme gibi özellikleri kapsayan yeniliklerin yanında, kullanılabilir yepyeni 100 özellik de iPhone OS 4.0’da yerini almış. Bunların arasında çalma listeleri oluşturma, 5x dijital zoom, videoda odaklanma özeliği, fotoğraflara konum etiketleri ekleme, bekleme ekranı görselini değiştirebilme, bluetooth klavye, bonus yazılımlar dikkat çekenlerden sadece bir kaçı.
Steve Jobs’ın 7 ana başlıkta ele aldığı iPhone OS 4.0’daki inovatif özellikler ise şu şekilde;
{pagebreak::Çoklu İşlem Yapabilme (Multitasking)}
Çoklu İşlem Yapabilme (Multitasking)
iPhone’un çoklu işlem yapabilme özelliği sadece ön yüklü bir takım yazılımlarda kullanılabiliyordu. Üçüncü şahıs yazılımlarda ise bu özelliğin kullanılabilmesi mümkün değildi. iPhone OS 4.0 ile bu kısıtı kaldıran Apple, ilk günden itibaren bu engele gerekçe olarak öne sürdükleri ile de adeta kendisiyle çelişmiş oldu.
Steve Jobs, bu özelliği açıkladıktan hemen sonra yaptığı açıklamada kullanıcılara, bu özelliği düzgün kullanmalarını öğütlemeyi de ihmal etmedi. Steve Jobs “Bu özellik düzgün kullanılmadığı takdirde iPhone bitkin düşecek ve pil performansında ciddi kayıplar yaşayacaktır” dedi.
{pagebreak::Klasör Desteği}
Klasör Desteği
iPhone’daki en önemli eksiklerden biridir klasörleme desteği. iPhone 3G S ile gelen üniversal arama fonksiyonu ile istediğiniz yazılıma ulaşmak kısmen kolaylaşmış olsa da bu duruma daha kolay ve bilindik bir çözüm gelmesi birçok kullanıcının istediği bir özellikti.
iPhone OS 4.0 ile kullanıcılar kendi istekleri doğrultusunda klasörler oluşturabilecek ve yüklenen yazılımları bu klasörler içersine sürükleyerek kategorilendirme yapabilecek. Böylelikle bekleme ekranının daha etkin kullanılması da sağlanmış oluyor.
{pagebreak::Yenilenen E-Posta Özellikleri}
Yenilenen E-Posta Özellikleri
Multitasking özelliğinden sonra kullanıcıların belki de en büyük beklentisi iPhone’un e-posta yetenekleri üzerineydi. Sonunda iPhone OS 4.0 ile beklenen oldu. Artık iPhone’da birden fazla posta kutusu kullanmak yerine tüm e-postaları tek bir posta kutusunda görebileceksiniz. Hemen herkesin iş ve kişisel kullanım için kullandığı en az iki farklı hesabı olduğu düşünülünce bu özelliğin en baştan yer alması gerektiğini öne sürmek iddialı bir açıklama olmasa gerek.
Elbette mail konusundaki tek yenilik bununla sınırlı değil. Hesaplar arasında hızlı geçiş, özel mesaj uyarı seçenekleri, başlıklara göre mailleri kolay yönetebilme… Tüm bunlar mail konusundaki yeniliklerden sadece bir kaçı. Ancak kullanıcıları en çok memnun edecek konu ise hiç şüphe yok ki bir posta içersindeki dökümanları, multitasking desteği sayesinde, üçüncü şahıs bir yazılım ile e-postayı kapatmaya gerek olmadan görüntüleyebilmek olacak.
{pagebreak::iBooks}
iBooks
Apple’ın Kindle’ı tarihe gömecek özelliği olarak ifade edilen iBooks, ilk olarak Apple’ın iPad lansmanında duyurulmuştu. iPad’in ardından sonunda iPhone 4.0 OS ile bu özellik iPhone kullanıcılarının da hizmetine sunulmuş oldu. Apple tabletin kullanıcılar ile buluşmasının üzerinden sadece birkaç gün geçmiş olmasına karşın iBooks üzerinden indirilen elektronik kitap adedi 600.000 seviyesini aşmış durumda.
{pagebreak::İş Özellikleri}
İş Özellikleri
iPhone için artık bir sınırlama yapmak mümkün değil. Yüklenebilen onlarca farklı üçüncü şahıs yazılım ile iPhone, yeri geldiğince bir eğlence telefonu yeri geldiğince hayat kurtarıcı bir iş telefonu hüviyetine bürünebiliyor. Apple da bu durumun farkına varmış olacak ki iPhone OS 4.0 ile bu konuda yeni özellikler cihaza entegre edilmiş.
