Windows kullanan standart bir bilgisayar sürekli arka planda bazı işlerle uğraşır. Windows’ta normal bir zamanda, aynı anda ortalama 50 adet işlem yapılır. (Gnome’da Ctrl+Alt+Del)

Bazı anlarda, bir uygulama herhangi bir uygulama ortada hiçbir neden olmaksızın işlemcinizin gücünü çeker ve siz ne olduğunun farkına bile varmadan CPU’nuz %100 ile çalışmaya başlar.

Yaşayanların bileceği gibi bu gerçekten çok sıkıcı bir durumdur. Eğer uzun süredir üzerinde çalıştığınız ve kaydetmediğiniz işleriniz varsa bu sıkıntı sizin için tam bir felakete dönüşebilir.

 

İşlemci %100’le çalışırsa bilgisayarda pek bir şey yapılamıyor

 

CPU %100

İşlemci %100 kapasitede çalıştığında uygulamalar tepki vermez, başka bir programa geçilmez, geçilse bile o programla bir şey yapabilmeniz pek mümkün değildir. Hatta açık uygulamayı simge durumuna küçültmeniz bile dakikalar alabilir. (Yeni Nesil Intel İşlemciler)

Bilgisayarınız üzerindeki kontrolü kaybettiğiniz bu anlarda, tekrar kontrolü elinize almalısınız. Bunun için yapabileceğiniz birkaç küçük şey var.

{pagebreak::Hain Uygulama}

Hain Uygulama

Kilitlenmiş bilgisayarınızı kurtarmak için ilk önce işlemciyi bu kadar zorlayan hain uygulamayı tespit etmelisiniz. (Windows 7 Kısayolları)

Bunun için yapmanız gereken ilk şey Ctrl+Shift+Esc’ye basıp görev yöneticisini açmak. Burada işlemler sekmesine geldiğinizde o an çalışan tüm uygulamaları görebilirsiniz.

Tabloda bulunan CPU sütununa tıkladığınız zaman işlemciyi en çok kullanan uygulamanın hangisi olduğunu görebilirsiniz.

 

Hangi uygulamanın işlemciyi zorladığını bu tablodan görebilirsiniz

Nasıl Göreceğim?

Bunu yapmadan önce sol alt kısımda yer alan bölümden tüm kullanıcıların işlemlerini göster seçeneğini işaretlemelisiniz. (Altı Çekirdekli Intel Test Merkezinde)

Eğer tabloda CPU sütunu yoksa, bunu da görünüm sekmesindeki sütun seçme bölümünde yer alan CPU kullanımı kutucuğunu tıklayarak görebilirsiniz.

{pagebreak::Haini Etkisiz Hale Getirmek}

Haini Etkisiz Hale Getirmek

İşlemciyi zorlayan uygulamanın hangisi olduğunu belirledikten sonra, listede üzerine sağ tıklayın. (Windows Black Screen Hatasına Çözüm)

Burada ilk önce öncelik atama seçeneğine gelip, düşük olarak ayarlayın. Bunu yapınca, Windows bu uygulamanın diğerlerinden daha az işlemci gücüne gerek duyduğunu anlayacaktır.

 

Uygulamanın kaç çekirdek kullanacağını ayarlayabiliyorsunuz

 

İşlemci Benzeşmesi

İkinci adım olarak ise yine listede uygulamanın üzerine sağ tıklayın. Bu sefer benzeşmeyi ayarla bölümüne tıklayın. (Görev Yöneticisine Ufak Bir Dokunuş)

İşlemci benzeşmesi ayarı, Windows’un bahsi geçen uygulamanın hangi çekirdekleri kullanacağını ayarlamasına yarar. Burada sadece tek bir çekirdeği seçerseniz, işlemciyi rahatlatmış olursunuz.

{pagebreak::Rahatça Kapatabilirsiniz}

Rahatça Kapatabilirsiniz

Tüm bunları yaptıktan sonra bilgisayarınızın hızlı bir şekilde toparlandığına şahit olacaksınız. Hem de bunu, size sorun çıkaran uygulamayı kapatmadan yapmış olacaksanız. (Aktif Pencereleri Hızlandırın)

 

Yaptığınız işlemlerden sonra sisteminiz rahatlayacak

 

Kaydetmediklerinizi Kaydedin

Eğer sorun çıkaran uygulamada kaydetmediğiniz işleriniz varsa şimdi kaydedip, kapatabilirsiniz. Bilgisayarınız kilitlendiği zaman kullandığınız diğer uygulamalarda yaptığınız işleri de rahatça kaydedebilirsiniz.

Bunların hepsini yaptıktan sonra görev yöneticisine bakıp gerekli olmayan uygulamaları kapatıp, sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

{pagebreak::Neden Böyle Oluyor?}

Neden Böyle Oluyor?

Bazı uygulamaların birden bire işlemciyi zorlamalarının ardında birçok neden olabilir. Bunlardan biri sisteminize zararlı yazılımların girmiş olmasıdır. (İşlemleri Güvenle Durdurun)

Bu ihtimali bertaraf etmek için anti-virüs uygulamanızla sisteminizi taratın. Bu işlem sisteminizdeki zararlı yazılımları tespit edip silebilir fakat yine de buna tam olarak güvenemezsiniz.

 

Process Hacker ile çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz

 

Process Hacker

Hain uygulamaların gerçek sorununu bulmak için size Process Hacker adlı yazılımı tavisye edebiliriz. Görev yöneticisinin daha gelişmiş bir sürümü olan Process Hacker, açık uygulamalar hakkında çok detaylı bilgiler verip güvenlik taraması yapabiliyor. (Görev Yöneticinizi Geliştirin)

Process Hacker’daki String Scan ile açık olan uygulamaların tüm işlemlerini görebilirsiniz. Bunların arasında size şüpheli gelen şeyler, örneğin bilmediğiniz bir internet adresine bir bağlantı varsa muhtemelen o uygulama virüs içeriklidir.

{pagebreak::Diğer Çözümler}

Diğer Çözümler

Bir uygulamanın işlemciyi sonuna kadar zorlamasının sebebi sadece virüs içerikli olması değildir. Uygulamada bulunan ufak bir hata bile buna yol açabilir.

 

 

Küçük Bir Araştırma

Buna çözüm bulmak için sorun çıkaran uygulamanın adını yanına “CPU %100” gibi bir ifade yazıp arama motorlarında aratırsanız, daha önce sizinle benzer sorunlar yaşayanların çözümlerini bulabilirsiniz. (Windows 7’de Keşfedilmeyi Bekleyenler)

Ayrıca, hep aynı uygulama sorun çıkarıyorsa, dağıtmcı ya da geliştiricisinden destek alabilirsiniz. Örneğin Windows uygulamalarında bir sorun varsa, Microsoft’un destek sitesine girebilirsiniz.

:: Bu sorunla karşılaşıyor musunuz?