IDC‘den (Uluslararası Veri Şirketi) Apple’ın Eylül ayında iPhone 13 serisini tanıtmadan önce akıllı telefon sektöründe, rekabette önemli adımlar atacağına dair yeni bir rapor geldi. IDC bu raporunda bizlere 2021 yılı için Android akıllı telefon sevkiyatlarında yüzde 7.4 oranında bir artış beklenirken; bu oranın iPhone’lar için yüzde 13.8 gibi ciddi bir oranda olabileceğini söylüyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında Apple’ın 100 milyon adet iPhone 12 sattığı haberi tüm dünyayı şaşırtmıştı. Şimdi Eylül ayında beklenen yeni tanıtım ile birlikte iPhone 13 serisinin satışına başlayacak olan ABD’li teknoloji devi, Pandemi süreci tüm dünyada henüz etkisini yitirmemiş de olsa Hindistan, Japonya, Orta Doğu ve Afrika pazarlarının satışları arttırmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
IDC’ye göre 5G alt yapısının tamamlanması için tüm dünyanın birkaç yıla daha ihtiyacı olacak. Bu süreçte 5G çip üretiminin maliyetlerinin de azalması beklenmiyor. Hatta aksine pandemi yüzünden çip sıkıntısı çeken pek çok şirket bu faturayı kullanıcılarına yansıtacak.
Üretim maliyetinde düşme gerçekleşmeyen, 5G kullanan cihazların ortalama satış miktarının 632 dolarda sabit kalması bekleniyor. Öte yandan geçtiğimiz sene 277 dolar gibi bir ortalama satış fiyatına sahip olan 4G‘li cihazların ortalama satış fiyatının ise 206 dolara kadar düşmesi öngörülüyor.
Sonuç olarak toplam 5G sevkiyat hacminin geçen yıla göre yüzde 123.4 artarak 570 milyon adede yükselmesi planlanıyor. Burada arkasına Hindistan, Japonya, Orta Doğu ve Afrika’yı alan Apple ise pastadaki payını arttırmayı planlıyor.
Apple bunu nasıl başaracak?
Yeni çıkacak iPhone 13 serisinde LEO uydu iletişim sistemini kullanması beklenen Apple, kullanıcıların sesli arama ve mesajlaşmalarını mobil veri olmadan direkt olarak uydu üzerinden yapmasına olanak sağlayacak.
Tüm dünyada 4.5G‘den sonra 5G‘de standart hale gelmeye başlıyor. Ancak halen daha dünyanın çok büyük bir kısmı kapsama alanı dışarısında kalıyor. Üstelik okyanusları dahil etmedik.
Cihazlarında özel bir çip kullanacak olan Apple‘ın Amerikan uydu şirketi Globalstar ile çalıştığı söyleniyor. Şirketin şuan için yalnızca düşük hızlı veri iletişimini hayata geçirmeyi bu yeni haberleşme alt yapı sistemlerini destekleyip zamanla geliştirmeyi hedeflediği söyleniyor.
Cihazlarında özel olarak geliştirilen Qualcomm X60 çip setini kullanmayı planlayan şirket başlangıçta yalnızca sesli görüşme ve mesaj gönderme özelliklerini destekleyecek olsa da gelecek dönemde bu teknoloji sayesinde 4.5G ve 5G‘ye ihtiyaç olmadan tüm haberleşme ihtiyacımızı karşılayabileceğiz.
Uzun bir zamandır kendi uydu iletişimi üstünde çalıştığını bildiğimiz Apple’ın nihai planı bu olabilir. Hiç bir operatör ile anlaşma sağlanmasına gerek olmadan kullanıcılarına 6GHz ve 5G özelliklerini kullanma imkanı tanımayı hedefliyorsa, pastadan büyük payı almayı değil, kendi pastasını yapmayı hedefliyor diyebiliriz.
Haberimizde önümüzdeki sene büyümesi beklenen akıllı telefon pazarını ve bu pazarda Apple’ın nasıl pazar payını arttırmayı planladığını sizlerle paylaştık. Konuyla ilgili görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.