SoftBank markası dünya çapında o kadar popüler bir marka değil ama oldukça güçlü bir marka. Japon telekomünikasyon şirketi olan SoftBank, internet tarafında da ciddi projelerle anılan bir dev.
SoftBank’ın ne kadar büyük olduğunu da yaptığı satın alma ile de anlıyoruz. Ünlü çip tasarımcısı ve üreticisi ARM’ı 24.3 milyar sterlin yani 32 Milyar Dolar gibi ciddi bir meblağ ile satın alıyor.
ARM Kimdir?
Bugün bir telefon, tablet ya da akıllı saat kullanıyorsanız ve kullandığınız cihazın işlemcisi Intel tabanlı x86 mimarisi haricindeyse, üreticisi kim olursa olsun ARM mimarisini kullanıyordur.
ARM ürettiği mimarileri lisanslayan bir firma. Samsung da Exynos işlemcisinde ARM Cortex A xx mimarisini kullanabiliyorken, Qualcomm da, Apple da, Hi Silicon da, MediaTek de kısacası dünyadaki pek çok üretici lisanslayıp bu mimariyi kullanabiliyor.
ARM’ın özellikle önümüzdeki dönemde nesnelerin interneti ile beraber hisselerinde yükseliş olacağı ön görülüyordu. SoftBank da akılcı bir yatırım yapmış gibi gözüküyor.
SoftBank’ın ARM’ı satın alma detayları
Qualcomm, Apple, Samsung başta olmak üzere 300‘den fazla üreticiye lisans veren ve mobil işlemci üretiminin beyni olan ARM, artık SoftBank’ın oluyor.
Kesinleşmemiş bilgilere göre SoftBank, kendisinden çok daha yüksek bir hisse kapanış fiyatına sahip olan ARM’ı, 32 Milyar Dolara satın almış durumda.
Bugüne kadar 60 milyar çip sevkiyatı yapan şirket, bu rakamı önümüzdeki 5 yılda katlayarak yukarlara çıkartabilir. Sırf nesnelerin interneti ile beraber 2020 yılında 20 milyar cihazın internete bağlanacağı ön görülüyor. Her cihazın 3 senede bir değiştiğini düşünsek, zaten 2020 – 2023 arasında bugüne kadar yaptığı sevkiyatı 3 yıl içerisinde yapabileceğini görebiliyoruz.
İngiltere merkezli ARM, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasından sonraki en büyük satış işlemi de diyebiliriz. Bakalım AB’den çıkma kararı alan İngiltere, büyük şirketlerini kaybetmeye devam edecek mi?
:: ARM’ın satılması, teknoloji dünyasını sizce nasıl etkiler?
işlemci yapamayan güçlü ülke yok. hemen bir işlemci fabrikası kurmamız lazım
Bildiğim kadarıyla 2018 yılında gebze de yerli çipset üretimi baslayacak
bizim bir işlemci fabrikamız var zaten yeni açılıdı.
zengin ülkeler işlemci vb yaptıkları için zengin. zengin olmak için neyi bekliyoruz hemen işlemci, telefon yapalım
test