Japonya Ticaret Bakanlığından gelen bir açıklama, teknoloji piyasalarını sarstı. Japon yetkililer tarafından katkı değeri yüksek ürünleri piyasaya süren iki ülkenin arasına bir ticaret engeli koyuldu. Bu engel, Samsung Electronics şirketini de kapsıyor. Bu bağlamda, hangi ihracat malları kısıtlama listesinde yer alacak?

ABD-Huawei gerilimi, yeni bir aşamaya geçti

ABD-Huawei gerilimi, yeni bir aşamaya geçti

ABD Huawei gerilimi, teknolojiden ziyade artık şirket içi iletişime dahi bulaşmış durumda. Çinli firmanın bir alt markası olan Futurewei, üst yönetimi ile olan ilişkisini kesmek için harekete geçti.

Japonya ve Güney Kore ilişkileri zedelenecek gibi gözüküyor

İhracat kısıtlamasının ilk detayları belli oldu. Buna göre Japonya, esnek ekranlarda kullanılan malzemeler de dahil olmak üzere bazı teknik ham maddelerin ihracatını azaltacak. İkinci Dünya Savaşı bağlantılı bu gerilim, savaş sırasında Japon fabrikalarında zorla çalıştırılan Güney Korelilere yönelik bir tazminat talebi ile tekrar gündeme geldi. Samsung Electronics’in ana vatanı, bu tazminatı almakta kararlı.

Japonya ve Güney Kore ilişkileri

4 Temmuz 2019’da yürürlüğe girmesi beklenen sınırlı tedarik ürünleri listesi; akıllı telefonları, esnek ve organik LED göstergelerde kullanılan polimidleri, yarı iletkenlerin üretiminde kullanılan aşındırma gazlarını ve dirençlerini içeriyor. Bu, Samsung, LG ve SK Hynix gibi Güney Koreli teknoloji şirketlerine ham madde satmak isteyen Japon tedarikçilerinin her sözleşme için yetkililerden izin alması gerektiği anlamına geliyor.

Japonya ve Güney Kore

Japonya ve Güney Kore ile ilgili sıradaki gelişme ne olacak?

Japonya’nın ulusal gazetelerinden biri olan Nikkei Asian Review, Japon hükümetinin Güney Kore’yi, ulusal güvenlik sorunlarına yol açabilecek olan ticaret teknolojisi konusunda daha az kısıtlaması bulunan ülkeler listesinden çıkarabileceğini belirtti.

Güney Kore Yüksek Mahkemesi, bu yılın ilk günlerinde, II. Dünya Savaşı sırasında zorla çalıştırılan Güney Koreli vatandaşlar adına Nippon Steel & Sumitomo Metal ve Mitsubishi Heavy Industries şirketlerinin tazminat ödemesi ve varlıklarından feragat etmesi gerektiğini hükmetmişti. Japon görevliler ise bu sorunun 1965 yılında bir uluslararası tahkim panelinde varılan anlaşma ile çözüldüğünü iddia ediyor.