Proje ile şehirdeki ulaşım hareketlerinin toplu taşımaya yön vermesi,  ulaşımın daha “akıllı” olması ve yaşam kalitesinin artması bekleniyor. İstanbulluların yolculuk alışkanlıklarının haritasını çıkararak, toplu taşıma ağlarını, bu verilerdeki yoğunluk, güzergah ve zaman dilimlerine göre yeniden düzenleyen “İstanbul Hareket Halinde” projesi, dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’un kritik gündem maddelerinden biri olan toplu taşıma hizmetlerinin optimizasyonu yolunda önemli bir girişim. Konuyla ilgili olarak Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Süel ile yaptığımız röportajı aşağıda izleyebilirsiniz.

#2012_06_05_Vodafone_roportaj.mp4 #

IBM ve Vodafone, İstanbul’daki toplu taşıma hizmetlerini iyileştirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş., ile güçbirliği yapıyor. IBM Türk ve Vodafone Türkiye “Akıllı Şehirler” Araştırma ve Geliştirme Bütçesi kapsamında desteklenen proje kapsamında, IBM’in veriyi işleme ve analiz etme çözümleri, Vodafone’un mobil haberleşme teknolojileri deneyimi ve Ulaşım A.Ş.’nin analitik ve ulaşım konusundaki bilgi birikimi bir araya geliyor. 

İstanbul nüfusunun gerçek zamanlı günlük hareketliliği ve yoğunluğunu mevcut toplu taşıma ağı girdileri eşliğinde analiz etme temeline dayalı olan proje sayesinde, toplu taşımada daha etkin planlama yaparak, toplu taşıma akışını bizzat vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine göre optimize etmek hedefleniyor. 

Şehirlerin, teknolojinin sunduğu olanaklarla daha “akıllı” hale getirilebileceği fikrinden hareketle geliştirilen İstanbul Hareket Halinde projesi, toplu taşıma akışının iyileştirilmesine paralel olarak, uzun vadede şehirdeki trafik sıkışıklığının giderilmesine yönelik önemli faydalar sağlıyor. 

Ulaşım A.Ş., Vodafone Türkiye ile IBM Türk’ün İstanbul’un yaşam kalitesinin artırılması için bir araya geldiği bu işbirliği, teknolojinin sunduğu olanakların insanların sürekli farklılaşan ihtiyaçlarına çözüm üretmesini hedefliyor. Proje, nüfusun sürekli olarak artış gösterdiği ve insanların yaşamlarının giderek daha fazla karmaşıklaştığı İstanbul gibi bir metropolde ulaşım kalitesinin artırılması ve kentin daha yaşanabilir kılınması yolunda büyük bir adımı temsil ediyor. 

Projenin Ekim 2011’de başlayan hareket verileri analizi aşaması Nisan 2012’de finalize edildi ve Vodafone’un mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla sağladığı verilerle İstanbulluların seyahat başlangıç-bitiş noktaları IBM tarafından geliştirilerek Ulaşım AŞ.’ye teslim edildi. Bu verilerin, toplu ulaşımı optimize etmek için Ulaşım A.Ş. tarafından işlenmesi ve İBB’nin rota ve elektronik kart verileriyle eşleştirilmesinin ardından İstanbulluların yaşam alışkanlıklarına daha iyi hizmet eden bir toplu taşıma stratejisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, her gün trafikte uzun saatlerini geçiren İstanbulluların, yaşam alışkanlıklarıyla paralel toplu taşıma hizmetlerine yakınlaşmaları bekleniyor. 

{pagebreak::İBB – Vodafone – IBM}

Bugün dünyanın dört bir yanında büyük şehirlerin karşı karşıya olduğu artan nüfus ve trafik yoğunluğu gibi pek çok zorluğu birebir içinde barındıran dinamik bir metropol olması dolayısıyla İstanbul’un pilot bölge olarak belirlendiği projenin, ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin ve dünyanın farklı şehirlerinde de hayata geçirilerek daha fazla insanın yaşam kalitesini artırması hedefleniyor. 

Dünyada kendini ispatlamış bilişim ve iletişim şirketleriyle işbirliği sayesinde İstanbullulara daha iyi ulaşım hizmetleri sunmak üzere çalıştıklarını dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız şöyle konuştu: “Ulaşım A.Ş. olarak doğru ve yerinde verilmiş ulaşım kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak üzere çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda minimum sürede, konforlu, herkese eşit hizmet seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı, hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM Türk ile yaptığımız işbirliği bu hedefimize ulaşmak yönünde bizim için önemli bir yer teşkil ediyor.”

