Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı ünvanın elde edecek olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabı bugün açılıyor. Taşınma kademeli bir şekilde yapılacağı için ilk etapta günlük 5 kalkış ve iniş gerçekleştirilecek.
Tarihler 31 Aralık 2018’i gösterdiğinde Türk Hava Yolları tüm operasyonunu Yeni Havalimanı’na taşımış olacak. Yani, 2019 yılına girdiğimizde yıllardır Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan Atatürk Havalimanı’na veda edeceğiz.
Yeni Havalimanı internet altyapısı ile çok konuşulacak!
Türk Telekom, 29 Ekim’de açılan İstanbul Yeni Havalimanı’nda yeni teknolojileri ve altyapısı ile hazır durumda.Tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesi ve birbirinden bağımsız 6 pisti ile Türkiye tarihinin bugüne kadarki en büyük yatırımı olan havalimanı, CIO Ödülleri 2017 Zirvesi’nde Nesnelerin İnterneti Uygulaması Projesi ödülüne layık görüldü.
Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan ve ilk etabı 42 ayda tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı, yenilikçi ve akıllı teknolojilere uygun altyapısıyla ön plana çıkıyor. Bizde bu teknolojileri sizlerle paylaşmak istedik.
Robotların sıkça karşınıza çıkacağı havalimanında, yapay zekanın gücünden yararlanılacak.Yüz tanıma ve diğer kişisel bilgilerle işlemlerin yapılabileceği havalimanında, internet konusunda büyük bir çalışma yürütüldü.
Aynı anda 55 bin kişiye internet sunulabiliyor!
TIER 3 sertifikasına sahip olan İstanbul Yeni Havalimanı Veri Merkezi’ndeki elektrik sistemleri 2N ve soğutma sistemleri ise N+1 yedekli yapıda. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve diğer şirketler yoğun bir mesai harcadı.
İstanbul Yeni Havalimanı’nda yüzlerce çalışanla 165 km fiber optik kablo çekimi ve 18 km altyapı çalışması yapan Türk Telekom, enerji ve iletim sistemlerini çoklu arızalara karşı tam korumalı kurduklarını açıkladı.
5000’e yakın kablosuz erişim noktası ile yolculara otoparka girdikleri andan, uçakları kalkana kadar kesintisiz, yüksek hızlı internet hizmeti sağlanacak.
Vodafone ise havalimanında yapay zeka denemelerini gerçekleştiren ilk operatör oldu. Yoğunluğa göre antenler kendi kendine yön değiştirerek en hızlı internetin sunulmasına sağlayacak. Böylece internete 4.5G ile erişim sağlanabilecek.
Turkcell’de en iyi internet deneyimini sunmak için kurduğu dijital şebekede, Huawei’nin LampSite Sharing çözümü kullanıldı. Bu sistem yüksek insan ve iletişim yoğunluğu olan başka havalimanlarında da başarıyla kullanılıyor.
9 binden fazla kamera, 3 binden fazla monitör!
3000’den fazla monitörün yolculara bilgi vereceği havalimanında, bu devasa altyapıyı kurabilmek için 4500 km bakır kablo ve 1700 km fiber kablo döşendi. Bu sistemin 9 petabyte gibi devasa bir depolama ihtiyacı bulunuyor.
En önemli konu olan güvenlik ise havalimanında bulunan yaklaşık 9 bin kamera ve 3500 güvenlik görevlisi ile sağlanacak. Terminal içerisine inşa edilen sanal kule ile tüm havalimanı izlenecek ve adeta izinsiz bir şekilde kuş uçurulmayacak.
İstanbul Yeni Havalimanı ile bagajlar artık sorun olmayacak!
Bagaj bekleme süresi ise minimuma indirilecek. Zira, 42 km uzunluğundaki bagaj sistemi, saatte 10800 bagaj işleme kabiliyetine sahip. Bu sayede 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara hızlı bir şekilde ulaşacak.
Bunun yanı sıra Türk Hava Yolları ile uçan yolcular, kiosklardan biniş kartlarını bastırdıktan sonra kontuarlara giderek bagajını teslim edebilecek. Böylece kontuarlar önünde oluşan uzun kuyruklar minimum seviyeye indirilecek.
İlerleyen dönemde diğer şirketlerin yerleştireceği robot ve kiosklar sayesinde insanlar yolculuk öncesinde tüm işlemleri kendileri tamamlayabilecek.
Not: Bu makalede paylaştığımız teknoloji ve bilgiler, İstanbul Yeni Havalimanı hakkında şirketler tarafından yapılan basın açıklamalarından derlenmiştir.
Teknoloji kullanmayı biliyor muymuş bunlar, hayret. 😀
Neden bilmesinler ?Çok garip bir ön yargı.
336 kişi ekip içinde en iyi hizmeti alanlar Vodafone, sonra Türkcell sonra en üst F katına çıktığınızda Turktelekom. burada Türk telekomu hiç anlatmayın, eğer bu kadar yatırımı yaptılarsa neden B,C,D katlarında telefon hiç çekmiyor? sadece F katında iyi çekim gücü var, E katı kısmen
Tüm katlarda sorunsuz çekim mevcuttur. Test edildi.
İstemezuk lar düşmeye başlamış dünyanın an iyisi ülkamizde kullanıma sunuluyor ama soruya bak teknoloji kullanmayı biliyor muymuş bunla
peki sen ne yaptın bu ülke icin diye sorarım
Hayatında uçakla havalimanıyla işi olmayan biri olarak beni ilgilendirmiyor