Çok daha iyi bir internet deneyimi, daha yaratıcı ve zeki uygulamalar, gelişmiş iletişim olanakları… Microsoft’un bu sözlerle tanımladığı mobil işletim sistemi yeni Windows Phone Mango, çok önemli yenilikleri ve özellikleri beraberinde getiriyor.
Türkçe Dil Desteği Yine Yok!
Windows Phone 7’ye ek olarak tam 500 farklı yeniliği üzerinde taşıyan Mango, önceki tüm Windows Phone 7 cihazlara da özel bir güncelleme olarak sunulacak. Yeni dil seçeneklerine kavuşan işletim sistemi, Türkçe desteklemeyerek, büyük hayal kırıklığı yaratıyor.
Windows Phone Marketplace’in de yeni ülkelere açılacağı belirtilirken bu konuda da net bir bilgi verilmemiş. Winows Phone 7.1 olarak adlandırılan güncelleme, mobil işletim sistemi adına bir dönüm noktası olarak görülüyor. Şimdi gelin Mango’nun getirdiği yeniliklere birlikte göz atalım:
{pagebreak::İletişim}
İletişim
Mango, kolay bağlantı seçenekleri ve bu alanda geliştiricilere daha fazla özgürlük gibi olanaklar tanıyor. Zaten tüm verilerin bir bütün ve entegre olarak çalıştığı Windows Phone, Mango ile bu özelliği bir adım öteye taşırken, gelişmiş bağlantı seçenekleriyle de çok daha fonksiyonel bir yapıya bürünmüş.
Bu başlık altında sıralanan en temel yenilikler şu şekilde:
Kısa mesaj, Facebook Chat ve Windows Live Messenger gibi birçok iletişim arayüzü aynı pencerede yer alıyor. Bu sayede görüşmeler arasında geçiş yapmak son derece kolay.
Canlı kişi grupları listesiyle dostlarınız hakkındaki anlık bilgileri telefonunuzun bekleme ekranından görüntüleyebiliyorsunuz. Yine buradan tek tıkla gruba kısa mesaj, anlık ileti gibi iletişim seçeneklerini kullanmanız mümkün.
Daha kapsamlı sosyal ağ özellikleri. Rehbere Twitter ve LinkedIn ekletisi.
Çoklu posta kutusu desteği ve tüm bu kutuların birbiri ile ilintili çalışabilmesi.
Eller serbest mesajlaşma özeliği sayesinde sesi kısa mesaja çevirme veya iletileri sesli mesaja dönüştürme imkanı.
{pagebreak::Gelişmiş Geliştirici Araçları}
Gelişmiş Geliştirici Araçları
Geliştiricilere yönelik yepyeni özellikler ve özgürlük sunan Mango, daha önce Windows Phone 7’de geliştirilemeyen birçok yazılımın Mango araçları ile hazırlanabilmesine müsaade ediyor. Üstelik Hubs mantığından da taviz verilmeden bu geliştirme yapılmış.
AppConnect desteği sayesinde artık Windows Phone’da üçüncü şahıs yazılımların da telefondaki arama sonuçlarına dahil edilmesi sağlanmış. Bu sayede yazılımlar daha önce engelli olan birçok alana erişim sağlayabilir hale gelmiş.
Tüm bu özelliklerin yanında bu başlık altında ekleyebileceğimiz çok daha önemli bir ayrıntı mevcut: Multitasking. Windows Phone artık uygulamalar arasında kolayca geçiş yapabilme, istediğiniz yazılımları arka plana atma hatta geri planda çalışan yazılımların sistem kaynaklarını tüketmemesi için çeşitli önlemler alma gibi yeteneklere sahip.
{pagebreak::Internet}
Internet
Mango’nun en önemli gücü ise Internet erişimi konusunda yapılan yenilikler olarak dikkat çekiyor. İlk sürümde mobil dünyanın birçok gerekliliğini üzerinde taşımayan ve salt bir tarayıcıya sahip olan Windows Phone tüm bu eksiklerini gidermiş.
Yeni Internet Explorer 9, konum bilgilerine erişme, kamerayı kullanma, üçüncü şahıs yazılımlar ile etkileşim gibi akıllı telefonları daha gelişmiş bir hüviyete sokan özellikleri üzerinde taşıyor. HTML 5 desteğine de sahip olan tarayıcı, görsel olarak güç gerektiren sayfalarda donanım hızlandırma destekli olarak çalışabiliyor.
