Endüstri 4.0 vizyonunun hayatımıza girdiği 2011 yılından bu yana otomasyon sistemlerinde robotikleşmeye yönelik önemli adımlar atılıyor. İstesek de istemesek de robotlar iş piyasasında yıkıcı bir etki yaratıyor. Doğal olarak da bu vizyonun yaratacağı en önemli sorun olarak istihdam görülüyor. Özellikle de Apple gibi şirketler bu düşünceyi haklı çıkarıyor.
10 milyon işçinin yerine robotlar çalışacak
Bir robotun 6-8 çalışanın yaptığı işi tek başına yapabiliyor olması, işletmeler için maliyet ve üretimde verimlilik sağlaması nedeniyle bazı iş kolları için insansızlaşmayı da beraberinde getiriyor.
Danışmanlık firması Pricewaterhouse Cooper, önümüzdeki 15 yıl içinde İngiltere’de işlerin yüzde 30 oranında otomasyona yenik düşeceğini tahmin ediyor. Birkaç yıl içinde İngiltere gibi gelişmiş bir ülke bile, iş gücünün önemli bir bölümünü kaybedecek. (işsiz 10 milyon işçi) Sayılara cinsiyetler açısından baktığımızda ise şu an erkekler tarafından yapılan işlerin yüzde 35’inin risk altında olduğu görülüyor. Kadınların yaptığı işlerin ise yüzde 26’sının yerini robotların alması bekleniyor. Toptan ve idari iş gibi sektörlerin yerine geçmesi muhtemel olsa da, sağlık hizmetleri ve sosyal hizmet sektörleri, otomasyonu bugünlerde tutabilir.
İşçi olmayan toplum
Elle tutulur ve rutin görevler otomasyona daha duyarlıdır, sosyal beceriler nispeten daha az otomasyona devredilebilir. Montaj hatlarının artık robotlara devredilmesi, sürücüsüz otomobiller ve kamyonların sadece birkaç yıl içinde yaygın şekilde yollarda olacak olması iş sektöründe önemli değişimlere neden olacak.
Durum sadece çalışan kişiler için değil, devletler için de önemli değişikliklere neden olacak. Microsoft’un kurucusu ve patronu Bill Gates geçtiğimiz günlerde artık robotlardan da vergi alınması önerisinde bulunmuştu. Böylelikle daha az insanın işinin sonlanacağını belirtmişti.
:: İş dallarında makineleşmeye nasıl yaklaşıyorsunuz?
İnsanlar zaten işsiz be insan popülasyonu sürekli artmakta o zaman insanlar ne yapacaklar ….
Olan gene gozunu sevdigim iscime oldu. Memleketimin insanindan isi aliyorsun robotlara veriyorsun. Sonra adamlar issiz kaliyorlar. Eee robotlarin urettigi urunleri kim alacak? Hangi para ile alacak? Baska bir is kolu olusturulmadan boyle seylere izin verilmemeli bence.
Gelecekte ki durum çok vahim yazık insanlar işsiz kalacak
gelecekte temel ihtiyaçlar zaten ücretsiz olacak, kullandığım kağıt paralar yerini dijital paraya bırakacak, sürücüsüz araçlar, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji standart olacak yani kendi elektriğinizi üreteceksiniz ve elektrik faturası olmayacak. önümüzdeki yıllarda internet artık ücretsiz hale gelecek her ne kadar bizim için en az 100 yıl gerekse de amerika gibi ülkeler interneti ücretsiz sunmaya başlayacak ancak internet üzerinden sundukları reklam ticari amaç güdecek bunun yanında steam, netflix, spotify gibi çevrimiçi servisleri kullanmak için yine para ödüyor olacağız.
karasal uydu yayınları yerini internete bıracak çünkü 5G ve sonrasında tüm dünyada gelişen genişbant internet tüm ihityaçlarımızı karşılar hale gelecek. nesnelerin interneti tüm evlere girmiş olacak ve hayat inanılmaz kolaylaşacak. internet olmazsa hayat resmen duracak ki günümüzde de hayat duruyor.
kısacası robotlar kölelerimiz olacak ve bizler daha rahat daha az kapitalist dijital bir dünyada ya da marsta yaşıyor olacağız.
bizler göremeyeceğiz.
Köleler insan değil robot olmalı.
zaten 8 aydır iş bulamiyodum benden daha beter insanlar napcak acaba sonumuz hayrolsun