29 Ekim’de açılan İstanbul Yeni Havalimanı, yeni teknolojileri ve altyapısı ile hazır durumda. Peki yeni havalimanının fiber ve mobil internet teknolojileri nasıl? 3 operatörün yeni havalimanı için geliştirdiği teknolojileri bir araya getirdik.
Turkcell
Turkcell ve Huawei, Türkiye’nin dünyaya açılan yeni kapısı olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın dijital altyapısı için güçlerini birleştirdi.
En yüksek teknolojinin kullanıldığı mobil ve sabit şebekelerin havalimanı binalarında hayata geçirilmesi sayesinde yolcular 4.5G hızında en kaliteli iletişim hizmetini deneyimleyebilecek. Altyapıda kullanılan bu en yeni ve en son teknolojiler sayesinde Turkcell, yakın gelecekte hayata geçecek olan 5G teknolojisine de Yeni Havalimanı’nın yolcularına sunabilecek.
Turkcell’in İstanbul Yeni Havalimanı için kurduğu dijital şebekede Huawei’in LampSite Sharing çözümü kullanıldı. Yüksek insan ve iletişim yoğunluğu olan başka havalimanlarında da başarıyla kullanılan sistem sayesinde Yeni Havalimanı’nın ziyaretçileri dünyanın en iyi ve hızlı kapsamasından faydalanma fırsatı bulacaklar.
Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “Dijitalleşme Turkcell için öncelikli bir strateji. Bunu başarıyla yürütüyoruz ve kendimizden emin bir şekilde dünyanın dijital ilk operatörüyüz diyoruz. Müşterilerimize geniş yelpazede servis ve en iyi deneyimi sunma çabasındayız. Tamamlanmak üzere olan havalimanımız hem ülkemizin ve hem de şehrin yeni kapısı. İstanbul’un ve Turkcell’in imajını yansıtması açısından çok önemli. Ulaştığımız yüksek teknolojiyi tüm misafirlere hissettirme amacıyla yola çıktık. Bir yandan burayı kullanacak olan milyonlarca yolcuya eşsiz bir iletişim deneyimi sağlarken bir yandan da kullandığımız üstün teknoloji sayesinde, bilet kontuarları, geliş ve gidiş salonları, tax-free mağazaları gibi yoğun insan trafiği yerlerde de çok yüksek hızda ve geniş kapasitede mobil iletişim hizmeti sunacağız. Yeni İstanbul Havalimanı’nın ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz” dedi.
Türk Telekom
İletişim altyapısını kurmak için aylar öncesinden çalışmalarını başlatan Türk Telekom, 29 Ekim’de açılan İstanbul Yeni Havalimanı’nda, en yeni teknolojileri ve fiber hızında güçlü altyapısı ile hazır durumda.
Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından gelecek misafirler, çalışanlar ve tüm ziyaretçiler, Türk Telekom’un sabit ve mobil şebekedeki üstün teknolojik çözümleri, güçlü ve kesintisiz fiber altyapısı sayesinde kaliteli iletişim hizmetleriyle dünyaya bağlanacaklar. Önümüzdeki yıllarda 5G servislerini de sunabilecek mobil iletişim altyapısı ile bu devasa yapıda en kalabalık alanlarda bile yüksek 4,5G hızları deneyimlenebilecek.
Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türk Telekom olarak yüksek kapasitede, güçlü, kaliteli ve tam yedekli haberleşme altyapılarına yaptığımız yatırımlar sayesinde yeni havalimanı ve çevresinde kesintisiz ve ultra hızlı servislerimizle hizmet vereceğiz.” dedi.
Kıraç, İstanbul Yeni Havalimanı’nda yüzlerce çalışanla 165 km fiber optik kablo çekimi ve 18 km altyapı çalışması yaptıklarını, enerji ve iletim sistemlerini çoklu arızalara karşı tam korumalı kurduklarını belirtti.
Vodafone
Vodafone ise, dünyanın en büyük havalimanı olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın dijital altyapısının en yüksek teknolojilerle geliştirilmesi çalışmaları kapsamında, havalimanının ilk çağrısını yapan ve ilk yapay zeka teknoloji denemelerini gerçekleştiren operatör oldu.
Yapay zeka teknolojisi sayesinde abone yoğunluğu ve davranışlarına göre, sistem ve antenler kendi kendine yön değiştirerek ve optimizasyon yaparak abonelerin en kaliteli hizmeti en hızlı şekilde alması sağlanacak. Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan; “İstanbul Yeni Havalimanı gibi dev bir projenin dijital altyapısını diğer operatörlerle altyapı paylaşımına giderek hep birlikte inşa etmek gibi yenilikçi bir çözüm, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi dijitalleşme liginde öne çıkartacak diğer çalışmalar için de önemli bir referans noktası olacak. Vodafone olarak, 5G yolunda yeni teknolojileri abonelerimizle ve Türkiye ile buluşturmaya kararlılıkla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Keşke Türkiye’nin tamamı interneti ile çok konuşulsa…
Gösterişi seviyoruz nede olsa kıskanılıyoruz 😛
İnternet yapısı ile değil, vatandaşın cebinden çıkacak paralarla çok konuşulacak deseniz daha doğru olurdu…
Daha çok ithalat için olabilir mi
Beğenmeyen kullanmasın havaalanını
beğenmeyen kullanmasın diyen arkadaş, havaalanının parası kimin cebinden çıktı acaba?
4 firma birleşip 22 milyar euro verdi ve havaalanı yapıldı. Bakıyorum da para bizim cebimizden çıktı diyenler çoğalmış. Bu arada birde vergi ödeyecekler ülkemize. Allah razı olsun yapandan.