Windows Phone Mango tarayıcısı üzerinde tahmin edebileceğiniz gibi Bing servisleri yer alıyor. Bing Vision, Music Search ve Voice tarayıcıya entegre edilen Bing araçları ancak tüm bunlardan daha dikkat çekici bir ayrıntı var: Quick Cards.
Bu özellik sayesinde öncelikle aradığınız herhangi bir ürün, film, olay yahut mekan hakkında hızlı bir şekilde özet veriye ulaşmış oluyorsunuz. Özel teklifler gibi yaratıcı özellikler ile de donatılan bu işlev ilerleyen süreçte mobil dünyanın yeni trendlerinden biri olabilir.
:: Siz Windows Phone Mango hakkında ne düşünüyorsunuz?
çıkan her yeni ürün, Facebook ve twitter odaklı oluyorlar.. insanların zaafından yararlanılarak özellikle en ön plana bunların çıkması beni üzüyor açıkcası.. fakat genel anlamda iyi bir ürün olduğu belli..
açık kaynakmı_? değil. at çöpe.
Türkçe destaklemeyen hiç bir ürünü ÜLKE SINIRINDAN bile içeri SOKMAYACAKSIN :@
@technomind: Çünkü türkiye’deki kullanıcıların bir çoğu facebook ve twitter kullanıyor. Ayrıca log’lara baktığımda çalıştığım yerdeki hemen hemen herkes bu sosyal medya sistemlerini kullanmakta… sen bir de amerika’y gör.
bende de HTC HD 7 telefonu var bu durumdan bende şikayetçiyim .ama çok kullanışlı bir işletim sistemi olmasından çokta Türkçeye gereksinim duymadım ama yinede bir Türk olarak tabiki Türkçe olmasını çok isterdim.microsoft Türkiye yi arayıp bilgi aldığımda bana Türkçe desteğini getirmemelerinin sebebi olarak Türkiye de daha halen WP7 li telefonların yasal olarak satışa sunulmamış olması denildi…
Türkçe dil desteği olmayan bir ürünü almamak lazım bence…
türkçe destek, kılavuz vermeyen hiç bir ürünü almıyor, aldırmıyorum, hiç bir şekilde de tasvip etmiyorum………
Microsoftun bu sefer büyük düşündüğünü sanarak kendimi kandırmışım. Türkçe desteğinin olmaması bile herşeyi anlamaya yetiyor da artıyor bile. Mesele bir tek türkçe değil adamların aslında ne kadar dar bir ufukla projeyi götürmeleri. Android ilk versiyonundan beri onlarca dile destek veriyor. Hazırladığı altyapı sayesinden 3. parti yazılımlar bile büyük oranda türkçe çalışabiliyor.
Bir türkçe dil paketi hazırlamak ms için taş patlasın 1 aylık bir outsource işi. Bunun yapmamasının sebebi o altyapıyı sunamamasından hiç şüpheniz olmasın.
Neymiş nete girmek kolaymış. Aynı yalanı wn mobile 6.5te te söylemişlerdi hatırladığım kadarıyla. Koca mobile proje yapıyorsun facebooka bir saniye önce girsen ne girmesen ne. Günübirlik politikalarla ancak bu kadar olur.
Ben Microsoft’u anlamis degilim, hem iyi satis rakamlari yakalamak istiyor, hem de az yerde satisa sunuyor?! Isletim sistemine gelince su aralar en begendigim mobil isletim sistemlerinden
İçinde Türkçe olmayan bi sistemi almak ne kadar mantıklı anlamıyorum 😀
Teknoloji ürünlerine en çok rağbet eden ülkelerden olan Türkiye ve Türk kullanıcılarına türkçe dil desteği sağlamayan microsoft ürünlerinin ülke sınırlarında olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca microsoft mantığına göre bu cihaz bir android modeline göre daha pahalı olur. son olarak zaten beğenmiyorum.
at gitsinnnn yaramaz,
android’den daha güzel olacağı bariz. nokia ihya edece wp7’yi göreceksiniz