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “1950’de dünya nüfusu 2 milyar; nüfusu 10 milyonu aşan mega şehir sayısı 2 iken, bugün dünya nüfusu 7 milyarın üzerine çıkmış ve mega şehirlerin sayısı 22’ye yükselmiştir. Nüfusu 500 bin civarında olan şehirlerde otobüs destekli özel otomobil kullanımı, ulaşım için yeterli olabilir. İstanbul gibi mega şehirlerde ise böyle bir çözüm sürdürülebilir değildir. Çözümü, metro gibi sıkışıklık etkilerinden arındırılmış yüksek kapasiteli toplu ulaşım sistemlerinde aramak gerekir. Bir metro hattı 20 şeritli otoyol trafiğine eşit yolcu akımını taşıyabilir. Metro yatırımlarına karar verip yerini doğru belirlemek, geri dönüşlerini ve mali analizlerini doğru hesaplayabilmek için hem mevcut ulaşım alışkanlıklarının hem de gelecekteki taleplerin doğru tahmin edilmesi büyük önem taşır. Bu konuda İstanbul Ulaşım A.Ş.’de bir çok farklı ortamdan toplanan verilerin analiz çalışmaları yürütülmektedir. Vodafone Türkiye ve IBM Türk işbirliği ile yürüttüğümüz çalışma da bu kapsamda yer almakta ve İstanbullulara daha iyi hizmetle yatırımları doğru planlamayı ve İstanbulluların yolculuk kalitelerini arttırmayı hedeflemektedir.” 

IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk, “Dünyadaki büyük kentlerin çoğunda ulaşım sistemleri 21. yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet etmek için yetersiz kalıyor. Öte yandan, yeni yollar yapmak ya da yeni şeritler açmak da tüm sorunları çözmeye yetmeyebiliyor, dolayısıyla alternatiflere yönelmek gerekiyor” diyen IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk şöyle devam etti: 

“Kentlerde daha iyi çözüm modelleri oluşturulabilmesi için analitikten ve akıllı sistemlerin avantajlarından faydalanmak gerektiğine inanıyoruz. IBM 4 yıldır çeşitli ülkelerde 2.500’ü aşkın akıllı şehir projesi gerçekleştirdi. Bu çözümlerle gördük ki örneğin; ulaşım alanında; toplu taşım araçlarından, trafik sıkışıklığı yönetimine kadar pek çok alanda daha isabetli kararlar verilebiliyor, acil durum yönetimleri kolaylaşıyor. Fiziksel ulaşım altyapılarına, teknoloji ve zekayı entegre etmek, kapasiteleri geliştirebileceği gibi, ulaşım sistemlerimizi güvenli ve daha verimli hale de getiriyor. Teknolojinin hepimize dokunan “akıllı” çözümleri nasıl hayata geçirebildiğinin en güzel örneklerinden bir tanesi İstanbul Hareket Halinde projesidir. İstanbul Hareket Halinde ile İstanbul’un pek çok duruma ve ihtiyaca cevap verebilen ulaşım çözümlerine kavuşmasının önünü açacaktır. IBM olarak, İstanbulluların yaşam kalitesini arttıracak böyle bir projenin bir parçası olmaktan dolayı mutluyuz.” 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla Türkiye’de daha sürdürülebilir iş modelleri, dolayısıyla daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Timuray; “Mobil iletişim tabanlı akıllı yaşam teknolojilerinde sahip olduğumuz bilgi birikimini toplumun yaşam kalitesini iyileştirmede kullanmak ve tüketicilerin gündelik yaşamlarını olumlu şekilde etkilemek öncelikli hedefimiz” diye konuştu.  

Timuray sözlerine şöyle devam etti, “Mobil teknolojiler doğru şekilde kullanıldığında klasik faydalarının ötesinde bireylerin yaşam kalitesine somut katkı sağlamaktadır. Özellikle mobil iletişimin toplum hayatı üzerinde daha etkin hale gelmesine olanak sağlayan M2M teknolojilerinin yaygınlaşmasına paralel olarak, günümüzde sağlık, eğitim, finans gibi pek çok farklı alan; gelecekte hayatımızın ve iş yapış süreçlerimizde önemli yer tutacak olan, “akıllı” sistemlere entegre hale gelmektedir. İstanbul Hareket Halinde projesi, Vodafone Türkiye ve IBM Türk’ün birlikte uygulamaya koyduğu ve Türkiye’deki ulaşıma yönelik ilk akıllı uygulama olması açısından kıymetli bir projedir. İşortaklarımız ile birlikte birikimimizi “sürdürülebilir” İstanbul için biraraya getirmekten mutluluk duyuyor, projenin diğer metropollerede örnek olacağına inanıyoruz.”

:: Akıllı Ulaşım projesiyle ilgili yorumlarınızı burada paylaşabilirsiniz.