Bilgisayarların sadece beyin gibi davranmak dışında, onun kadar hızlı bir şekilde yanıt vermesi yolunda önemli bir adım atıldı. Işık tabanlı nöral ağlar ile süper hızlı yapay zeka mümkün mü?

Işık, parçacık ve dalga olarak fotoğraflandı!

Işık sayesinde yüksek performanslı yapay zeka

Princeton Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk fotonik nöral ağını geliştirerek geleneksel devrelerin yarattığı darboğazı aşmış durumda. Sistemin, silikon substratları kesen gerçek ışık dalga kılavuzları olan nöronlar ile beyni taklit ettiği ifade ediliyor.

Her bir düğüm belirli bir dalga boyunda çalışırken, hesaplamaları bir lazer içine beslendiği gibi ışığın toplam gücünü toplayarak yapabiliyorsunuz ve devre lazerin ışığı düğümlere geri göndermesiyle tamamlanıyor. Sonuç olarak makine, tipik bir işlemciye göre bir diferansiyel matematik denklemini bin 960 defa daha hızlı hesaplayabiliyor.

16-11/21/lnn02.jpg

Prototipin 49 sentetik nöronla hazırlandığı ancak bu prototipte görülen ağır işlem gücünün maalesef henüz akıllı telefonlardaki işlemcilerin yerini alacak durumda olmadığı belirtiliyor. Yine de bu fotonik ağların, yapay zeka için büyük bir etkisi olacağına kesin gözüyle bakılabilir.

Bilim insanları özellikle radyo, kontrol ve bilimsel hesaplamalar için fotonik nöral ağlarla hızlı bilgi işlemenin faydalı olacağını belirtiyor. Uzun vadede ise öğrenme sistemlerinin obje tanıma ve eylemlerinde, tutarlılık ve yanıt süresi anlamında daha insansı olabileceği düşünülürken bunun özellikle robotlar için önemine değiniliyor.

:: Nöral sinir ağları ne zaman insan beyni kadar iyi olacak dersiniz?