İran‘da uzun zamandır dile getirilen “Helal İnternet” uygulaması yürürlüğe giriyor. İran‘da ve dünyada çıkan haberlere göre helal internet uygulamasını teşvik amacıyla Yahoo, Gmail, Microsoft gibi pek çok dış kaynaklı firmanın servisleri tüm firmalara yasaklandığı söyleniyor. Hatta bankalar ve operatörlerin bile mail hizmeti alamadığı konuşuluyor.
İran, ülkelerinde hizmet veren belli başlı büyük ulusal firmaların mail ve yer sağlayıcılık hizmetlerini yurt dışından almasını istemiyor. İran Telekomünikasyon Bakanlığı tarafından devlet kurumlarına gönderilen yazılarda kuruma ait web sitesinin mutlaka gov.ir veya .ir şeklinde sonlandırılması gerektiği, üniversitelerin ise ac.ir veya .ir son ekini kullanacakları açıklanıyor. Ulusal çaptaki firmaların ise email adreslerini mutlaka “iran.ir”, “post.ir” veya “chmail.ir” şeklinde sonlandırmaları gerekmekte.
İran, olası bir savaş durumunda dışa bağımlılık duymamak adına ülkenin telekominikasyon ve internet altyapısını tamamen yerel yatırımlarla kendi bünyesine alacak ve gerektiğinde tüm ülkenin internet gereksinimini karşılayacak devasa bir ağ kuracak. Bu ağın adı da Helal İnternet olacak. Tabi İran bu hamlesi ile oldukça eleştiriliyor. Özellikle bu hamlenin ülkedeki muhalif sesleri kontrol altında tutma çabası olarak gösteriliyor.
:: İnternet millileştirmek mümkün mü?
Niye hosting’den domuz mu çıkıyormuş?
Helal olayı felan değil aklımda olan. Orası milletin bileceği iş.
Fakat hizmetleri millileştirme olayı güzel
aslında iyi birşey bırtaraftan
Yıllar önce bu fikir türkiyeden çıkmıştı ilerde onlar yaptı bizde yapalım demezler inş.
Çok iyi bir şy umarım arkası gelir..
Bu ülkede yaşamak bir işkence olmalı. İnsanların hiçbir özgürlüğü yok tam anlamıyla diktatörlük bir de islam dini kuralları (şeriat) la yönetiliyor ,ortaçağ kurallarıyla. Oradaki insanlar bir an önce isyan edip özgürlükleri için savaşmalılar ama o kadar kabullenmişler ki kimse sesini çıkaramıyor bu diktatörlüğe. Helal internetmiş …
Yada neyse yazmıyorum bu konu çok uzar..
Bir tarafı çok iyi bir tarafı ise o kadar karamsar ve karanlık ki..
Bence yerinde bir çalışma.
Zorlama olmasa yapılmaya çalışılan iyi bir şey.
Yalnız hesapları bir adreste toplarsanız bakmışsınız bir casus tüm verileri götürmüş. Hatta ruhunuz duymaz.
Bir de bu İran’daki şeriat yönetimini destekleyenler Türkiye’ye de gelsin diyenler var söyleyecek laf yok
gayet güzel uygulama
ileri seviyeler hemen belli etmis kendini, yazik cahil adi ustunda zaten kara cahil
DarKeN çok geri düşünüyosun bir ülkede devrimden sonra olabilecek koşulları saptayamıyosun..
Dışarı kapat ki farklı şeyleri görmesin,
Adına şeriat de ki kimse itiraz etmesin
millileştirdik yaz taktir edilsin
bizede lazım..hem paramızı içerde tutarız hemde yurt dışı internet bantgenişliği düşerse operatörlerimizin gideri düşer..her halukarda bu ülke insanı kazanır diye düşünüyorum..
İnternet telekominikasyon altyapısını millileştirmek, dışa bağımlı olmamak güzel ve akıllıca ama dünyadan soyutlanmak çok yanlış. Bunun yerine grilmesi istenmeyen siteleri engelleyen sağlam bir güvenlik duvarı kurulabilirdi. Bu arada ülkedeki baskı tamamen O ülkenin yöneticilerinin dikdatörlük anlayışından kaynaklanıyor, bunun İSLAM dini ile alakası yok, nitekim islam dininde kadın erkeğe eşittir, ve bilime gelişmeye büyük önem verir, İlk emri OKU olan bir dine Gerici ve Baskıcı yakıştırması yapmayalım.
İslama gerici diyorsunuz. Bir kendi içinizdeki hallere bakın faiz fuhuş zina zulüm alıp götürüyor sizi. Şunu unutmayın ancak dönüş Allahadır.
Allah Katında Tek Din İslamdır. (Âl-i İmran Sûresi, 19)
Şeriat denilince bilinçaltında 28 Şubattan kalma sahte bir inanış mevcut görünüyorki…Adı üstünde Şer (Kötü demektir..) Şeri-At türkçesi “kötülüğü at” manasındadır..fakat bugün ne arapların nede iranın yada başka bir ülkenin bugün şeriatla yönetiliyoruz cümlesi laftan lakırdıdan ibaret çünki diktatörlükle yönetiliyorlar şeriat adı altında…O yüzden gerici deyip duran daha geriden bakan insanlar konuştuklarını bilmeyen sadece basma kalıp düşünen yada düşünenlerin düşündüklerini söyleyenlerden ibaret insanlar..şeriatı arapların yada iranın yaşadığı sistem olarak görüyorlar..halbuki şeriat Hz Muhammed(S.A.V) döneminde yaşanılan fakirin aç kalmasından dolayı kendisinde sorumluluk duyan yöneticilerin olduğu eşit ve gerçek adaletle yönetilen bir sistemdir… bizdeki gibi partilerin isminde adalet yazıp dini söylemler yapanların adaleti değil…
Darken@ Orta cag dedigin seyde insandin ve heryere hakimdin ,simdi insan disi bir hayattasin yani ,sen ateist olabilirsin ama islam hakkinda ileri Geri konusmayada hakkin yok,keske Su an iran gibi olsaydikta senin gibiler haddini bilselerdi
Resmi kurumların ve üniversitelerin yerelleştirilmesi çok iyi, fakat bireysel kullanım için kısıtlama olmaması gerekmekte.
IRAN’a o bile çok… yerle bir olup yokolsada kurtulsak… petrol ve değerli madenleri bize kalır… biz derken NATO üyesi ülkelere…
Yapılan yorumlara bakıyorum da gerçekten okumayı sevmeyen bir halkız. Belki şu yorum yapanların aralarında İran’a hiç gitmemişlerin sayısı