NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun aynalarını fırlatılmasından neredeyse üç ay sonra başarılı bir şekilde hizaladığını duyurdu. NASA’nın yeni teleskobu, hizalama sonrasında uzaktaki yıldızlara baktı ve göz kamaştıran bir fotoğraf kaydetti.
James Webb Uzay Teleskobu’ndan geçtiğimiz gün gelen görüntü, Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzaktaki 18 altıgen aynanın birlikte çalıştığını ortaya koydu. NASA’daki yetkililer, bu görüntünün test çekimi olduğunu, ancak beklenenden daha iyi bir performans sergilediğini söyledi.
James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği yıldız fotoğrafı
James Webb Uzay Teleskobu, 18 altın kaplama altıgen aynanın yardımıyla uzayın derinliklerini inceliyor. Ancak tüm bu aynaların, tek bir ayna gibi hareket edebilmesi için olağanüstü bir hassasiyetle -nanometrelik ayarlamalar- hizalanması gerekiyor.
Gözlemevi Şubat ayında ilk görüntülerini paylaştığında, aynalar henüz hizalanmamıştı ve görüntüler bulanıktı. NASA’dan servis edilen yeni test çekimi ise hizalama işlemi bitmemiş olsa da, yüzlerce milyon kilometre uzaklıktaki bir yıldız için göz kamaştırıcı derecede güzel.
James Webb Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen fotoğraf, 2MASS J17554042+6551277 adlı parlak yıldızı gösteriyor. NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında teleskoptan sorumlu bilim insanı Jane Rigby şunları söyledi:
“Bu, bu boyuttaki bir teleskoptan alabileceğiniz en net görüntülerden biridir. Şimdiye kadarki teleskobun performansı, istediklerimizi verdi.”
Ancak bilimsel açıdan kıymetli olan ilk görüntüler, Haziran ayının sonlarına veya Temmuz ayının başlarına kadar gelmeyecek.
Yaklaşık 32 yaşındaki Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olan James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz Aralık ayında fırlatıldı ve Ocak ayında hedeflenen yörüngesine ulaştı. Geçen ay NASA, ayna parçalarından aldığı 18 ayrı görüntü ile çok daha yakındaki bir yıldıza bakmıştı.
Peki ya siz James Webb Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen yıldız fotoğrafı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
1.6 milyon km değildir o, 1.6 milyon yapan taksi bile var, ne ki 1.6 milyon km?
Işık yılı
9,46 trilyon kilometre = 1 ışık yılı ????? (1,6 milyon km hiç birşey demekk)
1.6milyon kilometre uzaklıkta olan uzay teleskobunun dünyaya olan uzaklığı
2000 ışık yılı o…
L2 noktasında JWST NİN uzaklığı o. 1.6 m km doğrudur. 30 günde mi ne oturdu yörüngesine zaten. Foto Yu değil çekenin yerini söylüyor
1.6 milyon ışık yılıdır o
Işık yılı olsa, ışık hızında gitse 1.6 milyon yıl sürecek bir mesafe olurdu. Hem bir şey o hıza ulaşamaz hemde 1.6 milyon yıl geçmedi henüz.
Bence de büyük ihtimal yıldır o
Otobüsler de var 🤣
Aynen ışık yılıdır yoksa güneşimiz bile 150 milyon km uzaklıkta bize
Taksi o kilometreyi 5 yılda yapıyor hacım.
Dünyaya en yakın yıldız Güneş bile Dünya ya 150 milyon km uzakta.1.6 milyon km uzakta bir yıldız olsa hepimiz kızarmış olurduk.
Olağanüstü…
Beyler okumayı anlamada sorun var sizde 😀
Adamlar Teleskobun 1.6 milyon km uzakta olduğunu söylemiş.
aynen õyle..
Arkadaşlar elinizin altında Google diye bir nimet var 1.6 milyon ışık yılının nekadar büyük bir mesafe olduğunu idrak etmeniz gerek. Saniyede 320.000 km hızla giden birşeyin 1.6 milyon yılda aldığı mesafedir. O teleskop 1.6 milyon km ye gitti ışık yılı degil
Yeni bir dünya dileğiyle weep teleskobunu destekliyoruz Allah ilmi çalışana verir cunku
Allah ilmi çalışana verir yeni bir dünya bulmak dileğiyle James weep teleskobunu destekliyorum
Bizim insanlar uzay için çalışma roket uydu göndermek için çabalama yapsa birileri alaya alıp tiyeee geçiyor sonra ilimi Allah çalışana verir yorumları
O değil de, bizim salonda çekip arka odadaki telefona gönderdiğimiz totosu poklu fotoğraf 10 dakika giderken bu abimizin teee oralardan buralara aysıyıktır GB fotoğrafı gönderebilmesi akıl almaz bence. Hangi uyduya bağlıysan şifre ver be kardeşim. Bıktık TTNet’ten.
😹
O bir ışık
Çektiği yıldızın bize uzaklığı 1.6 milyon kilometre değildir. Bizim güneş bile daha uzak , hata var haberde.
Yıldız değil, James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta.
1.6 milyon km olayı milletin kafasını karıştırmış.
Işık yılı diyen de var taksi ile kıyaslayan da var.
Teleskopun dünyadan uzaklığı, yani dünya ile teleskop arasındaki mesafe 1.6 milyon km.
1.6 milyon ışık yılı olması için teleskopun ışık hızına ulaşması ve sabit ışık hızında 1.6 milyon yıl boyunca yolculuk etmesi gerekirdi.
Az kafanızı telefondan kaldırın la.. 😂
Külliyen yalan
1.6 milyon kilometre bir şey değil ama onun görüntülediği alan daha büyük bize o lazım zaten
1.6 milyon km teleskobun yörüngesinin dünyaya mesafesi, ki bu mesafeyi önceden açıklamışlardı. Dikkatli okuyalım
Bu cihazı bir dünyaya doğru cevirseler de şöyle güzel birkaç resim çekseler düzdünya yuvarlak dünya geoit üçgen kare armut falan mevzuları bitse 😉
Bence bir sorun var gibi.Sadece Yıldızın ışığını gõrūyoruz Kendisini göremiyoruz..
webb in Dunyadan uzaklığı 1.6 milyon km dır.Sorun gõrūntūde sadece ışık var ışığın kayağı olan yıldızı göremiyoruz. Enstantane ve zoom ayarı galiba bitmemiş.El feneriyle bu aynı ışığın fotosunu çekip yayınlayabilirsiniz.Kaynak ne yıldız nerde sadece ışık var