Geliştirilmiş veri koruma özellikleri, uzaktan yönetim araçları, Exchange Server 2010 ve SSL VPN desteği bu özelliklerin içinde en çok dikkat çekenlerden.
{pagebreak::Game Center}
Game Center
iPhone’un bir başka başarılı ve artık iddialı olduğu alan da mobil oyunlar konusu. App Store üzerinde yer alan birçok oyun, etkileyici grafikleri ve bağımlılık yaratan sürükleyici konseptleri ile hem geliştiricilerine büyük paralar kazandırıyor hem de iPhone kullanıcılarına keyifli anlar vaat ediyor. iPhone OS 4.0 ile artık bu konu bir ana başlık altında toplanmış.
Game Center adı verilen bu alan ile Apple bir çeşit sosyal oyun ağı oluşturmuş. Xbox LVE veya Playstation Network benzeri bir yapıda geliştirilen bu ağ, aynı zamanda benzer işlevler de sunuyor. Bu ağ ile arkadaşlarınızı bir oyuna çağırmak, yarışlar düzenlemek, skorlarınızı online olarak tüm dünya ile paylaşmak mümkün hale geliyor.
{pagebreak::iAd}
iAd
Steve Jobs, 7 ana maddeyi 7 Tentpole olarak ifade ediyor. Tentpole’un Tükçe karşılığı ise “çadır direği” anlamını taşıyor. Görünen o ki Apple’ın patronu ana direği en sona saklamış. iAd bir çeşit reklam servisi. Bu özellik ilk etapta kullanıcıları mutsuz edecek bir özellik gibi görünse de, ücretsiz mobil yazılımlar anlamına gelebileceğini söylersek olumsuz fikirler kısmen değişecektir.
Steve Jobs servisi tanıtırken yaptığı açıklamada, ortalama bir mobil kullanıcısının, günde mobil yazılımları kullanmak için 30 dakikasını ayırdığını ifade ediyor. Kısa bir hesapla her üç dakikada bir reklam gösterilerek günde on reklam görüntülenebileceğini belirten Apple CEO’su, bu reklamların tam da hedef kitleye en etkileyici bir biçimde ulaşmış olacağının altını çiziyor. Böylelikle Google’a bir alanda daha rakip olan Apple, iAd servisi ile video, müzik ve resim içerikli reklamların üçüncü şahıs yazılımlara entegre edilmesine olanak tanıyor.
{pagebreak::Rakamlarla iPhone OS, iPad ve AppStore}
Rakamlarla iPhone OS, iPad ve AppStore
Steve Jobs iPhone OS 4.0 lansmanı esnasında çarpıcı verileri de kullanıcılara sunmayı ihmal etmedi. İşte o rakamsal detaylardan bazıları:
– 300.000 – 3 Nisan’da satışa çıkan iPad’in ilk gün satış adedi.
– 450.000 – 8 Nisan tarihine kadar satılan iPad adedi.
– 600.000 – iBook üzerinden bugüne kadar indirilen elektronik kitap sayısı.
– 1 Milyon – 3 Nisan’da AppStore üzerinden indirilen iPad’e indirilen uygulama adedi.
– 3.5 Milyon – 8 Nisan tarihine kadar iPad’e indirilen yazılım adedi.
– 4 Milyar – AppStore’un açılışından itibaren ulaştığı yazılım indirilme rakamı.
– 185.000 – An itibariyle AppStore’da bulunan yazılım adedi.
– 3500 – Sadece iPad uyumlu yazılım adedi.
– 50 Milyon – Bugüne kadar satılan iPhone sayısı.
– 85 Milyon – Bugüne kadar satılan iPhone ve iPod Touch sayısı.
:: Önümüzdeki yaz yayınlanacak olan iPhone OS 4.0 hakkında ne düşünüyorsunuz?
yazılım kuvvetli gibi gözüküyor tabi kullanmadan bir şer demek olanaksız. bir de yeni nesil iphone’un, ki kendileri iphone hd olarak anılıyor, donanım özelliklerine bakmak gerekir iyileştirilmiş kamera -5mp’in standart olduğunu düşünürsek- olması gereken min. 5mp,daha büyük bir ekran min 3.7′,daha hızlı işlemci yine min 1ghz, video görüşmeleri için vga kamera. vb. bu donanımlar yeni iphone os 4.0 ile birleşirse ortaya çıkacak cihazla rekabet edebilecek yeni rakiplerin ortaya çıkmasını en az 2-3 sene ötelemiş olur kii bu süre zarfında zaten daha yeni nesil iphonlar piyasaya çıkacak ve liderliğini asla kaybetmeyecektir…