Giyilebilir cihazların hızlı yaygınlaştığı 2014 yılında, Google Glass ile beraber daha çok akıllı saatlerin yaygınlaştığını görüyoruz. Fakat farklı giyilebilir cihaz çalışmaları da devam ediyor. Bunlardan en ilginci ise DAQRI‘nin akıllı bareti
İş sahalarında personeli korumak amacıyla takılan baretleri yeniden yorumlayan DAQRI, çalışma sahasındaki pek çok olası sorunları ya da yapmamız gerekenleri bizlere önceden bildirebilen bir baret üretmeyi başardı.
360 derece görüntü açısında sahip 4 kameranın konumlandırıldığı baret, anlık olarak etraftaki her nesneyi tarayabiliyor.
Gücünü iki Snapdragon işlemciden alan sistem, akıllı telefon ve akıllı saatlerle senkronize olabiliyor. Kullanıcısına bildirimleri Google Glass gibi göz önündeki iki ekrana yansıtan cihaz ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
#video_7535#
Yüksek çözünürlüklü ve hassas sensörlerle beraber çalışan 360 derece görüntüleme kabiliyetine sahip kameralar, çalışılan sahadaki olası tehditleri ya da dikkat edilmesi gereken şeyleri uyarıyor. Bu uyarılar, iş kazalarını da en aza indirmesi ümit ediliyor.
Ekim ayında lanse edilmesi beklenen ürünün tam fiyatı ve tüm teknik detayları henüz tam olarak açıklanmış değil.
İş kazaları yüzünden ölümleri en aza indirebilir mi?
İş veren tarafından önceden programlanabilecek olan akıllı baret, personele olası uyarıları her an hatırlatarak, hata yapma ihtimallerini en aza indirecek. Bu da işçi kaynaklı kazaları minimum seviyeye düşürecek.
Ülkemizde kullanılır mı?
Ülkemizde işçi ölümlerine baktığımızda, işçilerin hatasından çok işletmelerin ihmalleri söz konusu. Örneğin 6 Eylül’de Mecidiyeköy’de yaşanan asansör faciasına, bu tip bir ürün karşı koyamaz. Çünkü bu işçilerin değil, bakımsızlığın bir sonucu.
Ayrıca ortaya bir soru daha çıkıyor. O da baretlerin maliyeti. En ufak can güvenliği tedbirini almaktan kaçınan Türk şirketleri, böyle bir baretin ortaya çıkaracağı maliyeti karşılamak istemeyeceklerdir. Soma faciasından sonra bile madenlerde yaşam odasını zorunlu kılmayan devletin ise, bu tip iş güvenliğini ön plana çıkaran ürünleri de zorunlu kılması, en düşük ihtimalli beklentiler arasında yer alıyor.
:: Akıllı kask gibi çözümler, sizce iş kazalarını minimum seviyeye indirir mi?
Aferin valla, herkesin söyleyemediği sözleri söylemiş Tolga bey.
Devlet yeterli denetimleri yapsa bu tip baretlere ihtiyaç bile kalmaz…
İnşallah teknoloji geliştikçe insanlara daha güzel bir hayat sağlar…
Akıllı baret değil bilinçli insanlar ve sorumluluk sahibi hükümetler gerekli bize.
Bu bareti iþçiler deðil patronlar kullanir.Ali Aðaoglu kafasina takar iki poz verir.Hicbir insaat firmasi gunluk 50 liraya calistirdigi adamin kafasina 300-500 liralil baret takmaz.Kahrolsun kapitalizm.
Bunun haricinde bu baretin hicbir ise yarayacagini sanmiyorum.Sacmaliktan baska birsey degil.
iron man den esinlenmişler gibi
Ülkemizsde ve özellikle de son dönemde kurulan bu rant düzeninde maalesef insan hayatının hiç bir önemi yok. Bunu iyileştirebilecek tek güç yine millettir.
İşçi güvenliği noktasında, yanlış değil ama eksik düşünüyorsunuz. Ben şantiye yöneticisiyim, tüm ekipmanları tedarik ettik fakat işçilere kullandıramıyoruz. Bir süre direttik yapılsın diye fakat netice vermedi. İşten çıkarmayla bile tehdit ettik olmadı. Şimdi kusura bakmayın ama bir insan kendisini düşünmüyorsa, bende oturup kendimi ona adayamam.
işçiler kardeş patron kalleş 🙂